Upoznavanje sa PowerColor brendom

Upoznavanje sa PowerColor brendom

998
0
PODELI
PowerColor_000

Šta se krije iza brenda „Moćne Boje“?

Autor: Marko Jovanović

Sigurni smo da  2015. godini nema računarskog entuzijiste koji nije čuo za brend PowerColor. Ukoliko redovno pratite naš portal (a uvereni smo da pratite), mogli ste da čitate recenzije raznih proizvoda ovog brenda. U redakciji su cirkulisale mahom grafičke karte iz različitih serija, pošto je to glavni fokus u PowerColor-u.  Postoje tu još neke sitnice, poput napajanja ili kućišta, ali u zanemarljivom obimu. Što se grafičkih kartica tiče, ove godine ste mogli da čitate recenzije o Radeon R7 250 i R9 270 TurboDuo modelima.

Uglavnom, PowerColor je na domaćem tržištu prisutan konstantno već duže vreme. Jedna od specifičnosti je ta da nema saradnje sa kompanijom NVIDIA. U prevodu, sve karte brendirane PowerColor žigom pokreće AMD-ov grafički procesor, te je PowerColor jedan od AMD-ovih najbližih partnera.

Danas ćete imati prilike da saznate ponešto o PowerColor-u, pa ukoliko Vas zanima da naučite nešto novo, ostanite sa nama i na narednim stranicama.

PowerColor_U1 

Istorija kompanije

 

 Da li volite istoriju? Nije bitno da li kao predmet u školi, ili vas jednostavno intrigiraju neke činjenice iz prošlosti.

 PowerColor_004

PowerColor nije samostalna kompanija, već je u vlasništvu TUL (Technology Un Limited) korporacije. TUL je osnovan 1997. godine, kada je ujedno i pokrenut brend PowerColor. Sedište kompanije se nalazi na Tajvanu (Tajpej), dok kancelarije postoje u Kini, Holandiji, USA, Indoneziji i Rusiji.

Interesantna je činjenica da je TUL vlasnik još jednog brenda grafičkih kartica – VTX 3D. VTX brend datira od 2009. godine i takođe je fokusiran na AMD grafičke čipove. Deluje kao da je TUL sam sebi napravio konkurenciju, ali istina je da je VTX okrenut više ka tržištima Rusije i Turske, odnosno, barem je osnovna zamisao bila takva. Nije prošlo puno vremena, a VTX karte već možete naći i u Srbiji i mnogim drugim zemljama Evrope.

VTX 3D ili PowerColor? Ovoga puta ćemo se zadržati na PowerColoru 🙂

Zašto PowerColor?

 

PowerColor nudi rešenja za sve cenovne klase. Od najjednostavnijih OC serija, preko PCS+, pa sve do čuvene high-end Devil13 klase. Sada ćemo navesti sve kategorije:

– Go! Green

– Eyefinity

– Classic OC

– SCS3 (Silent Cooling System III)

– TurboDuo

– Vortex – The Whirlwind Technology

– PCS+ (Professional Cooling System Plus)

– LCS (Liquid Cooling Solution)

– Devil

– Devil 13

Na domaćem tržištu obično možete naći Classic OC i Turbo Duo modele, a s vremena na vreme u ponudi ima PCS+ i Devil kartica. Voleli bismo da vidimo nešto veću zastupljenost ovih kvalitetnijih PowerColor modela.

 PowerColor_001

 PowerColor je AMD-ov “Tier 1” partner, pa je saradnja između ove dve kompanije veoma bliska. Ovo i ne treba da nas čudi, pošto se PowerColor posvetio pravljenu grafičkih kartica sa isključivo AMD grafičkim procesorima.

 PowerColor_Slide2PowerColor_Slide3PowerColor_Slide4

PowerColor nema sopstvenu fabriku za proizvodnju, već te usluge koristi od Foxconn kompanije. Foxconn je danas najveći proizvođač potrošačke elektronike, a dovoljno je pomenuti i da se proizvodi jednog ASUS-a (kao i mnogih drugih poznatih brendova, između ostalih i Apple) takođe prave u ovoj fabrici.

Kvalitet

 

Ako ste pomislili da PowerColor metodom slučajnosti ugrađuje elektronske komponente na svoje grafike, prevarili ste se. Naime, inženjeri u PowerColoru su izradili sistem koji im olakšava dizajn novih grafičkih kartica. Elektronske komponente su podeljene u nekoliko kategorija, a u zavisnosti kojoj klasi pripada grafička karta, sledi i adekvatnan kvalitet elektronike.

 PowerColor_022

 To su sledeće kategorije:

Selected Power Kit

U ovaj paket se ubrajaju osnovni zaštićeni induktori, polimerski kondenzatori i kvalitetni D-PAK MOSFET-i.

 

Gold Power Kit

Gold paket uključuje zavojnice sa feritnim jezgrom (FCP), koje donose povećanje snage za 33%. Tu je još jedan tip zavojnica SCP, koji obezbeđuje struje do 40A. Dalje, imamo čuvene DrMOS integrisane drajvere sa do 90% efikasnosti, a tu je još jedan tip MOSFET-a pod nazivom PowerPAK SO-8, koje ste mogli da vidite na Radeon R9 270 TurboDuo grafičkoj karti.

PowerColor_023

 

Platinum (Deluxe) Power Kit

Ovde imamo UHB zavojnice, koje osciluju na visokoj frekvenciji, što umanjuje ripple (šum) i omogućava stabilniji napon na izlazu. Dodatno obezbeđuju 66% više snage i imaju veću površinu za disipiranje toplote za 15%. MOSFET-i koji se ovde koriste su IR PowIRstage tipa i radi se o TOP klasi čipova za ovu namenu. Oni obezbeđuju efikasnost i do 93,2% i odličnu kontrolu nad potrošnjom.

Ista stvar važi i za kategorije proizvoda, a na narednih par grafikona možete videti kako ih je PowerColor pozicionirao.

PowerColor_025_TPowerColor_026_TPowerColor_027_T 

Sledi detaljnija priča o kategorizaciji.

 

Kategorizacija

 

Pošto smo nabrojali šta sve postoji u ponudi, sada ćemo malo detaljnije opisati svaku kategoriju.

Go! Green

U ovu kategoriju (klasu) spadaju rešenja koja su energetski nezahtevna i bez aktivnih komponenti u sistemu hlađenja. Dakle, nema ventilatora. Takođe, grafičke karte iz ove klase nemaju konektore za dodatno napajanje, što se uklapa u ekološku (green) priču o smanjenoj potrošnji energije. Ove karte su obično namenjene kancelarijskoj upotrebi.

PowerColor_020_T 

 

Eyefinity

 

Eyefiniti kartice su namenjene isključivo za korišćene na više monitora, pri čemu su performanse na poslednjem mestu. Najočigledniji primer je korišćenje u sistemu nadgledanja preko kamera (obezbeđenje), gde možete imati i nekoliko desetina kamera koje istovremeno moraju da se prikazuju na više monitora. U tom slučaju nije potrebno kupovati neku jaku gejmersku karticu, koje obavezno imaju mogućnost povezivanja do 6 monitora, već je dovoljno uzeti neku jeftinu iz eyefinity serije.

PowerColor_021_T 

 

Classic OC

Ovde spadaju klasične kartice iz kategorije Radeon R7 250, R7 260 i slične. One se odlikuju jednostavnim dizajnom, blagim fabričkim overklokom i jednim ventilatorom za hlađenje.

 

SCS3

Ovde se može primeniti slična priča kao na Go! Green modelima, stim da se ovo rešenje koristi na karticama za entry gejming. Sam sistem hlađenja je nešto ozbiljniji. Telo hladnjaka je takvog oblika da karticu obuhvata sa obe strane. Takođe, nema ventilatora koji bi pravio buku, pa je prisutan 0 dB Noise Level marketing.

PowerColor_015_TPowerColor_016_T

 

 

TurboDuo

TurboDuo obuhvata R9 270 i jače karte. U ovoj seriji se koristi Gold Power komplet elektronike, što za posledicu ima povećanje overklok potencijala i stabilnost. Pored elektronskih komponenata solidnog kvaliteta, tu se koriste dva posebno dizajnirana ventilatora, zbog čega je ova serija ponela naziv TurboDuo.

 PowerColor_012_T

PowerColor_013_T

PowerColor_014_T

 

PCS+(Professional Cooling System Plus)

Ovo je već veoma ozbiljnija serija grafičkih karti. PCS+ sistem hlađenja je poslednjih godina dosta unapređen, pa verujemo da sada može da parira konkurentskim rešenjima u najjačoj klasi. Uostalom, pogledajte kako to izgleda na slici ispod. Nama prilično uliva poverenje.

PowerColor_011_T

 PowerColor_001_T

 

LCS (Liquid Cooling System)

Kako Vam se dopada ideja o karticama sa fabričkim vodenim blokom? Da, svesni smo da možete uzeti bilo koju kartu, skinuti obično hlađenje i “nakalemiti” jedan vodeni blok po izboru. Potrebno je još naći jednoslotnu grafičku karticu ranga R9 290X, što će biti malo teže. LCS serija obuhvata i takva rešenja, pa korišćenje 4-way CrossFire sitema neće predstavljati preveliku gužvu u kućištu. Pored toga, instalacija vodenog bloka je nešto komplikovanija rabota. PowerColor na ovom polju sarađuje sa poznatim proizvođačem H2O rešenja iz Slovenije – EK Water Blocks.

 PowerColor_017_TPowerColor_018_T

 

Devil 13

Predstavlja najekskluzivniju seriju PowerColor grafičkih kartica. Ono što je ROG za ASUS, to je Devil 13 za PowerColor. Ova serija je napakovana sa “Deluxe” klasom elektronskih komponenti i poseduje eksluzivni dizajn sistema hlađenja. Pored toga, Devil 13 dolazi u zanimljivom pakovanju sa dodatnim bonus mogućnostima. U jednom paketu možete pronaći i Razer gejmerskog miša.

 PowerColor_010_TPowerColor_009_TPowerColor_003_T

Kako ne poželeti nešto ovakvo?

 

Par reči za kraj

 

Dakle, kao što ste videli, PowerColor ima proizvode za sve kategorije.

Uz to, činjenica je i da su grafičke karte ovog brenda jeftinije od konkurencije, zbog čega upadaju u oči svakom korisniku računara i gejmeru. Neretko se dešava da za istu kartu iz konkurentske kompanije treba dodati i preko 50 evra, što nije mala cifra (naročito ne u Srbiji i okruženju).

Naravno, treba se rukovoditi i time u koju klasu spada dotična karta, jer (recimo) TurboDuo nije komparabilan sa ASUS STRIX serijom.

Možda je donekle mana što PowerColor ne proizvodi grafike sa NVIDIA čipovima, ali smo sigurni da postoji fina računica da bi stvari ostale kakve jesu. Kao jednu od prednosti PowerColor brenda bismo izdvojili to što skidanjem kulera (radi čišćenja ili zamene) ne gubite pravo na ostvarivanje garancije, što je praksa kod nekih drugih konkurentskih brendova.

 PowerColor_U2

 

Voleli bismo da vidimo veću zastupljenost na domaćem tržištu PCS+ i Devil 13 serija kartica, pošto smatramo da su one po kvalitetu rame uz rame sa poznatom konkurencijom, pri čemu su opet cenovno vrlo konkurentne.

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR