Vodič za izbor klima uređaja

Vodič za izbor klima uređaja

Šta sve treba da znate prilikom kupovine klima uređaja.

51063
0
PODELI

Bliži se vrelo leto, a već razmišljate kako ćete efikasno da se rashladite? Sigurno ste razmatrali kupovinu klima uređaja, ali vas je uvek odbijao veliki izbor i manjak informacija. Budite bez brige, mi ćemo vam pomoći da odaberete idealan klima uređaj za vaše potrebe.

Iako se izgled i princip funkcionisanja menjao tokom godina, klima uređaji postoje više od 50 godina, dok su cenovno postali prihvatljivi narodu u poslednjih par godina, a samim tim je porasla njihova popularnost. Ukratko ćemo objasniti princip funkcionisanja klima uređaja i objasnićemo pojmove koji se često pominju u specifikacijama.

Ovo su teme kojima ćemo se baviti u ovom vodiču:

Kako rade klima uređaji?

Koje su namene klima uređaja?

Šta utiče na izbor klima uređaja?

Koji kapacitet klima uređaja odabrati?

Šta su energetske klase kod klima uređaja?

Šta znači gas kod klima uređaja?

Šta je inverter kod klima uređaja?

Ponuda klima uređaja

Akcijska ponuda

Black Friday 24-28.11.2021. Iskoristi najbolje popuste

Kako rade klima uređaji?

Klima uređaji hlade vazduh u prostoriji koristeći zanimljiv zakon fizike, pod nazivom fazna konverzija, koji kaže: Kada se tečnost konvertuje u gas, ona apsorbuje toplotu. Klima uređaji koriste faznu konverziju tako što specijalna hemijska jedinjenja (freon) isparavaju i kondenzuju se iznova i iznova u zatvorenom sistemu. Kada vruć vazduh kruži preko hladnog, ova jedinjenja apsorbuju toplotu dok prelaze iz tečnog u gasno stanje. Kako bi hlađenje bilo efikasno, klima uređaj ih ponovo vraća u tečno stanje koristeći visoki pritisak. U tom procesu, oslobađa se toplota koja se, zahvaljujući spoljašnjoj jedinici, izbacuje napolje. Kako se gas hladi, on se vraća u tečno stanje i onda se ceo proces ponavlja. Vrlo zanimljivo i jednostavno, zar ne?

Svi moderni klima uređaji su sa split sistemom, a to znači da se sastoje iz dva posebna dela – unutrašnje i spoljašnje jedinice. Obe jedinice imaju funkciju isparivača i kondenzatora, a funkcija se menja u zavisnosti od moda rada. Ukoliko klima hladi prostoriju, unutrašnja jedinica ima funkciju isparivača, dok spoljašnja ima funkciju kondenzatora. Kada se prostorija zagreva, ove jedinice zamene funkcionalnost – unutrašnja radi kao kondenzator, dok spoljašnja radi kao isparivač.

Koja je namena klima uređaja?

Osnovne namene klima uređaja su:

 • Hlađenje
 • Grejanje
 • Prečišćavanje vazduha (od dima, prašine i drugih nečistoća)
 • Odvlaživanje vazduha (održavanje određene vlažnosti vazduha, što čini vazduh prijatnijim)
 • Ventilacija

Šta utiče na izbor klima uređaja?

Kada smo prešli ove osnove, koje će neke zanimati, objasnićemo na osnovu kojih parametara se bira klima uređaj:

 • Veličina prostorije – najosnovniji parametar koji se gleda u toku kupovine klima uređaja. Ukoliko je prostorija veća, zahtevaće klimu većeg kapaciteta.
 • Termička izolacija
 • Površina koju zauzimaju prozori
 • Broj sunčanih dana u toku godine – izbegavati postavljanje spoljašnje jedinice na direktno sunce
 • Željene funkcije (tajmer, LED displej, inverter, itd.)
 • Energetska klasa

Manji uticaj može imati i broj osoba koji boravi u prostoriji, električni uređaji koji se nalaze u prostoriji (da li hlade ili greju), itd.

Koji kapacitet klima uređaja odabrati?

Kapacitet klima uređaja se meri u Btu (Britanska termalna jedinica) jedinici mere. Jedan Btu iznosi 1055 Džula i u pitanju je količina energije koja je potrebna za hlađenje ili zagrevanje jedne funte vode (0.45 litara) za jedan stepen Farenhajta.

Za lakši odabir kapaciteta klime navešćemo konkretne primere:

 • Prostorija od 20-35 metara kvadratnih – klima kapaciteta 9000 Btu
 • Prostorija od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 Btu
 • Prostorija od 60-80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 Btu
 • Prostorija od 80-110 metara kvadratnih – klima kapaciteta 24000 Btu

Imajte u vidu da su ovo proračuni za prostorije sa dve osobe, prozorima prosečne veličine, izolacijom i izloženosti suncu i da kapacitet potrebne klime varira u zavisnosti od parametara koje smo prethodno naveli.

Šta su energetske klase kod klima uređaja?

Energetska klasa predstavlja odnos dobijene toplote i potrošnje električne energije. Prema normama Evropske Unije, klima uređaji koji su u stanju da prenesu više od 3.2W toplote u zamenu za 1W potrošnje električne energije spadaju u A energetsku klasu. Kada klima uređaj greje, ova vrednost je 3.6W.

Energetske klase klima uređaja

COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije. Dok EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije.

Šta znači gas kod klima uređaja?

Kod klima uređaja koriste se razni gasovi koji se zovu jednim imenom – freoni. Oni se ne rastvaraju u vodi i inertni su, pa prodiru visoko u atmostferu. Oni se razlikuju po hemijskom sastavu, uticaju na ekologiju i vrsti uređaja u kojima se koriste.

Donedavno, korišćeni su CFC i HCFC gasovi, od kojih je najzastupljeniji R22, i oni se izbacuju iz upotrebe zbog zaštite ekološke sredine. Sada ih masovno zamenjuju freoni R407c i R410A, koji su ekološki i u skladu sa novom regulativnom Evropske Unije. Za krajnjeg korisnika razlika je u tome što klima uređaji sa R22 freonom najčešće spadaju u C, D ili F energetsku klasu, dok su klima uređaji sa R407C i R410A gasom uglavnom u A ili B energetskoj klasi.

Šta je inverter kod klima uređaja?

Kod klasičnih klima uređaja vazduh se uduvava punom snagom i one poseduju samo dva stanja – isključen i uključen. Napredniji klima uređaji sa Inverterom poseduju kontrolu brzine obrtaja motora kompresora radi regulacije protoka freona kroz sistem. Kako se dostiže zadata temperatura, pritisak u sistemu se smanjuje. Broj obrtaja motora kompresora se menja elektronskim putem i prilagođava uslova, što dovodi do toga da klima uređaj može da radi i na značajno nižim temperaturama ispod nule. Takva kontrola optimalnog protoka vazduha za rezultat ima manju potrošnju električne energije, duži vek trajanja uređaja, manji troškovi održavanja i značajno bolji rad u zimskom period

Ponuda klima uređaja

Nakon detaljnog upoznavanja sa klima uređajima, za vas izdvajamo određene modele koji su zanimljivi zbog svog odnosa cene i performansi.

Favorit 12000 12000btu

Favorit 12000 sa kapacitetom hlađenja od 12000 BTU predstavlja idealno rešenje za tople dane. Takođe, unutrašnja jedinica proizvodi nivo buke od 32-40db, dok se sa druge strane svrstava u A energetsku klasu. Osim toga, koristi R410A ekološki gas, LED ekran pruža neophodne informacije o temperaturi, tu je i antibakterijski premaz. U zimskim uslovima kapacitet grejanja iznosi 13000 BTU, a protok vazduha je 7.8m3/min.

TCL TAC-12CHS/Z 12000btu

Predstavljamo Vam klimu TCL TAC-12CHS/Z, budući da je svakako dobar izbor za one koji raspolažu ograničenim budžetom. Kao i kod prethodne, kapacitet hlađenja iznosi 12000BTU, dok je kapacitet grejanja 13500BTU. U skladu sa svojim karakteristikama pripada C energetskoj klasi, a koristi R22 gas. Takođe, poseduje LCD displej, auto restart, kao i tajmer. Dolazi uz garanciju od 25 meseci.

Midea MSMAB-12HRN1-QC2 (MA2)

Svakako sjajno dizajnirana klima, inspirisana nežnim talasima okeana, jeste Midea MSMAB-12HRN1-QC2 (MA2). Poseduje MA2 panel, dok su displej i signalne diode potpuno diskretno smeštene u desnom uglu. Pripada A klasi, a koristi R410A gas. Ono što je njena prednost jeste što detektor gubitka freona registruje nedostatak gasa i odmah isključuje uređaj. Kapacitet iznosi 12000 BTU, a dolazi uz garanciju od 5 godina.

Venting VSS-12NTR4 12000btu

Brend Venting može se pohvaliti izuzetno kvalitetnim klimama, a jedna od tih je Venting VSS-12NTR4. Krasi je pouzdanost, odlična A energetska efikasnost i kapacitet od 12000 BTU, pri čemu koristi R410A gas. Vreme je da napravite pravi izbor i lakše prebrodite vrele dane koji su pred nama.

Favorit 12000 12000btu, inverter

Na redu je, Favorit 12000 Inverter klima uređaj sa potrošnjom od 1.03kW pri hlađenju, 0.98kW pri grejanju, a koja pritom koristi R410A freon. Zbog svojih odlika, pri hlađenju pripada A++ energetskoj klasi, a prilikom grejanja A+. Radna temperatura iznosi od -15C° do +43C°. Takođe, i ona dolazi uz garanciju od 60 meseci, što predstavlja dodatnu sigurnost. Kao i kod prethodnih, kapacitet iznosi 12000 BTU.

Favorit 18000 18000btu

Vreme je da predstavimo i klimu sa kapacitetom hlađenja od 18000BTU. Reč je o uređaju, gde unutrašnja jedinica pravi nivo buke od 58dB, a zahvaljujući sistemu svrstava se u A energetsku klasu. Ovo je još jedan od uređaja koji koristi R410A ekološki gas, poseduje LED displej. Ono što je čini bezbednijom za upotrebu jeste antibakterijski premaz. Ukoliko se koristi zimi, kapacitet grejanja iznosi 18500BTU, a protok vazduha je 7.8m3/min.

Daewoo DSB-F1234ELH-V 12000btu, inverter

Savršena klima sa niskom potrošnjom energije, zbog čeka pripada A++ energetskoj klasi jeste Daewoo DSB-F1234ELH-V. Svojim elegantnim dizajnom, savršeno će se uklopiti u svaki prostor. LED displej Vam pruža sve neophodne informacije o radu klime, a kapacitet iznosi 12000BTU. Sa druge strane, ima mogućnost grejanja i na -15C°.

Favorit 12000 12000btu, inverter Wifi

Iz Favorita stiže izuzetno pouzdana, kvalitetna i savremena Favorit 12000 Inverter WiFi klima. Ona obezbeđuje energetsku efikasnost i mogućnost grejanja na niskim temperaturama. Međutim, uz sve to računajte i na mogućnost daljinskog upravljanja, putem računara ili smart telefona. Savršeno, zar ne? Zbog svoje specifikacije, razumno je zašto ova klima predstavlja korak u budućnost.

LG K12EHC 12000btu

I na kraju, ali ne manje bitna tu je LG K12EHC klima uređaj sa kapacitetom od 12000BTU. Pri radu koristi R410 gas, dok je nivo buke do 42dB. Pogodna je za prostorije do 50m2, a dimenzije spoljne jedinice iznose 760 x 552 x 256mm. Nasmešite se letu i uživajte i onda kada su najveće vrućine.

Pored izuzetno povoljne cene klima uređaja raznih proizvođača, nudimo i mogućnost plaćanja na 24 mesečne rate i klime i ugradnje!

Nadamo se da smo pružili dovoljno informacija i olakšali izbor idealnog klima uređaja za vaše potrebe.

 

Klima uređaje možete poručiti odmah putem WinWin web sajta ili ih kupiti u preko 110 WinWin radnji širom Srbije.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR