Valve predstavio Steam kontroler

Valve predstavio Steam kontroler

776
0
PODELI
Steam controller 1

Nakon SteamOS-a i Steam Machines, Valve je predstavio i treću inovaciju na kojoj je radio protekle godine, a to je Steam kontroler.

A radi se zaista o pravoj inovaciji i jedinstvenom kontroleru, koji je daleko ispred konkurencije.

Spajajući karakteristike analognih palica i miša Steam kontroler ima dva velika kružna trackpada. “Trackpad-ovi omogućavaju veoma preciznu kontrolu, mnogo vise nego što je to dosad bilo moguće sa tradicionalnim kontrolerima. Steam igrači koji su naviknuti na tastaturu i miš će ceniti što je rezolucija Steam kontrolera vrlo bliska rezoluciji desktop miša”, izjavio je Valve.

“Mnogi žanrovi igara koje je prethodno bilo moguće igrati samo sa tastaturom i mišem su sada dostupni iz udobnosti vaše sofe. Na primer to su: RTS(real time strategy) igre, casual igre koje su akcenat davale na kontroli kursora, strateške igre, svemirske simulacije, široka lepeza indie igara, razne simulacije. I naravno Euro Truck Simulator 2”. Čak i FPS igre će imati koristi od novog kontrolera.

Steam controller 1

Sami trackpadovi, kao i moderne analogne kontrole danas, funkcionišu i kao veliko dugme i na njih je moguće kliknuti sa malo jačim pritiskom.

Sad, mogli bi da pomislite da su trackpadovi nezgodniji od klasičnih analognih stickova, jer ne pružaju dovoljni otpor i težinu, ali je Valve mislio i na ovo, barem u teoriji. Steam kontroler ima tzv “haptic feedback” u obliku elektro magneta sa tegovima koji se zovu “resonant actuators”. Valve je izjavio “da su oni sposobni da isporuče širok opseg sile i vibracije, i da omoguće vrlo preciznu kontrolu frekvencije, amplitude i pravca kretanja”.

Ovo će  razvojnim studijima koji razvijaju igre omogućiti  da lako prenesu informacije o brzini, granicama, teksturama, i potvrdama akcija i pokreta između ostalog. Dodatno ovi elektro magneti mogu da funkcionišu i kao zvučnici i da puštaju zvučne signale i trackove.

Ali to nije sve. Steam kontroler ima i touchscreen u sredini, koji takođe funkcioniše kao veliko dugme. Ovo će omogućiti igračima da akciju koju žele ucrtaju na ekranu i onda je potvrde pritiskom. Veoma inovativno.

Steam kontroler sadrži čak 16 dugmića, 3 bočna dugmeta sa svake strane, 4 prednja dugmeta, tri touch površine na koje je moguće kliknuti i još  3 dugmeta za menije, Start, Select i Home. Još jedna prednost je potpuno simetrični dizajn, pa Steam kontroler mogu podjednako dobro koristiti i levaci i dešnjaci. Evo kako izgleda raspored kontrola za igru Portal 2:

Steam controller 2

Kao i Steam Machines i Steam kontroler će biti potpuno otvoren “Steam kontroler je dizajniran od početka tako da ga je moguće hakovati”, rekao je Valve. “Baš kao što Steam zajednica i oni koji doprinose Workshop sadržaju za razne igre stvaraju neprocenjivu dodatnu vrednost i dodatke za već postojeće igre, smatramo da će oni značajno doprineti i razvoju Steam kontrolera. Planiramo da učinimo dostupnim alate koji će dozvoliti korisnicima da učestvuju u svakom aspektu ovog iskustva, od industrijskog dizajna do električnog inženjeringa”.

Nažalost 300 izabranih Steam Machines beta testera će dobiti prototipe ovih kontrolera, koji će imati 4 dugmeta umesto touchscreena i zahtevaće USB kabl. Konačna verzija Steam kontrolera će biti bežična.

Steam kontroler treba da podržava kompletnu biblioteku Steam igara, čak i one koje nemaju ugrađenu podršku za kontroler. Naime, imaće tzv. legacy mod gde će kontroler biti prepoznat kao miš i tastatura , a Steam korisnici će moći da koriste alat za konfiguraciju da mapiraju kontrole za neke igre i kasnije ih podele sa zajednicom. Igrači će moći da biraju između najpopularnijih bind-ova za pojedine igre.”Ne možemo da dočekamo šta ćete vi igrači smisliti ”, kaže Valve.

Steam Controller 3

Steam kontroler je zaista jedinstveno parče hardvera i inovacija u pravom smislu te reči. Ako ispuni očekivanja biće to prava revolucija u načinu na koji kontrolišemo pokrete junaka u igrama. A u kombinaciji sa Steam Machines i SteamOS-om, Valve cilja na dominaciju igračkim tržištem. Možemo samo da im poželimo uspeh.

Kakvo je vase mišljenje o Steam kontroleru?

Izvor: Eurogamer

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR