Zašto Microsoft voli Android

Zašto Microsoft voli Android

734
0
PODELI

Ako niste znali, Microsoft je vlasnik brojnih patenata, a neki od njih se koriste kod Android telefona. Zato su određeni proizvođači Android telefona sklopili dogovor sa Microsoftom i plaćaju određeni procenat po prodatom telefonu.

Breaker

Sa time na umu, Microsoft trenutno zarađuje čak 2 milijardi dolara godišnje samo na licencama za primenu patenata na Android telefonima!

Prema određenim analistima, Microsoft u proseku zarađuje 5 dolara po prodatom Android telefonu, dok se za 70% prodatih Android telefona plaća licenca (proizvođači poput Samsung, HTC, Acer,…). Po toj računici, pretpostavlja se da Microsoft ima prihod od 1.6 milijardi dolara samo u 2013. godini, dok se očekuje da u 2014. ta cifra naraste na 1.73 milijardi dolara, a u 2015. na 1.82 milijardi.

Web

Da bolje razjasnimo, kada ne bi postojao Android, Microsoft bi bio na ogromnom novčanom gubitku u svom EDD (Entertainment and Devices Division) odeljenju. Ovo odeljenje pokriva Xbox, Windows Phone i Skype. Da Microsoft nije uspeo da sklopi dogovor sa proizvođačima Android telefona, EDD odeljenje bi gubilo 2.5 milijardi dolara godišnje, od čega je samo Xbox 2 milijarde tog broja.

Možemo sa sigurnošću reći da Microsoft zarađuje mnogo više para od Android, nego od Windows Phone telefona.

 

Izvor: TalkAndroid

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR