Twitter- 140 karaktera bez kojih se ne može

Twitter- 140 karaktera bez kojih se ne može

642
0
PODELI

Pretprošle nedelje bilo je tačno osam godina (21. mart 2006.) od kada je Jack Dorsey na servisu koji je prvobitno nazvan twttr objavio poruku ‘just setting up my twttr’, a za ostalo možemo reći da je – istorija. Ovo je bio prvi tweet koji je ikada objavljen, a potencijal ove društvene mreže još je tada prepoznao Dom Sagolla koji je u jednom od svojih prvih tweetova napisao kako će Twitter izazvati zavisnost.

Danas je jasno kako je Sagolla u potpunosti bio u pravu jer je broj korisnika ove mreže premašio 645 miliona (prema informacijama Tech Timesa), a kolika je važnost i snaga ove mreže najbolje možemo videti samo iz dva primera – nedavnog iz Turske u kojem je vlada zabranila pristup Twitteru i prošle godine kada su zbog samo jednog tweeta deonice izgubile 134 milijarde dolara. Nakon što su hakeri provalili u profil Associated Pressa na ovoj mreži i objavili vest kako je Obama ranjen u napadu na Belu kuću, na ovaj je tweet je odmah reagovala i berza velikim padom cena deonica.

S obzirom da je Twitter tokom godina postao idealna platforma za objavu ‘breaking’ vesti koje se danas najčešće prvo objavljuju na Twitteru, a tek ih onda mediji prenose kao klasične vesti na svojim stranicama, jasno je zašto je tweet poslat sa računara AP-a izazvao toliku paniku.

Takođe, veliki broj ljudi okreće se upravo Twitteru u nekakvim vanrednim situacijama (poput prirodnih nepogoda, terorističkih napada, protesta i slično) jer prateći ovu društvenu mrežu i određene hashtagove (#) mogu na jednom mestu pronaći sve važne informacije koje objavljuju mediji, ali i osobe koje se nalaze na mestima katastrofe/napada i koje uživo obaveštavaju što se događa.

Važnost i snagu Twittera prepoznali su brojni sportisti, glumci i pevači koji putem ove mreže komuniciraju sa svojim fanovima  često bitne informacije poput najave novih turneja, odnosno potpisivanja ugovora sa novim klubovima objavljuju prvo na Twitteru, ali i javne osobe poput npr. pape Franje.

Twitter je posebno zanimljiv političarima – nedavno je otkriveno kako je svoj prvi tweet ikada Vladimir Putin uputio Obami kada mu je čestitao na izboru za predsednika, a i sam Barack Obama svoju je pobedu na izborima 2012. potvrdio upravo na Twitteru pa je njegov tweet ‘Još četiri godine’ ušao u istoriju ove društvene mreže

Još jedan od istorijskih tweetova je i ‘helicopter hovering above Abbottabad at 1AM (is a rare event)’ kog je  2011. godine objavio jedan IT konsultant iz Pakistana i na taj način otkrio super tajnu operaciju američke vojske koja je tada bila u lovu na Bin Ladena.

Usprkos velikom broju društvenih mreža (od Facebooka, preko Instagrama, Tumblra i drugih), Twitter će gotovo sigurno i dalje ostati nezamenljiv alat za objavu ‘breaking’ vesti, a mnogima i najvažnija mreža za direktan i najjednostavniji (samo 140 karaktera) način komunikacije s prijateljima, fanovima i pratiocima.  

 

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR