Zašto bi život baterije trebalo da bude najvažniji za proizvođače pametnih telefona

Zašto bi život baterije trebalo da bude najvažniji za proizvođače pametnih telefona

908
1
PODELI
iphonebatt1

Život baterije i njeno trajanje je i dalje kritična mana većine pametnih telefona današnjice.

Svima se desilo da zaborave da napune telefon i da im ostane samo 10% baterije da im potraje do kraja dana. Treba smisliti kako i gde da napunite telefon ili odlučite da isključite telefon da bi sačuvali preostali kapacitet baterije za neke važne pozive.

Malo proizvođača mobilnih telefona zapravo obraća pažnju koliko mi zapravo korsitimo smart telefone. Više se obraća pažnja na težinu i veličinu, a zaboravlja se da se pametni telefoni više ne koriste minimalno u toku dana.

Mnogi korisnici mobilnih telefona igraju igre, proveravaju svoje Facebook strane, koriste satelitsku navigaciju ili Google Maps, proveravaju svoj e-mail i još dodatno naravno odgovaraju na pozive i poruke i sami ih šalju ili pozivaju. Sve se ovo radi u pokretu ili čak u krevetu.

Dok procesori na telefonima postaju sve brži, kao i brzina veze (nadolazeći 4G), baterije i njihovo trajanje gotovo uopšte nisu unapređene. Još uvek se koristi stara tehnologija još iz vremena pre smart telefona. Dva su glavna problema što se tiče baterija, treba im dugo vremena da se napune i kapacitet im je premali.

Dugo punjenje možda i nije problem, ali zamislite da možete da napunite bateriju na telefonu do 90% za manje od pet minuta. Dok doručkujete, uključite telefon da se puni i dok završite on je napunjen. Ovo bi drastično poboljšalo situciju. Kako trenutno stvari stoje, čak i ako se telefoni uključe direktno u strujnu utičnicu, a ne USB port, treba barem sat vremena da se baterije na njima napune.

Kapacitet baterije je ipak glavni problem. Zato i postoje dodatni battery pack-ovi za pametne telefone pomoću kojih možete da duplirate život vaše baterije. Korisnici koji dosta koriste telefon, obično ga pune barem jednom dnevno. Sa ovim pack-ovima mogu da ih pune jednom u dva dana. Ali zamislite kada bi bilo moguće da sa jednim punjenjem baterije u telefonima traju nedelju dana sa dosta upotrebe.Da li zvuči dobro da napunite telefon u nedelju i ne morate da ga punite do sledećeg vikenda?

mophie-iphone

Verujemo da bi većina odgovorila potvrdno na ovo pitanje. Trajanje baterije postaje sve bitnije korisnicima i verujem da će mnogi sve više obraćati pažnju na to prilikom kupovine telefona.

Koliko još novih mogućnosti uopšte može da se ubaci na jedan smartphone? Tu su velike brzine mobilnih i Wi-Fi veza, GPS, Bluetooth, touch screen, kamere sa visokom rezolucijom i blicevima, zakrivljeni ekrani i sve ovo možete koristiti uz tanke i ravne baterije.

Poslednje prodajne cifre u svetu pokazuju da su mnogi korisnici spremni da pređu sa iOS na Android i obrnuto. Šta bi se desilo kada bi neki proizvođač predstavio telefon sa znatno poboljšanim trajanjem baterije? Čak i kada bi takav telefon bio nešto veći i teži, verujemo da bi mnogi korisnici želeli da ga kupe.

Ipak ima neke nade da će se stanje po pitanju baterija promeniti na bolje u budućnosti. Nekoliko proizvođača  rade istraživanja i pokušavaju da nateraju smart telefone da sami generišu napon, bilo putem malih solarnih ćelija ili kroz pokret. Takođe postoje nove tehnologije za baterije koji koriste nove revolucionarne materijale kao što je grafin (graphene), koji ima potencijal da mnogostruko poveća trenutni kapacitet baterija.

Graphine

Jedno je sigurno.Koji god proizvođač dođe do značajnog otkrića na ovom polju i proizvede telefon sa drastično dužim životnim vekom baterije, imaće ogromni prodajni uspeh i sigurno početi da dominira na tržištu, barem neko vreme.

Kakav je vaš stav po pitanju trajanja baterije na smart telefonima? Da li bi i vi voleli da traju mnogo duže?

Izvor: Forbes 

1 KOMENTAR

  1. Najbolji primer je Lenovo P780 on ima bateriju koja traje dugo..
    Ne puni se 5 minuta ali traje dugo tako da ostali smart-ovi ne mogu da mu budu konkurencija sto se tice trajanja baterije (mada ni po preformansama ne zaostaje nimalo..)

POSTAVI ODGOVOR