Vodič za kupovinu televizora

Vodič za kupovinu televizora

6427
0
PODELI

Odlučiti se na kupovinu televizora nije teško ukoliko imate određeni budžet na raspolaganju. Međutim, teško je u moru televizora, odabrati onaj pravi. U nastavku Vam rešavamo najčešće dileme.

Glavni faktori tokom kupovine jesu cena i veličina ekrana. Pre par godina, na raspolaganju su bili televizori u HD i Full HD rezoluciji. Danas, možete se osloniti i na Ultra HD (4K) rezoluciji koja pruža i do 4 puta više piksela od Full HD rezolucije. Mnoge kompanije na tržište polako izbacuju i modele sa Ultra HD Premium, Dolby Vision i HDR karakteristikama. Samim tim, pred Vama će biti realnije boje i bolja osvetljenost ekrana.

Pitanje je kako odabrati pravu veličinu ekranu? Prvo, krenite od toga koliko Vas odjednom gleda TV sadržaj. Drugo, razmislite o tome gde želite da postavite televizor. Počnite i od toga da ukoliko vidite piksele na ekranu svog TV-a, onda sedite vrlo blizu i samim tim ga morate premestiti. Savet je da ukoliko imate televizor u HD rezoluciji, da sedite na daljini koja je tri puta veća od njegove visine. Dok, ukoliko se opredelite za 4K Ultra HD rezoluciju, dovoljno je da sedite na daljini koja je 1.5 put veća od njegove visine.

Kada razmišljate o rezoluciji, znajte da ona označava oštrinu slike na ekranu. Kod televizora sa 4K rezolucijom, sadržaj se prikazuje sa više detalja, a sam tekst je oštriji. Sve što gledate biće bogato detaljima. Zatim, osvežavanje slike, izraženo u Hz prikazuje koliko puta u sekundi se slika na ekranu osveži. Brojni proizvođači odstupaju od standardnih 60Hz, pa u ponudu uvode televizore sa 120Hz i 240Hz.

Sigurno Vam je bitno da televizor možete povezati sa drugim uređajima i da na raspolaganju imate više HDMI portova. Odlično je kad televizor ima više HDMI portova, kako biste mogli da ga povežete i sa računarom, sound bar-om, igračkom konzolom.

Na red je došlo da pojasnimo LED panele. Naime, postoje dve vrste – Direct LED gde su diode zadužene za pozadinsko osvetljenje i sam kvalitet slike je poboljšan. Međutim, zbog cene, Edge LED ekran je pristupačniji i zastupljeniji. Kod ovih panela, diode su samo na ivicama, pa i kvalitet ne može biti kao kod Direct-a. Sa druge strane, OLED televizori koriste organske diode pri emitovanju svetlosti. Očigledno je da su boje daleko živopisnije. Sigurno ste i Vi primetili da je na tržištu sve veći broj SMART televizora sa ugrađenim Wi-Fi za povezivanje na Internet. Izaberite možda baš jedan od njih i uživajte u gledanju sadržaja sa YouTube-a.

Na kraju, da sumiramo. Ne birajte televizore sa rezolucijom manjom od Full HD sa osveženjem manjim od 120Hz. OLED televizori pružaju mnogo bolju sliku od onih sa LED ili LCD panelima. Obratite pažnju na broj HDMI portova, što više – to bolje.

Pogledajte WinWin ponudu televizora OVDE.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR