Vodič za kupovinu bazena

Vodič za kupovinu bazena

4227
0
PODELI

Leto dolazi! Sa letom dolaze vrućine koje su proteklih godina sve gore i gore, a nažalost, nismo svi u mogućnosti da pobegnemo negde na more… Ali, zašto ne bismo doneli more u naše dvorište? I to za mnogo manje novca nego što bi koštao odmor i  put do najbliže morske obale. WinWin vam predstavlja vodič za kupovinu bazena i opreme za sklapanje i održavanje bazena.

Pre nego što zabava počne, moramo znati par stvari o održavanju vode u bazenu. Najlakše je, naravno, isprazniti bazen i napuniti ga ponovo, ali to nije baš najpraktičnije rešenje kada se uzme u obzir da bi svaki put moralo da se sipa bar 2500 l vode.

 

Filtracija –cirkulacija vode 

U pogledu održavanja čistoće vode u bazenu, osnovni zadatak je odstranjivanje mehaničke nečistoće i kontinuirano dodavanje hemikalija. Za tu svrhu koriste se uređaji za cirkulaciju vode, koji se uglavnom sastoje od pumpe i filtera, Za veće bazene koriste se filteri sa peščanim punjenjem, a za manje sa papirnim uloškom. Oni odstranjuju nečistoću sa površine vode.

pH-vrednost 

Prvi bitan parametar je pH-vrednost vode. pH se meri na skali od 0-14, na kojoj je 7 neutralna vrednost. Ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera. Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača, pošto je pH-vrednost ljudskog oka oko 7,5. pH-vrednost ispod 7,2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekcijsko delovanje sredstva sa hlorom jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), ipak nije preporučljiva pH vrednost ispod 7,2. Takođe, nije preporučljiva ni pH-vrednost preko 7,8, pošto je nepovoljna za oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne. Idealna pH-vrednost vode u bazenu je 7,2-7,6! 

Ukupna alkalnost (total alkalinity-TA) 

Ova vrednost predstavlja slobodni kapacitet vode za prihvat promene pH-vrednosti. To znači da pri dodavanju manje količine kiseline, pH-vrednost se menja u manjoj meri, ili se uopšte ne menja. Ako je ova vrednost previše niska ili previše visoka, teško je podesiti ph-vrednost. Idealna TA vrednost je između 80 i 120 mg/l. Ona se može izmeriti pomoću analizatora vode. 

Tvrdoća vode 

Tvrdoća vode predstavlja količinu rastvorenih kalcijumovih i magnezijumovih soli u vodi, pa se iz tog razloga izdvaja vodeni kamenac na zidovima bazena, u cevovodima i peščanim filterima, nanoseći znatnu štetu u mašinskim jedinicama. Tvrdoća vode se hemijskim tretmanom ne može smanjiti, ali se soli koje uzrokuju tvrdoću mogu zadržati u obliku rastvora, a time se može sprečiti izdvajannje kamenca. 

Dezinfekcija 

2180747089_b4aa082dfbDezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Mikroorganizmi su živa bića nevidljiva golim okom koja neprekidno dospevaju u vodu preko kiše, vetra i kupača. Od bakterija, virusa, algi i gljiva, bakterije su najveći neprijatelji. Najveći broj mikroorganizama je bezopasan za ljudski organizam, ali neki od njih izazivaju bolesti ili infekcije. Ukoliko se ne unište, preko vode prelaze sa jednog čoveka na drugog. Organske materije vodu bazena čine mutnom. Za dezinfekciju se najčešće koriste jedinjenja hlora. U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora (free chlorine-FC) koja uništava mikroorganizme koje izazivaju infekciju i alge, a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1,5 mg/l. U slučaju male dece i osoba osetljivih na hlor, preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa kiseonikom. Pri ovom postupku dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored navedenog se, kao alternativni postupci za obradu vode, preporučuju ozonizacija ili uređaju za UV zračenje. 

Odstranjivanje algi

U vodi bazena se i pored upotrebe sredstava za dezinfekciju i filtraciju mogu stvarati i alge ili drugi mikroskopski biljni organizmi. Za sprečavanje stvaranja algi, ili za uništavanje već nastanjenih algi, najefikasnija su kvaterner amonijačna jedinjenja koja ne sadrže hlor, a biološki se razgrađuju. Ukoliko se količina sredstava za dezinfekciju i sredstava za uništavanje algi u vodi znatno smanji, 12h je dovoljno da se voda u bazenu napuni zelenim algama. Ovo se u potpunosti može odstraniti velikom količinom hlora (postupak šokiranja vode), podizanjem sadržine hlora na 3-5 mg/l. Kod otvorenih bazena šokiranje treba obaviti jednom u dve nedelje, a pri temperaturama vode iznad 26C jednom nedeljno, čime se može sprečiti stvaranje algi. 

Flokulacija

Sitnu plivajuću koloidnu nečistoću u vodi bazena, kao na primer alge, filteri nisu u stanju da odstrane. Voda u bazenu od tih materija postaje opalna, što se može odstraniti samo dodavanjem sredstava za flokulaciju. Sredstva za flokulaciju sitne čestice skupljaju u veće pahulje, te se one mogu zadržati na filteru ili se mogu nataložiti, pa usisati. 

Sada, kada znamo kako da održimo vodu u bazenu čistom, vreme je da izaberemo pravi bazen, naravno u zavisnosti od raspoloživog prostora i finansija.

1171813Za početak vam predstavljamo nadzemni bazen za dvorište 240x63cm. Namenjen za manji prostor, ima kapacitet do 2850 litara vode. Za montiranje je potrebno deset do petnaest minuta slobodnog vremena i ravana površina. Rasprostrete bazen, naduvate vazdušni prsten, i to je to! Za naduvavanje bazena možete koristiti sopstvena pluća, ili pumpu. Da biste izbegli moguću nesvesticu, pumpa je pravi izbor. Dolivanjem vode, bazen će dobiti oblik kao što je na slici. Potom nađite kupaći, i vreme je za kupanje! Bazen ima mogućnost povezivanja filterske pumpe da bi voda bila stalno čista.

1174410_1

Sledeći bazen je set, bazen od 300x76cm sa filterskom pumpom. Širi je i dublji, tako da je preporučljivo da imate dvorište za njega. Kao i kod prethodnog bazena, montiranje je izuzetno jednostavno. Rasprostrete ga, naduvate vazdušni prsten, i počnete da sipate vodu. Može da primi oko 4000 litara vode. Filterska pumpa će se postarati da voda ostane čista, i uz pravilnu kontrolu, celog leta ćete moći da se brćkate sa svojom porodicom.

1192871

Za kraj vam predstavljamo JiLong nadzemni bazen sa metalnim okvirom, u kompletu sa filter-pumpom kapaciteta 2000 l/h za odstranjivanje mehaničkih nečistoća iz vode, setom za sitne popravke i uputstvom za montažu. Montaža je veoma jednostavna i možete je obaviti samostalno za oko 30 minuta. Oblik i upotrebljeni materijali su neškodljivi za decu i osetljive osobe. Kao i kod prethodna dva, bazen je izrađen od veoma izdržljivog troslojnog PVC materijala koji je namenjen za dugogodišnju upotrebu Uz redovno održavanje, voda se ne mora menjati tokom čitave sezone.

1191214

Da ne zaboravimo, Pooltrened mini starter set za bazen. Sadrži sve što je potrebno za održavanje vode u bazenu. Štiti od razmnožavanja bakterija, algi i gljivica. Zahvaljujući kontinualnom doziranju, voda bazena je blistava i prozirna.

Ukoliko niste pronašli ono što vas zanima u ovom tekstu, na našem sajtu uvek možete pogledati ostatak ponude.

Leto može da počne! 🙂

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR