Zašto Facebook aplikacija traži da čita vaše SMS poruke?

Zašto Facebook aplikacija traži da čita vaše SMS poruke?

1112
2
PODELI
Facebook logo

U poslednjih nekoliko meseci su Android korisnici mogli primetiti da Facebook aplikacija traži među dozvolama(permissions) i da čita vaše SMS i MMS poruke.

3025589-inline-facebookapppermissions

Ovo neke korisnike može da ostavi zabrinute, pogotovo posle skorašnjih optužbi da je Facebook vršio skeniranje i snimanje privatnih poruka između korisnika ove najpopularnije društvene mreže, LINK. Tako da se Facebook dao u PR ofanzivu da smiri korisnike: “Svesni smo da se neke od ovih dozvola čine zastrašujućim. Zato želimo da damo još informacija o tome kako ih mi koristimo… Ako recimo dodate telefonski broj na vaš nalog, ovo nam dozvoljava da potvrdimo vaš telefonski broj automatski, tako što ćemo pronaći potvrdni kod koji vam šaljemo u SMS poruci.”

Jedan Reddit korisnik je uočio da Facebook aplikacija traži ove SMS dozvole već neko vreme, LINKOvde možete saznati nešto vise o svim dozvolama (permissions) koje traži Facebook aplikacija, LINK.

Facebook nije prva aplikacija koja traži informacije koje neki korisnici vide kao napad na privatnost. Angry Birds je uradio nešto slično 2011, kada je tražio da čita SMS poruke korisnika, LINKA takođe se i aplikacija Path na iOS nasla na udaru korisnika, kada je pre godinu dana uhvaćena u prikupljanju kontakata iz adresara (address books) korisnika bez njihovog znanja.

Na kraju ako vam se korišćenje Facebooka čini neudobno i nebezbedno,a udobnost da Facebook aplikaciju možete koristiti na telefonu u vašem džepu ili na tabletu nije dovoljna da smiri vaš strah, uvek možete obrisati vaš Facebook nalog 🙂

Kakav je vaš stav o dozvolama koje traži Facebook aplikacija?

Izvor: Fast Company

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR