USB 3.1 standard stiže sledeće godine

USB 3.1 standard stiže sledeće godine

857
0
PODELI
07277674-photo-usb-3-1-type-c

Uređaji koji podržavaju novi USB 3.1 standard će početi da se isporučuju u prvoj polovini 2015. godine.  Ovo je delom zasluga podrške ovom standardu od strane velikih kompanija kao što su Microsoft, Intel i Apple. Takođe, Evropska Unija  i Kina su takođe podržale verifikacionu proceduru za USB 3.1 standard, što će još više ubrzati dolazak ove tehnologije na tržište.

USB 3.1-1

Apple je jedna od prvih kompanija koja je podržala novi USB 3.1 standard, i najavljuju isporuku MacBook Notebook računara tokom sledeće godine koji će podržavati USB 3.1. Adata je najavio storage uređaje (USB flash, eksterni hard diskovi,…) koji podržavaju USB 3.1 za prvu polovinu sledeće godine.Kompanija će predstaviti nekoliko USB 3.1 flash diskova na CES sajmu u januaru 2015.

usb_usb31_type_c_1

Šta to novo donosi USB 3.1 u odnosu na USB 3.0? Novi standard nudi duplo veću brzinu u odnosu na USB 3.0 i  ona će iznositi 10 Gbps, što je jednako brzini prve generacije Intelove Thunderbolt tehnologije. Takođe novi standard donosi poboljšanje u prenosu energije i USB 3.1 portovi su sposobni da prenesu do 100W energije. Na kraju USB 3.1 će imati univerzalne reverzibilne portove sa oznakom Type-C. Apple je imao ovu ideju sa njihovim Lightning konektorom. Ovo bi trebalo da olakša povezivanje USB 3.1 eksternih hard diskova i periferija.

07277674-photo-usb-3-1-type-c

Intel Skylake-S chipsetovi neće imati native podršku za USB 3.1 standard. Ipak, proizvođači matičnih ploča će moći da ugrađuju USB 3.1 kontrolere drugih proizvođača na matične ploče sa novim Intel chipsetom. Novi Skylake-S procesori treba da se pojave u drugoj polovini sledeće godine zajedno sa novim 100 series chipsetovima. Novi Intel procesori bi trebalo da imaju značajno bolje CPU i GPU performanse po nekim procurelim benchmark testovima, LINK.

USB 3.1 standard je značajan evolutivni korak napred u razvoju USB standard. Pa je malo čudno što nije dobio oznaku USB 4.0.

Izvor: WCCF Tech

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR