Vodič za kupovinu auto guma i saveti za odabir odgovarajućih zimskih guma

Vodič za kupovinu auto guma i saveti za odabir odgovarajućih zimskih guma

3016
0
PODELI
Vozač vozi automobil kroz teško prohodne puteve na planini dok pada sneg. Iza sebe ostavlja trag zimskih guma

Sada je trenutak kada ste u obavezi da stavite zimske gume na vaše automobile. Prema zakonu u periodu od 1. novembra do 1. aprila tokom vožnje na vašim četvorotočkašima morate imati zimske pneumatike u slučaju da je na putu sneg, led ili poledica.

Prema mišljenjima stručnjaka, a na osnovu različitih testiranja, kada temperatura padne ispod 7°C zimske gume trebalo bi zameniti. Prilikom niskih temperatura dolazi do slabijeg prijanjanja letnjih guma uz tlo čime se ugrožava vaša bezbednost na putu. Zato je potrebno staviti na vreme gume sa dubljom šarom – zimske gume.

Osnovne razlike između zimske i letnje gume

Zimske gume poseduju dublje šare, od 4 mm ka naviše, pa zbog toga bolje prijanjaju uz tlo sprečavajući da dođe do neželjenog proklizavanja tokom vožnje.

Poređenje letnjih i zimskih guma. Razlika u dubini i vrsti šare

Dok, kada su u pitanju letnje gume dubina šare mora biti veća od dozvoljene dubine naglašene TWI oznakom, a najmanje 1,6 mm.

Vodič za lakše razumevanje oznaka na auto gumama

Prilikom kupovine zimskih guma bitno je obratiti pažnju na prečnik, visinu gume i širinu felne. Ove oznake se nalaze na bočnom zidu gume. Ukoliko niste sigurni šta one znače, pogledajte na jednom konkretnom primeru – 185/75 R 14 82 S.

  • 185 mm – širina gume (gazeća površina)
  • 75 % – odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine
  • R – radijalna konstrukcija gume
  • 14 inča – prečnik felne (1 inč = 2,54 cm)
  • 82 – indeks nosivosti (maksimalno opterećenje koje se čita iz tabele nosivosti)
  • S – indeks brzine (maksimalna brzina pri dozvoljenom opterećenju, čita se iz tabele indeksa brzine)

Grafički prikaz označavanja guma. Prikazani su prečnik felne, visina i širina gume. Objašnjene su dodatne oznake gume (indeks nosivosti, indeks brzine, konstrukcija) na primeru 185/75 R 4 82 S

Indeks nosivosti guma

Vrlo bitna stavka kod odabira zimskih guma jeste njihova nosivost. Indeks nosivosti predstavlja maksimalno opterećenje koje jedna guma može da podnese.

U našem prethodnom primeru indeks je 82 i to znači da gumu možete opteretiti najviše sa 475 kg. Za vozilo sa 4 gume to znači da broj treba da pomnožite sa 4 kako biste dobili ukupnu nosivost od 1.900 kg.

U okviru tabele prikazan je indeks nosivosti guma izražen u kilogramima

Indeks brzine guma

Još jedan bitan faktor kod odabira odgovarajućih guma jeste i indeks brzine. On označava najveće opterećenje koje guma može izdržati prilikom maksimalne brzine. U okviru našeg primera indeks je S što znači da auto koji poseduje ove gume ne sme preći brzinu od 180 km/h.

Veoma je važno staviti adekvatnu gumu zbog vaše bezbednosti. Zato nemojte koristiti gume sa manjim ili većim indeksom, već uvek birajte onu koja je propisana za vaš automobil.

U tabeli je prikazan indeks brzine izražen u km/h

M+S oznaka na auto gumama

Ukoliko niste sigurni šta znači oznaka M+S, sada ćete saznati. Ova oznaka ne mora da znači da je guma savršena za sve sezone jer one objašnjavaju samo geometrijske šare. Značenje oznake M+S je sledeće:

M na engleskom označava „mud” odnosno blato

S na engleskom označava „snow” odnosno sneg

Ukoliko želite gumu za sve sezone ali i za oštriju zimu obratite pažnju na dodatnu oznaku na njima. Pored M+S oznake naći će se i snežna pahuljica oivičena sa planinom od tri vrha.

M+S oznaka na zimskim gumama. Pahuljica ovičena planinom od tri vrha

Šta je TWI oznaka na gumama?

TWI (Tread Wear Indicator) predstavlja indikator istrošenosti gume. Prema zakonu, TWI za letnje gume TWI iznosi minimalno 1.6 mm, a za zimske 4 mm. Ovaj indikator vidi se u kanalima šare gde njegov vrh poprečno preseca šaru gume. On vas podseća kada je potrebno prethodne gume zameniti.

Veoma je bitno redovno proveravati indikator habanja kako biste bili sigurni da se na njima nalazi dovoljno gazećeg sloja. Ukoliko i sami želite da proverite koja je dubina šare, možete to učiniti uz pomoć igle šublera ili merača dubine šare koji se kupuje u radnjama auto opreme.

Muškarac koristi merač dubine šare gume, kako bi proverio da li odgovara zakonskim propisima i da li poseduje propisan TWI

Uz propisan TWI vozićete sigurno u svim vremenskim uslovima.

5 saveta za pravilno odlaganje zimskih guma

Kako biste zimske gume koristili i naredne sezone, potrebno je odložiti ih tokom letnjeg perioda. U nastavku možete pročitati savete za čuvanje zimskih guma.

1. Obeležite pozicije na zimskim gumama pre nego što ih odložite na čuvanje, kako biste ih sledeće zime ponovo vratili na isto mesto. Ne želite da stavite prednje gume na zadnju osovinu i obratno, pošto se gume u zavisnosti od osovine drugačije troše.

2. Očistite zimske gume kako biste uklonili svu prljavštinu između šara, poput blata ili malih kamenčića. Sve to verovali ili ne utiče na njihovo naredno korišćenje.

3. Nakon što ste se uverili da su u potpunosti čiste upakujte zimske gume u tamne kese ili plastičnu foliju. Pokušajte da izvučete što više vazduha iz pakovanja i dodatno uz pomoć selotejpa hermetički ih zatvorite.

4. Kako gume lošije podnose velike promene u temperaturama, najbolje je odložiti ih u podrum jer je u njemu temperatura relativno konstantna. Ukoliko biste ih stavili u garažu ili radionicu, usled temperaturnih promena dolazilo bi do kondenzacije, a to ne želite na vašim zimskim gumama.

Ukoliko nemate gde da ih odložite, možete ih odneti vašem vulkanizeru na skladištenje, uz određenu nadoknadu.

5. Ukoliko planirate da odložite zimske gume sa felnama, najbolje je okačiti ih na određenu visinu, kako ne bi bile izložene dodatnom pritisku. Ukoliko niste u mogućnosti da ih okačite poređajte ih jednu na drugu sa sve felnama. S vremena na vreme ih rotirajte kako se usled težine felne ne bi stvorio neujednačen pritisak između njih.

Ako ste prethodno skinuli felne sa gume, onda ih ređajte jednu pored druge. Kada se odlažu gume bez felne nema potrebe za njihovom rotacijom.

Grafički prikaz pravilnog odlaganja auto guma sa felnom i bez felni

Zimske gume i lanci za sneg – Zimski tandem

Lanci za sneg neophodni su u slučaju da krećete na zimovanje ili planirate da putujete u zavejane delove izvan grada. Ukoliko ste montirali lance neće doći do tzv. „šlajfovanja“ jer ćete imati adekvatnu opremu za zimu i sneg. Naravno ukoliko je put suv, neće vam biti potrebni.

Ako ste u situaciji da ih morate upotrebiti, postavićete ih na prednje točkove kod vozila sa prednjim pogonom. Međutim, ukoliko je vaš auto sa zadnjim pogonom, montiraćete ih na zadnje ili sve točkove. Ukoliko je pogon na sva četiri točka, računica je jasna postavićete lance na sva 4 točka.

Mlada devojka u plavoj zimskoj jakni i šarenom šalu, naslonjena je na kolena I montira lance za sneg na zimske gume svog automobila. Pored nje nalazi se i crvena kutija u kojoj se lanci za sneg nalaze

Što se tiče cene, lanci za sneg u proseku koštaju od 1.900 dinara do 6.500 dinara.

Gde kupiti zimske gume?

Sada kada već znate koje gume su vam potrebne i kako da ih izaberete, preostaje vam još samo da se odlučite za njihovu kupovinu. U našoj ponudi možete pronaći zimske gume različitih dimenzija i proizvođača.

I pre svega nemojte zaboraviti da su vam zimske gume potrebne zbog vaše bezbednosti, bezbednosti porodice, vaših najbližih ali i drugih učesnika u saobraćaju.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR