U 2014. procesori na telefonima od 3GHz

U 2014. procesori na telefonima od 3GHz

564
0
PODELI

Borba između proizvođača čipova će se vrlo brzo pooštriti. Qualcomm, NVidia i Samsung će dobiti žestoku konkurenciju sa TSMC i GlobalFoundries koji su najavili novi mobilni čip izrađen u 20nm i krenuće sa proizvodnjom u 2014. godini.

Trenutno, najbrži mobilni procesor radi na taktu od 2.3GHz u Snapdragon 800 čipsetu, koji proizvodi Qualcomm, kao i nVidijinom Tegra 4i čipsetu. Oba čipa su proizvedena u 28nm.

TSMC kaže da može dostići 30 procenata veću brzinu sa 25 procenata manje struje koristeći proces proizvodnje od 20nm. To podrazumeva takt procesora od oko 3GHz, što čini da čak i grafički intenzivne operacije budu brze za obradu. NVidia i Qualcomm sigurno već rade na tome da postignu iste ili bolje rezultate, ali još uvek ništa nisu najavili. Ne znam ali NVidia poseduje Logan čipove, koji će sadržati Kepler grafičke čipove u budućnosti jer je trenutna generacija već na svom vrhuncu što se tiče brzine.

Novi proces proizvodnje može rešiti drugi veliki problem koji imaju mobilni telefoni današnjice – trajanje baterije. Trenutni čipovi troše puno struj, čak i najbolji, što čini da pametni telefoni izdrže sa jednim punjenjem 10 do 15 sati, a tada se traži utičnica za struju. 25 procenata manje potrošnje struje znači 25 procenata duže trajanje baterije, što ipak mnogo znači.

Ipak, ovo je samo jedna strana novčića, i to je ARM strana. Na drugoj strani se nalazi Intel sa svojom x86 arhitekturom koja je dokazala da može biti vrlo moćna sa svojim Bay Trail čipovima. Prvobitni benčmark testovi Bay Trail čipa koji radi na taktu od 1.1GHz dostigli su rekordnih 43,416 u AnTuTu testu, a isti čip može dostići frekvenciju od 2.1GHz. Možete li zamisliti koliki bi tek tada rezultat bio?! Takav procesor na 1.1GHz je oko 30 procenata brži od trenutno najboljeg ARM čipa!

Ali tu se neće zaustaviti. U budućnosti možemo očekivati i čipove od 14nm, koji mogu biti toliko jači da trenutni benčmark testovi neće biti dovoljni za merenje njihovih performansi.

 

Kako se stvari odvijaju, naši mobilni telefoni će ubrzo biti mnogo brži i baterija na njima će trajati duže. Tako da nam nije mnogo važno ko će praviti tako moćne čipove, jer smo, na kraju, mi potrošači na dobitku.

 

Izvor: AndroidHeadlines

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR