Vodič za kupovinu monitora – Sve što treba da znate da biste...

Vodič za kupovinu monitora – Sve što treba da znate da biste odabrali najbolji model za sebe

1928
0
PODELI
Devojka ispred monitor, za radnim stolom, kuca na tastaturi

Kupujete novi monitor, ali niste sigurni koje sve karakteristike uzeti u obzir prilikom odabira?

Donosimo vam sjajne smernice i odgovor na pitanje kako odabrati pravi monitor koji će vam umnogome olakšati svakodnevni rad ili podići standarde za uživanje u omiljenoj razonodi.

Bilo da ga kupujete kako biste kompletirali svoj desktop računar, učinili upotrebu svog laptopa komfornijom ili nešto treće, njegova namena će u velikoj meri definisati kriterijume koje treba da ispuni.

Monitori za osnovnu upotrebu kod kuće

Ukoliko planirate da monitor koristite za povremeno surfovanje internetom, proveravanje elektronske pošte, plaćanje računa, poneki domaći zadatak i tome slično, nema potrebe da izdvajate novac za vrhunsku tehnologiju koja vam nije potrebna.

Dovoljno je da odaberete odgovarajući model u skladu sa veličinom ekrana, načinom povezivanja i cenom.

Ako svoj računar, pored navedenog, koristite i za čuvanje ili uživanje u porodičnim fotografijama, video-zapisima ili za gledanje različitih sadržaja, preporučujemo da obratite pažnju na karakteristike koje obezbeđuju bolji prikaz boja i multimedijalnih sadržaja.

Naravno, veća rezolucija je uvek dobra ideja.

Monitori za profesionalnu upotrebu

Ovo je malo šira kategorija koja uglavnom podrazumeva da ispred monitora provodite značajan deo dana.

Ukoliko radite sa moćnim programima, bavite se obradom fotografija, video-zapisa ili tome slično, obavezno odaberite odgovarajuću rezoluciju i tehnologiju ekrana koja će uspeti da vam dočara svo bogatstvo boja i fine nijanse za najbolje rezultate.

Brzina odziva je takođe značajna, pa je poželjno da bude što veća. Opcije za manje zamaranje očiju mogu vam učiniti gledanje u monitor prijatnijim, kao i veća dijagonala.

Gaming monitori koji će iskustvo igranja igrica učiniti vrhunskim

Koliko je gejming zahtevniji u odnosu na većinu drugih namena, pokazuje i činjenica da se proizvođači utrkuju ko će predstaviti što bolji monitor opremljen specijalno dizajniranim karakteristikama koje će oduševiti sve gejmere.

A kako biste odabrali savršen model u ovom rangu, pored standardnih karakteristika kao što su veličina ekrana, rezolucija i tome slično, potrebna vam je i velika brzina odziva – preporučena vrednost bi bila 5 ms ili manja, širok ugao gledanja, kao i brzina osvežavanja od minimum 120 Hz.

Pojedini monitori poseduju tehnologije specijalno namenjene gejmerima. Najpoznatije su G-Sync i FreeSync koje značajno smanjuju tzv. „cepanje” slike i sprečavaju kočenje i blokiranje. Zahvaljujući njima moći ćete nesmetano da uživate u bitnim momentima, posebno kada se radnja odvija snažnom dinamikom.

Gejmerski monitor ispred koga sedi devojka sa slušalicama na glavi i igra igricu

Kada jasno odredite šta vam je kod ovih uređaja potrebno, možete da se skoncentrišete na glavne karakteristike i njihove vrednosti, kao i da napravite prihvatljive kompromise, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Odaberite veličinu monitora po svojim standardima

Ukoliko ste ograničeni prostorom i monitor vam je potreban za osnovnu upotrebu, veličina ekrana od 22” do 24” je sasvim solidan izbor.

Ako želite da imate više komfora, koji inč više je svakako bolja opcija. Prilikom kupovine monitora za gejming, na primer, poželjno je da izbor krene od minimum 24”.

Za potpuno uživanje u multimedijalnim sadržajima, danas su dostupni i modeli veličine preko 30”, pa i veći od 55”.

Međutim, nije stvar samo u veličini. Važno je da odaberete i odgovarajuću rezoluciju u skladu sa dimenzijama kako bi prikaz slike bio zadovoljavajući.

Monitor odgovarajuće rezolucije da ne propustite nijedan detalj

Opšte pravilo je što veća rezolucija, to je bolja, tj. oštrija slika. Ovo je svakako tačno, međutim celokupan kvalitet slike zavisi, pored ostalih dodatnih opcija, i od veličine monitora i udaljenosti sa koje ga posmatrate.

Ukoliko ne radite u zahtevnim programima i ne obrađujete multimedijalne sadržaje, nije vam potrebna vrhunska rezolucija. Uzevši u obzir da većina danas dostupnih modela ima minimum Full HD rezoluciju (1920 x 1080), teško da možete da pogrešite.

Ukoliko pak želite da uživate u slikama ili video-sadržajima na najbolji mogući način, odaberite veću vrednost ovog parametra.

Sjajna opcija je 4K rezolucija (3480 x 2160) koja će vam pružiti vrhunsku oštrinu i kvalitet slike.

Dečko na poslu radi i gleda na monitoru tabele i grafikone

Odlučite se za tehnologiju panela koja vama odgovara

Kada je o tehnologiji panela reč, na tržištu dominiraju LCD paneli.

Naziv LED paneli odnosi se takođe na LDC panele, ali sa pozadinskim LED osvetljenjem koje obezbeđuje manju potrošnju energije, manje zagrevanje, kao i veći kontrast i preciznije boje.

Predstavićemo vam glavne vrste LCD panela, kao i njihove karakteristike koje će vam pomoći da odaberete odgovarajući monitor za sebe:

  • TN (Twisted Nematic) – Panel koji je najkonkurentniji u pogledu cene, ali ima slabije performanse kada su u pitanju boje i različiti uglovi gledanja u poređenju sa VA i IPS panelima. Sa druge strane, ovi paneli imaju najveću brzinu odziva i brzinu osvežavanja što rezultira manjom zakočenošću slike pri pokretima, pa je čest izbor gejmera.
  • VA (Vertical Alingment) – Ove panele karakteriše najbolji kontrast i dubina slike, ali je obično vreme odziva sporije u odnosu na ostale vrste. Što se tiče uglova gledanja, kvalitet je negde između TN i IPS modela. Ovi monitori dobar su izbor za svakodnevnu upotrebu, kao i ukoliko vam je u radu važna preciznost boja i detalji na slikama, a manje stopa osvežavanja ili brzina odziva.
  • IPS (In-plane Switching) – Ovi paneli su cenovno u najvišem rangu. Karakteriše ih odlična boja i postojan kvalitet slike pri različitim uglovima gledanja. Sa druge strane, brzina odziva im je između TN i VA panela. Čest su izbor prilikom kupovine monitora za profesionalnu upotrebu.
  • PLS (Plane to Line Switching) – Samsungova varijacija IPS tehnologije takođe donosi sjajan prikaz boja i široke uglove gledanja.

Karakteristike monitora za sliku i performanse koje su savršeno prilagođene vašim potrebama

 Paleta boja

Paleta boja koju je monitor sposoban da predstavi nije jedna od stavki na koju treba preterano obraćati pažnju ako planirate kupovinu za kućnu upotrebu ili za posao koji ne uključuje rad sa fotografijama, video-zapisima i tome slično.

Međutim, ukoliko vam je važno da boje budu prikazane bogato, detaljno i tačno, obratite pažnju na tri standarda: sRGB, Adobe RGB i NTSC.

I kod ove karakteristike važi pravilo što više – to bolje. Veće vrednosti navedenih standarda podrazumevaju veće mogućnosti kada su prikazi boja u pitanju.

Adobe RGB i NTSC su zahtevniji standardi, a monitori sa visokom vrednošću Adobe RGB-a mogu biti odgovarajući i za profesionalce poput grafičkih dizajnera.

✓ Kontrast

Kontrast predstavlja razliku između najtamnije crne i najsvetlije bele boje koju monitor može da prikaže. Uglavnom se iskazuje kao odnos, npr. 1000:1.

Što je veća vrednost to će slika biti živopisnija i jasnija.

Međutim, nemojte da vas zavara ukoliko naiđete na podatak koji prikazuje izuzetno visok odnos kontrasta, kao npr. 100.000:1. U tom slučaju, najverovatnije je reč o DCR (Dinamic Contrast Ratio) koji se meri u posebnim uslovima i vrednost ne prikazuje realnu sliku kontrasta u svakodnevnoj upotrebi.

Dve devojke rade, a ispred njih je laptop i veliki monitor

 Osvetljenost

Osvetljenost monitora izražava se u candelama po m² i igra važnu ulogu ukoliko ga koristite u već dobro osvetljenom prostoru. U tom slučaju, bolje je opredeliti se za model sa većim pragom osvetljenosti (najbolje preko 350 cd/m²) kako biste mogli nesmetano da ga koristite čak i kada ste u veoma svetloj prostoriji.

Osvetljenje svakako možete smanjiti, ukoliko vam uslovi rada dozvoljavaju, tako da je kod ove karakteristike dobro imati veći opseg.

Ako ovaj uređaj koristite u prostoru koji nije jarko osvetljen, neka ova stavka ne utiče preterano na vaš konačan izbor. Odlično će vam poslužiti i monitori sa osvetljenjem oko 250 cd/m².

 Frekvencija osvežavanja

Frekvencija osvežavanja izražava se u hercima (Hz) i predstavlja meru koliko puta se u sekundi osveži slika na monitoru. Dakle, vrednost od 60 Hz znači da se slika osvežava 60 puta u sekundi.

Međutim, u tehnologiji se standardi konstantno pomeraju na zadovoljstvo korisnika, tako da sada možete pronaći široko rasprostranjene modele sa frekvencijom osvežavanja od 120 Hz. Što je veća ova vrednost, manje je mutnih delova na slikama, posebno pri reprodukciji sadržaja gde se scene smenjuju velikom brzinom.

Odlični modeli, namenjeni pre svega za gejming, imaju frekvencije osveženja od 240 Hz i više.

 Vreme odgovora

Vreme odgovora podrazumeva vreme koje je potrebno monitoru da promeni boju piksela.

Ovo je prvenstveno važan podatak ukoliko igrate igrice, gledate multimedijalni sadržaj ili se bavite njegovom obradom. Ali i za sve ostale, jer će značajno pospešiti performanse samog monitora i ubrzati rad na njemu.

Prilikom odabira modela za sebe, imajte na umu da je vreme odgovora od 5 ms sasvim dobar izbor. Danas postoje i modeli sa brzinom odziva od 1 ms.

Neka vam rad sa monitorom bude maksimalno udoban

Kada kupujete monitor, možete odabrati neki od modela koji poseduju i dodatne opcije uz koje ćete osetiti razliku u pogledu udobnosti i funkcionalnosti.

 Ugao gledanja

Kod pojedinih modela susrešćete se sa ovom opcijom iskazanom u stepenima. Ovaj podatak znači da ga možete gledati iz navedenog ugla bez da se kvalitet slike pokvari, odnosno videćete isto ili skoro isto kao da sedite ispred uređaja.

Sjajna karakteristika koja je naročito korisna ukoliko na projektu radite zajedno sa kolegom ili više njih, jer nema potrebe da svi sedite neposredno ispred monitora kako biste imali jasan prikaz situacije. Isto važi i kada se udobno smestite za gledanje filma ili uživanje u nekom drugom sadržaju u društvu.

 Širok ekran

Takozvani Widescreen monitor pruža sjajne mogućnosti kada je u pitanju igranje igrica ili istovremeni rad sa više dokumenata. Odličan izbor ukoliko želite da se potpuno uživite u sadržaj, za veće uživanje ili bolju produktivnost.

Zakrivljen monitor

Pored širokih, zakrivljeni monitori su poslednja reč kada je o udobnosti i vrhunskom ugođaju reč. Odabirom ovakvog modela, postići ćete savršeno okruženje bilo da uživate u svom hobiju ili se koncentrišete na posao. Neka vam ništa ne poremeti fokus.

✓ Nereflektujući sloj i zaštita za oči

Nereflektujući sloj (Anti-Glare) poslužiće kao odlična zaštita od refleksije za bolji prikaz ukoliko vam svetlost pada na monitor. Takođe, kod određenih modela možete pronaći dodatne filtere i opcije koje će smanjiti naprezanje vaših očiju za veću udobnost prilikom korišćenja.

✓ Monitor sa podesivim stalkom

Ako volite da povremeno promenite položaj kako biste se dodatno opustili dok gledate film ili video, zavalite se u stolicu ili sednete kako vama odgovara, onda razmislite o kupovini monitora sa postoljem koje se pomera napred-nazad i podešava po visini. Ovo će vam omogućiti da uvek uhvatite savršen ugao, kao i da smanjite odsjaj na površini uređaja.

Postoje i modeli koji se mogu postaviti u horizontalni položaj, ukoliko vam takav pogled više odgovara u pojedinim situacijama.

✓ Touchscreen monitori

Sjajna opcija upravljanja dodirom svakako će vam olakšati i ubrzati rad, posebno ukoliko ste navikli na ovu opciju na drugim uređajima ili ne želite da jurite kursor po ekranu.

Devojka na monitoru sa touchscrinom prstom pomera kursor po ekranu

Dodaćemo još i da ukoliko želite da monitor pričvrstite na zid kako bi zauzeo što manje mesta na stolu ili bio vidljiviji većoj grupi ljudi, postoji rešenje i za to. Pronađite model kompatibilan sa VESA standardom koji se jednostavno montira i pruža maksimalni komfor.

Proverite da li je vaš novi monitor pravi spoj sa vašim računarom

Pri izboru najboljeg monitora za sebe, obratite pažnju i na koji način ga je moguće povezati sa vašim računarom.

Najčešći načini povezivanja su:

  • HDMI – Prenosi i audio i video-signal i jedan je od najrasprostranjenijih načina povezivanja uređaja.
  • DVI – Ovim putem se prenosi samo video-signal, ne i audio. Određeni tipovi mogu preneti Full HD rezoluciju, a neki i više.
  • Displey port – Sjajan način prenosa audio i video-signala visoke rezolucije. Odličan izbor za adrenalinske igrice ili gledanje akcionih filmova.
  • VGA – Još uvek se može pronaći na pojedinim modelima, ali prenosi signal manjeg kvaliteta od gore navedenih opcija.

Ako model za koji se odlučite nema opciju povezivanja kao vaš računar, pomoću različitih adaptera lako možete premostiti razliku.

Svakako obratite pažnju na maksimalne performanse svog računara. Ukoliko on nema opcije koje monitor može da iznese, neće vam mnogo značiti da uložite u dodatne funkcije ili veću rezoluciju u kojoj nećete moći da uživate.

Uz najbolji monitor doživite sadržaj na novi način

Sada kada znate kako da odaberete model koji će ispuniti sva vaša očekivanja i obezbediti vam maksimalan ugođaj, pogledajte sjajan izbor monitora za sve namene i odaberite baš onaj model uz koji će vaš računar dostići svoj maksimum.

Povećajte svoju produktivnost, učinite korišćenje računara udobnijim ili uživajte u najboljim performansama dok igrate igrice. Dobar izbor zaista može da napravi razliku.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR