Znate li da fajl koji ste obrisali nikada ne nestaje?

Znate li da fajl koji ste obrisali nikada ne nestaje?

1068
3
PODELI

Samo zato što ste pomerili fajl u đubre, to ne znači da je obrisan. Fajl zapravo nije zauvek uklonjen, samo su pokzaivači uklonjeni.  Šta su pokazivači, pitate se?

 Pokazivači su vrsta podataka koji pokazuju na mesta u vašoj kompjuterskoj memoriji gde se fajl može naći. Brisanje fajla bi bilo poput okretanja stranice kjnige i obeležavanja poglavlja kao brisanog a zapravo on još uvek postoji samo pored njega piše da je prazan. I zato morate da prepravljate fajl menjajući ga.

 Ipak, prepravljanje ne uspeva uvek. Neke osobe su prepravljale fajlove više od 35 puta i čak su i tada hakeri i sajber kriminalci mogli da sastave parčiće informacija.

Dakle, sledeća opcija je seckanje –fizičko rastavljanje kompjutera deo po deo i možda provlačenje kroz neki jak magnet. Ali kao što se pocepani parčići papira mogu sastaviti, onda to mogu i rasparčani kompjuterski delovi.

 Pogledajte spot koji objašnjava kako sajber krimosi mogu da pronađu i klasifikuju fajlove vlade SAD-a na digitalnim đubrištima Gane.

 

3 KOMENTARA

  1. Tacno je da je dovoljno upisati bilo sta na mesto tog fajla, ali prilikom normalnog radi ni sam OS ne zna gde se tacno fizicki nalaze fajlovi u koje upisuje podatke. A vrlo cesto se jedan fajl nalazi na mnogo mesta (fragmentacija). HDD uvek upisuje u prvi slobodan klaster a ne redom, a OS-u javlja samo adresu pocetka fajla i to se upisuje u MFT (odrednicu). Postoje specijalizovani programi koji zaista brisu sav prostor na hdd-u koji je oznacen kao slobodan ali je ovo dugotrajna operacija (zavisi od kolicine prostora) jer se u svaki pojedini bit nesto upise i izbrise.

  2. Imas captions i to znas cak iako nije najbolji prevod prepoznavanje engleskog je dovoljno da se razume o cemu se radi.

POSTAVI ODGOVOR