Želite da napunite bateriju telefona? Pi-pi energija će Vam pomoći

Želite da napunite bateriju telefona? Pi-pi energija će Vam pomoći

616
0
PODELI

Prvi put u istoriji, naučnici iz Velike Britanije tvrde da su razvili novi metod za punjenje mobilnog telefona – korišćenjem ljudskog urina.

“Veoma smo uzbuđeni, jer ovo je prvi ovakav pronalazak u istoriji, niko dosad nije pokušao da sakupi energiju iz urina, pa ovo smatramo neverovatnim otkrićem.  Korišćenje  otpadnog materijala za stvaranje električne energije je najveći stepen ekološke svesti.”, rekao je Dr Janis Jeropulos sa Univerziteta Zapadne Engleske  u Bristolu, ekspert za sakupljanje energije iz neobičnih izvora uz pomoć postrojenja za biološko gorivo.

Postrojenje za biološko gorivo je konverter energije, koji pretvara organsku materiju direktno u električnu energiju, putem metabolizma živih mikroorganizama. “Jedini proizvod za koji možemo biti sigurni da je nepresušan je naš urin. Bili smo u stanju da napunimo bateriju mobilnog telefona sakupljajući energiju dok je urin prolazio kroz postrojenje za biološko gorivo. Najpozitivnija odlika ovog goriva je to što se ne oslanja na nestabilnu prirodu vetra ili sunca, već reciklira otpad za stvaranje energije”, dodao je Jeropulos.

Dosad je sakupljena energija iz postrojenja bila dovoljna za slanje SMS-ova, surfovanje internetom i za kratak poziv.

“Ostvarivanje poziva uz pomoć mobilnog telefona koristi najviše energije, ali u budućnosti ćemo moći da napunimo bateriju na duže periode. Koncept je testiran i on funkcioniše – sada je na nama da razvijemo i usavršimo proces.”, napomenuo je Jeropulos.

Naučnici veruju da ova tehnologija ima potencijala da u budućnosti bude sprovedena u kupatila u domovima kako bi sakupljala urin i proizvodila dovoljno energije za rad tuševa, osvetljenja ili električnih brijača, pored mobilnih telefona.

Da li biste instalirali ovakav punjač u Vašem kupatilu?

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR