Vaš facebook profil otkriva kakav ste radnik

Vaš facebook profil otkriva kakav ste radnik

626
0
PODELI

Istraživači su angažovali stručnjake za ljudske resurse i dali im da pregledaju nekoliko desetina profila anketiranih. U eksperimentu , troje istraživača (jedan univerzitetski profesor i dva studenta) dobili su na uvid Facebook profile 56 studenata koji su i zaposleni. Nakon što su proučili svaki profil, uključujući fotografije, poruke na zidu, komentare, obrazovanje i hobije, istraživači su odgovarali na pitanja o ličnosti kandidata, tipa ” Da li je ova osoba pouzdana?” i ” Koliko je emocionalno stabilna ova osoba ?”

Šest meseci kasnije istraživači su uporedili ocene o radu koje su doneli šefovi ispitanih s procenama stručnjaka temeljenim na Facebook profilima i zaključili da među njima postoji velika korelacija.

Istraživači su generalno dobro ocenili studente koji su putovali, imali više prijatelja i pokazali širok spektar hobija i interesovanja. Fotografije sa žurki nisu se računale kao „protiv“, već, naprotiv, kao pokazatelji da je student otvoren i prijateljski raspoložen. Tako da, ako ste naumili da „počistite“ svoj profil i da ga „upeglate“, prikočite. To možda i nije pametan potez. Osim ako ste vulgarni, ali sigurni smo da niste.

Inače, ovi rezultati se nastavljaju na prethodnu studiju, koja je pokazala da je profil na Fecebooku bolji indikator uspeha na fakultetu od testa inteligencije.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR