Umro je tvorac elektronske pošte, Ray Tomlinson

Umro je tvorac elektronske pošte, Ray Tomlinson

1042
0
PODELI

Ray Tomlinson, Američka kompjuterska legenda koja je izmislila prvi imejl sistem za slanje poruka između korisnika različitih hostova, preminuo je od srčanog udara u 74. godini.

Breaker

Nakon što se pridružio kompaniji IBM u 1963 kao stažista, Tomlinson je dobio zvanje mastera električnog inženjerstva na MIT 1965. Godinama kasnije radio je u inženjerskoj firmi Bolt Beranek and Newman (BBN).

Dok je bio u BBN 1971, bio je pokretač implementacije ARPANET-a, na kome je zasnovao prvu imejl aplikaciju za slanje poruka preko mreže. Tomlinson je svoju imejl implementaciju opisao na sledeći način:

Prva poruka je poslata između dve mašine koje su bukvalno bile jedna do druge. Jedina fizička veza između njih (pored poda na kome su bile postavljene) je preko ARPANET-a. Poslao sam više probnih poruka samom sebi sa jedne mašine na drugu. Te probne poruke su bile lako zaboravne, pa sam ih – zaboravio. Najverovatnija poruka koju sam prvo poslao bila je QWERTYUIOP ili nešto slično. Kada sam bio zadovoljan radom programa, poslao sam poruku sa objašnjenjem ostatku grupe kako da šalju poruke preko mreže. To je bilo prvo korišćenje mrežnog imejla ikada.

Pored toga što je pomogao u razvoju poznatih imejl standarda, bila je Tomlinsonova ideja da se koristi znak @ za razdvajanje korisničkog imena od hosta. Taj uticaj “at” znaka vidi se i danas, kada se i dalje koristi za imejl adrese, na Twitter-u, kao i Facebook-u.

Ranije je to bio simbol za težinu i zapreminu. Dok je u novijim vremenima @ postao skraćenica za “po ceni od”, što je dovelo do uvrštavanja ovog znaka na kucaće mašine, a potom i na računarske tastature. Tu je Ray Tomlinson pronašao savršen simbol za imejl. Ovako je to opisao na web sajtu BBN-a:

Odabrao sam da uključim “at” znak i ime hosta u korisničko ime. Često me pitaju zašto sam odabrao @ znak, ali to je prosto imalo smisla. Svrha tog znaka (u Engleskom jeziku) je da prikaže cenu po jedinici proizvoda (na primer, 10 artikala @ 1.95 dolara). Koristio sam “at” da označim da je korisnik kod drugog hosta (na drugom serveru), a nije u lokalu.

Za sav svoj doprinos, Ray Tomlinson je uvršten u Internet Hall of Fame 2012. godine, gde je objavljena i njegova biografija.

 

 

Izvor: NeoWin

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR