U razvoju je leteći 3D štampač, koji se može koristiti u vanrednim...

U razvoju je leteći 3D štampač, koji se može koristiti u vanrednim situacijama

1042
0
PODELI
xl_Drone_Printer

Tim inženjera iz laboratorije za vazdušnu robotiku u Kraljevskom koledžu u Londonu je napravio leteći 3D štampač, zapravo leteći dron sposoban za 3D štampanje. Zadatak mu je da odštampa lepljivu supstancu na opasne objekte i tako ih ukloni iz hitnih vanrednih i katatrofalnih situacija.

Dr. Mirko Kovač, direktor laboratorije za vazdušnu robotiku (Aerial Robotics Laboratory) u Kraljevskom koledžu u Londonu (Imperial College London) je radio na ovom projektu sa malim timom inženjera.

U vanrednoj hitnoj situaciji, quadcopter drone bi trebalo da se koristi za štampanje lepljive pene na opasne objekte. Onda bi se sekundarni hexacopter spustio na opasni objekat, sačekao da se pena stvrdne i onda preneo opasni objekat do bezbedne zone.

Kovač je izjavio da još eksperimentiše sa penom i objasnio da je u pitanju isti tip pene koja se širi, koja se koristi u građevinskim poslovima i postaje više viskoznija kako raste.

xl_Drone_Printer

U ovom trenutku je projekat još u ranoj fazi, ali se inženjeri nadaju da će ovaj proces biti naročito koristan u otklanjanju opasnih materijala, kao što je nuklearni otpad.

Kovač i njegov tim rade i na drugim projektima, kao što je vazdušno-vodeni robot inspirisan pticama koje se obrušavaju i letećim ribama.

Leteći 3D štampač, zapravo dron za 3D štampu koji se koristi u opasnim situacijama izgled kao vrlo koristan izum.

Šta vi mislite?

Izvor: T3

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR