World Backup Day – Da li su vaši podaci zaštićeni?

World Backup Day – Da li su vaši podaci zaštićeni?

759
0
PODELI

Happy World Backup Day! Ok, možda ovo ipak nije odmor gde se zabavljamo ceo dan, ali je dobar podsetnik da u današnje vreme posedujemo puno nama bitnih dokumunata u digitalnom formatu, koja mogu biti izubljena dok trepnete. Iako imate podatke postavljene na Dropbox ili iCloud, da li ste se zapitali da li ste u potpunosti zaštićeni ukoliko neko hakuje vaš nalog, kao što se desilo Mat Honan-u pre nekoliko godina?

Breaker

Sama ideja backup-ovanja podataka jeste da imate bar dve kopije podataka na dve različine lokacije u svakom trenutku, tako da ukoliko se nešto desi originalu, isti problem neće uticati i na drugu lokaciju. Podatke možete čuvati na vašem računaru, serveru vaših prijatelja ili čak na hard diskovima.

World Backup day

Veoma je bitno da u slučaju da u vašoj kući dođe do požara ili ako je vaš nalog hakovan, još uvek imate vaše podatke. Npr. ukoliko napravite fotografije vašim telefonom, razmislite da ih sačuvate na računaru ili cloud servisima kao što su to iCloud, Google+ ili Amazon Cloud Drive. Ukoliko izgubite vaš telefon, fotografije možete oporaviti preko cloud servisa ili računara. Ako hakuju vaš nalog, obrišu fajlove sa cloud naloga, izbrišu podatke sa telefona, opet ćete imati podatke na vašem računaru.

Na njihovom sajtu World Backup Day pojavili su se interesantni statistički podaci o backup-ovanju, prema kojima čak 30% ljudi nikada nije backup-ovalo svoje podatke i da čak na svaki minut 113 mobilnih telefona bude ukradeno. Na njihovom sajtu možete pogledati instrukcije za čuvanje vaših podataka na cloud servise, hard diskove u slučaju da niste potkovani tehničkim znanjem.

Izvor: neowin

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR