Vaš mozak zaboravlja stvari precizno i namerno

Vaš mozak zaboravlja stvari precizno i namerno

1151
0
PODELI

Dok nekada može biti frustrirajuće što se ne možete setiti nečijeg lika, imena ili detalja, zaboravljanje je važan deo mozga koji sprečava prepunjivanje informacijama. I, kako se ispostavlja, mozak ima vrlo precizan pristup i način kako zaboravlja.

Breaker

Zapravo, procesi koji su uključeni u zaboravljanje se nisu ranije razumeli, ali su naučnici otkrili protein – pod nazivom musaši – koji aktivno učestvuje u procesu kontrolisanog gubitka pamćenja. A to predstavlja veliki napredak.

Istraživanje, koje je objavljeno u žurnalu Cell (Ćelija), objašnjava kako su performanse pamćenja značajno uvećane kod crva koji su izmenjeni tako da im nedostaje musaši protein, u odnosu na kontrolne primerke. Autori veruju da je ovo prvi put kako je dokazano da je zaboravljanje aktivan, a ne pasivan proces.

Brain 2

Zapravo, čini se da ovaj protein sprečava da telo proizvodi molekule koji se koriste za stabilizaciju sinapsi – prostora između neurona koji su uključeni u skladištenje informacija. Istraživanje je, takođe, ukazalo i na protein pod nazivom aducin koji, nasuprot musašiju, stimuliše rast sinapsi i tako pomaže u formiranju sećanja.

Istraživači tvrde da je balans između ova dva proteina ono što odlučuje da li se sećanja skladište ili ne. Malo je rano reći zasigurno kakav uticaj će ovo istraživanje imati na ljude, ali sigurno nije nerealno očekivati mogućnost da se pojavi potiskivač musašija koji bi jednog kada mogao pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti.

 

Izvor: Gizmodo

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR