Windows 10 – Operativni sistem za sve uređaje

Windows 10 – Operativni sistem za sve uređaje

3429
0
PODELI

Kompanija Microsoft je predstavila najnoviju verziju Windows operativnog sistema – Windows 10. Da, nema Windows 9, jer je Microsoft odlučio da preskoči broj kako bi imao “savršenije” ime.

Breaker

Windows 10 će biti takav da se prilagođava uređaju na kome se nalazi, uključujući desktop, laptop, ali i tablet računare i pametne telefone. “Windows 10 će biti naša najsveobuhvatnija platforma ikad”, izjavio je Teri Majerson, glavni odgovorni za Windows OS.

“Postojaće jedan način za pisanje univerzalne aplikacije, jedna prodavnica, jedan način da se aplikacije otkrivaju, kupuju i unapređuju na svim uređajima.”

Microsoft nije objavio da li i kako planira da unapredi postojeće Windows Phone telefone na Windows 10.

Windows 10 Start Meni

Povratak Start Menija

Iako se govori o tome već neko vreme, ali Microsoft je najzad potvrdio da će se Start Meni vratiti. Curenje slika sa prikazom Start menija se pokazalo istinitim i vidi se da se kombinuju klasični Windows 7 start meni i aplikacije iz Modern UI. Pretraga u Start Meniju sada obuhvata i web pretragu.

Izgled će biti izmenjiv i aplikacije se mogu uklanjati ili menjati, dok će fleksibilnosti i potencijal za personalizaciju Start Menija osvojiti nazad fanove Windows 7 OS-a.

Windows 10 bolji unos teksta

Bolji način unos preko ekrana, tastature i miša

Microsoft je kritike ozbiljno shvatio u vezi sa zamarajućim prelaskom sa ekrana osetljivog na dodir na tastaturu i miša i natrag.

Microsoft svoj novi pristup naziva “Continuum” i to je naziv za bolji spoj između različitih metoda unosa komandi. Continuum će biti u mogućnosti da se automatski prebacuje između modova tako što će detektovati kako korisnici vrše interakciju sa svojim uređajem. To se prenosi i na sam dizajn novog Start Menija, aplikacija u prozorima na desktopu, itd.

“Pokušavamo da budemo pažljiviji kada je korisnički interfejs na raznim uređajima u pitanju”, objasio je Džo Belfjor, potpredsednik Grupe za Operativne Sisteme u Microsoftu.

On navodi da je Continuum projekat koji se još uvek razvija i da ostaje još par stvari koje trebaju biti sređene.

Windows 10 Virtuelni desktopovi

Virtuelni Desktopovi

Microsoft nije naveo tačno ime ove mogućnosti, ali funkcioniše na identičan način kao brojne desktop površine na Linux i Exposé na Max OS X.

Ovaj pregled raznih površina može biti pokrenut pomoću novog “Task view” tastera koji omogućava korisnicma da kreiraju novu virtuelnu desktop površinu ili prelaze sa jedne na drugu. Zanimljivo je da i taskbar može da se menja u zavisnosti od radne površine.

Microsoft je rekao da će svi otvoreni prograni na virtuelnim desktopovima nastaviti da rade u pozadini, što je zanimljiv izazov kada je menadžment memorijom u pitanju, ali će značajno poboljšati produktivnost i omogućiti da se radna površina bolje uredi.

Windows 10 Start Meni pretraga

Cena i dostupnost

Bilo je mnogo spekulacija da će Windows 10 biti podeljen korisnicima Windows 8.1 u potpunosti besplatno ili za simboličnu sumu. Nažalost, Microsoft još uvek nije otkrio informacije u vezi sa time.

Otkriveno je da će Tehnical preview verzija Windows 10 biti dostupna korisnicima u toku nedelje i da će zvanično krenuti sa prodajom “kasnije u toku 2015. godine”.

Izvor: Forbes

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR