UN raspravljaju o Terminator robotima

UN raspravljaju o Terminator robotima

590
0
PODELI
Terminator-terminator-9683150-1024-576

Ujedinjene Nacije (UN) raspravljaju o tome da li je dobra ideja da se korporacijama dozvoli da naprave terminator robote koji su sposobni da ubijaju ljude. UN će imati sastanak u New Yorku, gde će se raspravljati o legalnosti autonomnih robota ubica. Polu-autonomne mašine, kao što su dronovi, su već ubile na hiljade ljudi i postoji strah da će uskoro u budućnosti uslediti potpuno samostalni terminator roboti.

UN konvencija o određenom konvencionalnom oružju zabranjuje i ograničava upotrebu oružja koje ubija civile bez diskriminacije ili nanosi nepotrebni bol, kao što su mine ili laseri dizajnirani da oslepljuju ljude. Do sada, nije smišljena definicija za autonomno (potpuno nezavisno samostalno) oružje, a ona bi trebalo da se odnosi na sve od autonomnog humanoidnog robota do potpuno autonomnog drona. Sledeća tačka razgovora na ovom sastanku će biti legalna i etička pitanja vezana za upotrebu takvog oružja.

Stav Amerike je da autonomne mašine za ubijanje  nisu ni nalik onima iz filmova i da UN treba da se fokusira na realnost, a ne na strah od Arnolda Švarcenegera iz filma Terminator 🙂

Da li će jednog dana Terminatori biti upotrebljavani za eliminisanje ljudi, ostaje da se vidi.

Šta vi mislite?

Izvor: Fudzilla

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR