Tri kriterijuma za izbor memorijske kartice za foto-aparat uz koju ćete sačuvati...

Tri kriterijuma za izbor memorijske kartice za foto-aparat uz koju ćete sačuvati svaki kadar

1564
0
PODELI
Čovek ubacuje memorijsku karticu u foto-aparat

Uživate u dobroj fotografiji i koristite svaku priliku da pomoću foto-aparata zabeležite sve one prizore ili trenutke vredne pamćenja?

Bilo da je fotografija vaša profesija ili strast kojoj se posvećujete u slobodno vreme, sigurni smo da je u pitanju ljubav za ceo život. Kako biste mogli opušteno da uživate u svakom kadru bez razmišljanja da li imate dovoljno prostora u svom uređaju, važno je da foto-aparat ima potrebne kapacitete da podrži vaš umetnički zanos i sačuva vaše fotografije brzo i sigurno.

Zbog toga su tu memorijske kartice za foto-aparate. Mali, praktični i moćni pomoćnici koji će sačuvati sve što poželite kako biste mogli nesmetano da fotografišete, bez rizika da vašem aparatu ponestane memorije.

Šta je memorijska kartica i koje karakteristike su bitne prilikom odabira?

U pitanju je elektronska fleš memorija koja se može koristiti u raznim uređajima, uključujući i foto-aparate, kako bi im povećala kapacitet za čuvanje podataka.

Danas su nam dostupne različiti vrste, a kako se najčešće susrećemo sa SD (Secure Digital) karticama, orijentisaćemo se na njihove glavne karakteristike.

Kako bismo vam dodatno olakšali izbor odgovarajućeg modela, donosimo vam jednostavna objašnjenja tri ne toliko jednostavna kriterijuma koje biste želeli da uzmete u obzir prilikom kupovine memorijske kartice za vaš foto-aparat:

  • Kapacitet
  • Brzina
  • Klasa

Objašnjenje oznaka na memorijskoj kartici

Kako odabrati odgovarajući kapacitet memorijske kartice?

Postoje različite vrste SD kartica i svaka od njih ima različite raspone kapaciteta:

  • SD(SC) (Secure Digital Standard Capacity) od 128 MB do 2 GB
  • SDHC (Secure Digital High Capacity) od 2 GB do 32 GB
  • SDXC (Secure Digital Extra Capacity) od 32 GB pa čak do 2 TB memorije

Važno je napomenuti da pre kupovine proverite koje vrste podržava vaš uređaj. Ukoliko vaš foto-aparat podržava SDXC kartice, moći ćete bez problema da koristite i SD i SDHC. Međutim, ukoliko vaš uređaj podržava SDHC, nećete moći da upotrebite SDXC. Takođe, ni sa uređajima koji podržavaju samo SD kartice nećete moći da koristite SDHC i SDXC.

Zavisno od toga da li se fotografijom bavite profesionalno ili ne, koliko fotografija napravite pre nego ih prebacite na trajno čuvanje i u kojoj rezoluciji, odaberite kapacitet koji odgovara vašim potrebama.

Neke od najpoznatijih memorija u ovom obliku su Kingston i Sundisk memorijske kartice od 32 GB, 64 GB, 128 GB, 516 GB, ali i drugim tako da postoji raznovrstan izbor.

Ukoliko se fotografijom bavite iz hobija, kapacitet od 32 GB ili 64 GB može biti sasvim dovoljan.

Međutim, ovde smo za pristup „više je bolje” jer na taj način nećete ostati bez memorijskog prostora, kako se to obično dešava, kada vam je najpotrebniji.

Odaberite odgovarajuću brzinu memorijske kartice

Pored kapaciteta, brzina ovih minijaturnih skladišta podataka je veoma značajna i iskazuje se u megabajtima u sekundi (MB/s). Postoji brzina čitanja i brzina upisa podataka. Ove dve vrednosti se razlikuju i obično je brzina čitanja veća u odnosu na brzinu upisa.

Oznaka koja se nalazi na memorijskoj kartici uglavnom predstavlja maksimalnu brzinu kojom se podaci mogu čitati sa nje. Ovaj podatak nije vidljiv na svim modelima, ali takođe postoje pojedini na kojima su naznačene i brzina čitanja i brzina upisa podataka.

Brzina upisa podataka posebno dolazi do izražaja kada fotografišete u visokoj rezoluciji ili koristite tzv. Burst mode za snimanje velikog broja kadrova, odnosno snimanje u sekvenci. U tim slučajevima je posebno važno da se fotografija što pre upiše na karticu kako bi sledeća mogla da bude snimljena.

Foto-aparat u rukama slika devojku u venčanici dok se ljulja

Ređe, umesto MB/s, maksimalna brzina kartice može biti predstavljena brojem pored koga se nalazi oznaka X. U tom slučaju, potrebno je taj broj pomnožiti sa 150 (KB/s), a dobijeni rezultat podeliti sa 1024 kako biste dobili vrednost u MB/s.

Imajte na umu da brzina koja je označena na kartici predstavlja maksimalnu brzinu koju ona može postići, te je za očekivati da ista neće biti na vrhuncu svojih performansi u svakom trenutku. Zbog toga je važno da znate i koja je minimalna brzina, što nas dovodi do klasa memorijskih kartica.

Klase memorijske kartice i sve što treba da znate o njima

Klase memorijskih kartica pokazuju koja je njihova minimalna brzina čitanja i upisa podataka izražena u MB/s. Što znači da možete očekivati da njene performanse ne padnu ispod podrazumevanih za tu klasu. Klase sa kojima se najčešće susrećemo su C, UHS i V klasa.

C klasa se obeležava arapskim brojem unutar slova C i može imati vrednosti 2, 4, 6 ili 10. Kao što smo pomenuli, ovi brojevi predstavljaju i minimalnu brzinu upisa podataka u MB/s. Tako će memorijska kartica klase C6 imati minimalnu brzinu unosa podataka od 6 MB/s, dok klasa 10 podrazumeva minimalnu brzinu od 10 MB/s.

UHS klasa javlja se kod određenih SDHC i SDXC kartica koje podržavaju ovaj standard i takođe se obeležava arapskim brojevima, ovoga puta unutar slova U. Može imati vrednosti 1 i 3. UHS klasa 1 podržava minimalnu brzinu upisa od 10 MB/s, a klasa 3 od 30 MB/s.

Osim UHS klase, postoji i UHS magistrala koja označava propusnu moć, odnosno brzinu koju kartica može ostvariti prilikom prenosa podataka, tj. čitanja i upisivanja istih. Obeležava se rimskim brojevima, tako da ukoliko na kartici primetite I, to podrazumeva brzinu prenosa podataka od 104 MB/s, oznaka II označava brzinu od 312 MB/s, a III od 624 MB/s.

V klasa memorijskih kartica uglavnom je podržana kod novijih digitalnih foto-aparata. Ovde imamo oznake V6, V10, V30, V60 i V90 koje podrazumevaju minimalnu brzinu upisa od 6, 10, 30, 60 ili 90 MB/s.

Sada kada smo nabrojali i objasnili klase memorijskih kartica, ostaje pitanje koja klasa je bitna za vas?

Koju klasu uzeti u obzir pri izboru memorijske kartice?

Jednostavno, proverite koje standarde podržava vaš foto-aparat. Ukoliko je to V klasa i ukoliko je ista istaknuta na kartici, to je sve što treba da gledate. Ukoliko uređaj i kartica podržavaju UHS standard, onda gledate podatak koji se odnosi na tu klasu. Ukoliko uređaj nema ništa od navedenog, klasa C će vam pokazati minimalnu brzinu upisa koju ćete dobiti sa određenom karticom.

Kartice sa UHS klasom kompatibilne su sa starijim uređajima koji nemaju UHS standard, tako da ih možete koristiti, ali će brzina biti manja, odnosno ona koja je definisana C klasom. Dakle, ukoliko u stariji aparat koji nema UHS standard ubacite karticu sa oznakama U3 i C10, njena brzina će biti 10 MB/s, dok bi u uređaju koji podržava UHS standard bila 30 MB/s.

Šta su adapteri za memorijske kartice i čemu služe?

Osim nabrojanih kriterijuma, važno je da znate da svaka SD kartica može doći u tri veličine: standardnoj, mini i mikro.

Mini i mikro su potpuno istih karakteristika kao standardne SD kartice, jedino se razlikuju u dimenzijama. Mini su manje, a mikro najmanje i izuzetno su popularne. Iako postoje određeni uređaji koji ne podržavaju mikro i mini varijante i dalje ih možete koristi za njih zahvaljujući adapterima za memorijske kartice.

Adapter za memorijsku karticu i memorijska kartica na svetloj pozadini

Adapteri za mikro ili za mini SD iste su veličine kao standardna SD kartica, s tim što u sebi imaju prorez predviđen za umetanje kartice mini ili mikro dimenzija. Na taj način, u sam uređaj postavljate adapter u kome se nalazi memorijska kartica.

Tako možete mikro ili mini verziju koristiti i za uređaje koji imaju opciju samo za karticu standardne veličine. Adaptere možete kupiti zasebno ili uz pojedine mini i mikro modele.

Odaberite memorijsku karticu za foto-aparat i uhvatite sve trenutke za pamćenje

Obratite pažnju na bitne oznake i dopunite svoju kolekciju fotografske opreme uređajem koji će ispuniti najvažnije kriterijumeUz neku od moćnih memorijskih kartica poboljšajte performanse svog fotoaparata i nastavite da beležite svoj pogled na svet kroz objektiv.

Odgovarajuća memorijska kartica omogućiće vašem aparatu da dostigne svoj pun potencijal, a vama da uživate u otkrivanju ili stvaranju najboljih kadrova i snimanju fenomenalnih fotografija, bez obzira koliko ih je.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR