Zbog čega je važno da zamenite zimske gume letnjim i kada je...

Zbog čega je važno da zamenite zimske gume letnjim i kada je pravo vreme?

1623
0
PODELI
Četiri letnje gume poređane na putu, iznad njih je trouglasti saobračajni znak na kom je nacrtano sunce

Da li planirate da stavite letnje gume na svoj automobil i kada?

Iako ne postoji zakon koji definiše obavezu stavljanja letnjih guma, obaveza vožnje sa zimskim gumama završava se 01. aprila.

Kako se sa rastom spoljašnje temperature i promenom godišnjih doba menjaju i uslovi na putevima, važno je da svoj automobil prilagodite istim kako biste uživali u sigurnoj i bezbednoj vožnji.

Jedna od osnovnih stvari koje je potrebno da uradite jeste da stavite letnje gume. A objasnićemo vam i zbog čega.

Tri razloga zbog kojih leti ne treba voziti sa zimskim gumama

  • Bezbednost na prvom mestu

Iako je većini poznato da vožnja zimi sa neadekvatnim pneumaticima može biti višestruko opasna, nije preporučljivo ni voziti sa gumama namenjenim za hladne uslove kada su na putevima više temperature.

Za razliku od zimskih, letnje gume ne gube svoja svojstva pri dodiru sa vrelim asfaltom, tako da im prianjanje za podlogu ostaje netaknuto. Ova karakteristika obezbeđuje bolje mogućnosti manevrisanja i veliku stabilnost u krivinama. Takođe, u toplijim uslovima kočioni put sa letnjim gumama značajno je kraći nego kada su u pitanju zimske gume. To znači da će se sa ovim gumama automobil brže zaustaviti. Ovo je naročito važno prilikom naglog kočenja, posebno pri većim brzinama.

  • Veća potrošnja goriva

Letnje gume imaju manji otpor kotrljanja od zimskih kada se koriste u toplim mesecima, što utiče na manju potrošnju goriva. Materijal i dizajn guma namenjenih hladnijim uslovima dovode do većeg otpora na toplom asfaltu i posledično, do veće potrošnje. Dodatno, manji otpor utiče i na niži nivo buke prilikom vožnje, u vozilu i van njega, tako da možete komfornije da uživate u omiljenoj muzici.

  • Brže trošenje zimskih guma usled neadekvatnih uslova

Sama činjenica da ove gume nisu namenjene za korišćenje kada je temperatura iznad 7 °C uzrok je njihovog bržeg trošenja na vrućem asfaltu. Ovo je takođe povezano sa većim otporom kotrljanja ovih guma leti. Ukoliko nastavite da ih koristite i nakon što temperatura poraste, računajte na to da ćete morati brže da ih zamenite jer će se znatno brže istrošiti i neće imati odgovarajuću dubinu šare niti performanse koje omogućavaju bezbednu upotrebu u zimskim uslovima. Pored toga, brže trošenje ovih guma leti ume da bude i neravnomerno, što dodatno ugrožava bezbednost u vožnji. Kako su zimske gume uglavnom skuplje od letnjih, računica je jasna.

Budući da nema sumnje da vožnja sa zimskim pneumaticima leti nije dobra opcija, ne samo iz ekonomskih, već pre svega bezbednosnih razloga, najbolje rešenje za sve vozače jeste posedovanje dva kompleta guma i njihova adekvatna zamena u skladu sa sezonom.

Plavi automobil sa točkovima na putu koji je oivičen drvoredom

Koje su razlike između zimskih i letnjih guma i zbog čega su bitne?

Osnovne razlike u karakteristikama guma za različite sezone diktiraju njihovo ponašanje prilikom vožnje i utiču ne samo na performanse vašeg automobila, već i na bezbedniju vožnju.

Pored toga, vožnja sa zimskim gumama tokom cele godine neće rezultirati uštedom, naprotiv.

Materijal od koga su napravljene gume

Mešavina materijala koji se koristi za izradu pneumatika za različite sezone razlikuje se kako bi isti imali najbolje performanse u uslovima za koje su predviđeni.

Letnje gume napravljene su od materijala koji se odlično ponaša na visokim temperaturama tako da pruža maksimalnu sigurnost i optimalno prianjanje za podlogu, bilo da je put suv ili mokar. Na visokim temperaturama one neće postati mekane, ali sa druge strane, ova kombinacija materijala čini ih krutim i krtim na niskim temperaturama.

Zimske gume, sa druge strane, imaju u sebi veći procenat prirodne gume kako bi obezbedile bolje prianjanje na podlogu i lakše kočenje pri niskim temperaturama, kao i u slučaju snega i leda. Na višim temperaturama, materijal sa većim procentom prirodne gume se, uslovno rečeno, topi i dovodi do bržeg trošenja guma, lošijih performansi i veće potrošnje automobila.

Dve zimske i dve letnje gume, prikaz različitih šara

Šare na letnjim gumama

U odnosu na zimske, šare na gumama za toplo vreme su usmerenije i pravilnije zbog čega je veća površina gume u kontaktu sa podlogom što rezultira većom stabilnošću u vožnji. Takođe, imaju i profilne trake dizajnirane tako da smanje tzv. akvaplaning. Ovaj izraz odnosi se na pojavu kada automobil ne može da istisne vodu koja se nakupi između gume i puta što dovodi do smanjenog kontakta gume sa podlogom i može biti uzrok klizanja auta.

Kada je pravo vreme da postavite letnje gume na svoj automobil?

Imajući u vidu da zimske gume imaju najbolje performanse prilikom vožnje u uslovima kada spoljašnja temperatura ne prelazi 7 °C, najbolje je orijentisati se prema vremenskim prilikama. U aprilu, kada je temperatura odgovarajuća, a jutra bez mraza na putevima, pravo je vreme da ih ispratite na zasluženi odmor i zamenite ih odgovarajućim primercima za predstojeću sezonu.

Ukoliko se pitate koje gume kupiti, pronađite najbolje modele letnjih guma i uživajte u udobnoj i bezbednoj vožnji tokom toplijih meseci.

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR