Znate li zašto je kursor miša nagnut na levu stranu?

Znate li zašto je kursor miša nagnut na levu stranu?

3810
2
PODELI

U zapisima iz 1981. godine, koji otkrivaju mnoge detalje o prvom računarskom grafičkom okruženju, je i taj zašto strelica miša ne stoji uspravno. Prvi kursor miša je bio uspravan, kako ga je i zamislio tvorac  Daglas Engelbart. Iako je uspravni pokazivač olakšao izbor teksta i mnoge druge akcije na kompjuterima, on nije ostao takav.

Kada je stigao prvi grafički interfejs za operativni sistem XEROX PARC (Palo Alto Research Center), iako nije bila reč o komercijalnom proizvodu, postojao je problem. Ograničenja po pitanju rezolucije ekrana i samog XEROX PARC-a su igrala veliku ulogu i u dizajnu strelice miša. Tada je i donešena odluka da se kursor ne poveća, nego da se jednostavno nagne u stranu za 45 stepeni, kako bi bio lakše uočljiv, ali iste veličine.

Danas, prošle su 33 godine od tog poteza, a nagnuti kursor miša zadržao se na našim ekranima. Naravno, biće uz nas u tom obliku dok u potpunosti ne pređemo na uređaje osetljive na dodir, piše na T Portal sajtu.

Tvorac miša umro je 2013. godine

Tokom 50-ih i 60-ih godina, kada su kompjuteri zauzimali čitave sobe, a podaci se u njih unosili pomoću bušenih kartica, Engelbart je već imao viziju sveta u kom ljudi uz pomoć računara razmenjuju ideje o rešavanju problema. On je rekao da je njegov rad bio “povećanje ljudskog intelekta”, a suština je bila da kompjuter postane razumljiv za korisnika.

Jedno od njegovih najvećih dostignuća je miš, kog je razvio 60-ih godina, a patentirao 70-ih. U to vreme, to je bila drvena ljuska koja je prekrivala dva metalna točkića. Sama ideja da se nečim što se dešava unutar računara upravlja alatkom koja je spolja, bila je daleko ispred svog vremena. Miš nije bio komercijalno dostupan do 1984, a prvi se pojavio uz novi Apple Macintosh.

Mis

Ustvari, Engelbartov izum je bio toliko izvan vremena, da on i njegove kolege nisu mnogo ni zaradile od toga. Patent za miša je trajao 17 godina, a 1987. je ta tehnologija postala javna pa Engelbart nije mogao da naplati autorska prava. Od sredine 80-ih godina prodato je više od milijardu komada miševa.

Tvorac kompjuterskog miša, umro je u Americi u maju 2013. godine, u 88. godini.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR