Top 5 kafe aparata za kućnu upotrebu

Top 5 kafe aparata za kućnu upotrebu

681
0
PODELI
Devojka priprema kod kuće kafu koristeći aparat za kafu u kuhinji

Ukoliko želiš kod kuće da piješ espresso, capuccino, macchiato potreban ti je pravi kafe aparat. Ne samo da ćeš sa njim moći da pripremiš kafu kao da je stigla iz kafića, već ćeš je napraviti još bolje.

Na današnjem tržištu veliki je izbor aparata za kafu, tako da ćeš verovatno u nekom trenutku biti u nedoumici prilikom njegove kupovine. Zato smo tu mi da ti razrešimo sve nejasnoće oko kupovine ali i drugih pratećih stvari važnih za upotrebu kafe aparate.

Pomoćićemo ti da se bolje upoznaš sa ključnim parametrima za odabir, uticaju aparata za kafu na kvalitet kafe i sjajnim funkcionalnostima.

Dodatno ćeš saznati koju vodu je najbolje koristiti tokom pripremanja kafe, kako kupiti najbolju kafu ili kapsule za kafu i na koji način možeš produžiti vek trajanja kafe aparata.

Vrste i poznati brendovi aparata za kafu

Aparati za kafu omogućavaju nam da kod kuće za tili čas pripremimo kafu kakvu smo do sada pili samo u kafićima ili restoranima.

Postoje različite vrste ovih aparata – aparati za filter kafu, ručni aparati za kafu sa drškom, poluautomatski aparati za kafu i automatski aparati za espresso. Takođe, razlikuju se i prema nameni, pa prema tome se mogu podeliti na kućne aparate za kafu, kafe aparate za posao i aparate za profesionalnu upotrebu.

Pored prethodno navedenih razlika, postoji i manje zvanična klasifikacija – na kafe aparate koji koriste za pripremu kapsulu, filter kafu ili pak upotrebljavaju kafu u zrnu.

Neki od najpoznatijih proizvođača su Krups, DeLonghi, Philips, Nespresso i Mitaca. Mi ćemo te u nastavku upoznati za nekima od njih kroz par predloga odličnih kafe aparata namenjenih za kućnu upotrebu.

Kako odabrati kafe aparat za kućnu upotrebu?

Nekada su ovi uređaji bili gotovo nedostižni za kućnu upotrebu. Međutim, kako tehnologija napreduje, veće su šanse da aparat za kafu poseduješ u svom domu i to po veoma pristupačnoj ceni.

Na policama u prodavnici izloženo je nekoliko aparata za kafu

Svaki aparat za kafu ima određene karakteristike koje ga izdvajaju od drugih, pa je važno pre same kupovine na samom početku proučiti ih. Neke od osnovnih osobina su:

 • Raznolikost napitaka (espresso, macchiato, …)
 • Vrsta kafe (kapsule, zrno, prah)
 • Postojanje sistema za mleko
 • Broj stalaka za šoljice
 • Jačina pritiska

Od gore pomenutih osobina u odabiru kafe aparata najvažnije su dve. Prva se odnosi na tip kafe koju konzumiraš. Postoje aparati koji se koriste samo za spremanje espressa, neki su za kapućino, macchiato i druge tople napitke. Zato je važno dobro razmisliti koju kafu najviše želiš da spremaš sebi ali i tvojoj porodici, prijateljima.

Nakon toga, u skladu sa preferiranom jačinom kafe proveri u kom obliku se kafa dodaje u aparat. Za blaže varijante tu su kapsule, dok ukoliko si ljubitelj jače kafe za tebe je najbolji izbor kafe aparat koji upotrebljava zrno kafe.

Dodatno smo se u jednom od naših blogova dotakli teme da li su kapsule za kafu bolje od kafe u zrnu. Ukoliko te bude zanimala razlika između ova dva tipa kafe u svakom trenutku ih možeš otkriti. 

Najbolji kućni aparati za kafu – 5 toplih preporuka

Potrudićemo se da ti predstavimo pet vrhunskih kafe aparata za kućnu upotrebu u zavisnosti od jačine kafe koju voliš da piješ.

Za ljubitelje blaže kafe – Kafe aparati sa kapsulama

Ukoliko voliš da piješ blagu kafu, kremastijeg ukusa kafe aparat koji upotrebljava kapsule je savršen za tebe.

Predstavićemo ti tri odlična kafe aparata za kućnu upotrebu koji će ti svakog jutra, ali i tokom celog dana pružiti aromatični užitak.

Korišćenje kapsula za pripremu kafe u kafe aparatu

KRUPS aparat za kafu Nescafe Dolce Gusto Infinissima KP170531

Aparat za kafu KRUPS Dolce Gusto omogućiće ti da napraviš različite vrste kafa ali i druge tople ili hladne napitke.

Veoma je jednostavan za upotrebu, kako za spremanje napitka koristi Dolce Gusto kapsule za kafu.

Prednosti korišćenja kafe aparata u koji dodaješ kapsule su mnoge. Samo jedna od njih je ta što uvek imaš doziranu količinu kafe u kapsuli. Nećeš morati dodatno da se mučiš oko merenja količine kafe, koju možeš čak nehotice i prosuti praveći sebi dodatni posao oko čišćenja.

Danas na tržištu postoji toliko različitih vrsta kapsula za kafu koji će zadovoljiti čulo ukusa i najizbirljivijih. Dolce Gusto kapsule možeš pronaći u obližnjim marketima, ali i na WinWin sajtu i u našim radnjama.

KRUPS aparat za kafu Nescafe Dolce Gusto Infinissima KP170531 crvene boje, šoljica kafe i kapsule

Ovaj snažni crveni KRUPS Dolce Gusto aparat za kafu od 1500 W koristi tokom pripreme kafe pumpu pritiska do 15 bara. Poseduje podmetač za kapanje sa 3 nivoa što ti daje mogućnost korišćenja čaša i šolja različitih visina.

Sadrži posudu za odlaganje koja se prazni na jednostavan način, kao i uklonjivi rezervoar vode kapaciteta 1,2 litra. Zahvaljujući njegovom uskom dizajnu lako će se uklopiti u kuhinji.

Kako bi te služio što duže, preporučujemo da ga periodično održavaš. To podrazumeva uklanjanje kamenca i uopšteno čišćenje delova uređaja.

Aparat za kafu Dolce Gusto Krups KP1A0531

Impresivni aparat za kafu Dolce Gusto KRUPS KP1A0531 crvene boje omogućava pripremu preko 30 vrsta kafe i drugih ukusnih napitaka. Možeš ga jednostavno koristiti za spremanje kapućina, tople čokolade, čaja i mnogih drugih preukusnih napitaka koji će ti sigurno ulepšati dan.

Takođe, kao i njegov prethodnik, upotrebljava Dolce Gusto kapsule zadužene za ukus visokog kvaliteta. Kako su kapsule hermetički zatvorene uvek ćeš uživati u svežoj kafi i njenoj bogatoj aromi. Dovoljno je da kapsulu postaviš u predviđenu posudu i jednim pomeranjem poluge čekaš napitak da bude spreman.

aparat-za-kafu-dolce-gusto-krups-kp1a0531-crvena-boja

Opremljen je eko režimom, koji nakon jednog minuta aparat automatski isključuje. Ova funkcija ga svrstava u A klasu energetske efikasnosti i govori o tome da ne troši puno struje.

Za pripremu kafe koristi sistem pod pritiskom do 15 bara, uz pomoć kojeg isporučuje kvalitetnu i kremastu kafu besprekornog ukusa.

Kompaktnog je dizajna i ne zauzima puno prostora u kuhinji.

Aparat za kafu Lavazza Jolie

Na prvi pogled Lavazza Jolie aparat za kafu odiše veselim italijanskim dizajnom. Nakon što će te zadiviti njegov izgled, na red dolaze i njegove mogućnosti. Ponudiće ti autentičan i opuštajući ukus espresso kafe ili caffe lunga.

Tokom pripreme kafe ovaj sjajni aparat koristi vakumski zaštićene Lavazza A Modo Mio kapsule. Na tržištu postoji veliki izbor jedinstvenih mešavina, od kojih svaka ponaosob ima svoje magične čari za nepca.

Kapacitet posude za vodu ovog aparata iznosi 0,6 litara, dok se u posudu za prazne kapsule može smestiti do 5 kapsula. Nakon dostizanja limita kapsula, posudu je potrebno isprazniti.

Kombinuje svoju snagu od 1250 W i termoblok sistem zagrevajući vodu za samo 25 sekundi. Prilikom isporuke napitka radi pod pritiskom od 10 bara.

Možeš u njemu istovremeno pripremati 1 šoljicu kafe. Šoljicu smeštaš na stalak za šolju koji je izrađen od ABS plastike. Ima dva nivoa podešavanja u zavisnosti od veličine čaše ili šolje.

Crveni aparat za kafu Lavazza Jolie

Za kontrolisanje količine kafe tu je Stop&Go funkcija sa pozadinskim osvetljenjem za bolje korisničko iskustvo. Prilikom točenja njegov nivo buke je minimalan 44 db, tako da bezbrižno možeš čekati svoju kafu.

Za ljubitelje jače kafe – Kućni aparati za espresso

Ako je tvoj izbor ipak jača kafa, kućni aparati za espresso koji koriste tokom pripreme napitka kafu u zrnu kao stvoreni su za tebe.

U nastavku upoznaj karakteristike dva odlična aparata za espresso koji će ti svakodnevno priuštiti tvoj omiljeni crni napitak. Nakon toga izaberi za sebe najbolji kućni aparat za espresso kafu.

Korišćenje kafe u zrnu za pripremu kafe u aparatu za kafu

Aparat za espresso DeLonghi Magnifica S

Ukoliko voliš jaču kafu aparat za espresso DeLonghi Magnifica S će te oduševiti. Ovaj kućni aparat za espresso kafu svoj rad zasniva na integrisanoj tehnologiji koja melje sveže zrno kafe obezbeđujući ti savršen ukus kafe.

Aparat za espresso DeLonghi poseduje veoma tihi mlin u koji može da stane oko 250 grama zrna kafe. Finoću mlevenja kontrolišeš prema ukusu koristeći čak 13 različitih opcija. Pored kafe u zrnu u aparat za espresso može da se dodaje i kafa u prahu.

DeLonghi aparat za espresso poseduje dva nezavisna sistema grejanja koja istovremeno rade. Jedan termoblok koristi se za kuvanje kafe, dok je drugi zadužen za spremanje mleka. Zahvaljujući mogućnosti dodavanja mleka ovaj sistem nije samo odličan za espresso već i za kapućino.

DeLonghi aparat za kafu Magnifica S sadrži dva držača za šoljice kafe, te istovremeno može da ti obezbedi 1 ili 2 šoljice kafe. Jačina pritiska koja obezbeđuje savršenu penu na espresso kafi iznosi 15 bara.

Sivi aparat za espresso DeLonghi Magnifica S

DeLonghi aparat za espresso ima odvojivu cediljku i posudu za vodu. Tu je i funkcija za uštedu energije i Stand by funkcija. Kao dodatnu prednost ovaj aparat za espresso ima ugrađen sistem za održavanje – čišćenje i uklanjanje kamenca.

Aparat za espresso Philips EP 2231/40 LatteGo

Philips EP 2231/40 LatteGo aparat za espresso kafu omogućava pripremu tri neverovatno ukusna napitka – espresso kafu, kafu i napitak sa mlekom.

Aparat za espresso Philips poseduje LatteGo sistem za mleko koji pruža glatku penu napitcima sa mlekom. LatteGo izuzetno velikom brzinom spaja mleko sa vazduhom u komori za pravljenje pene, a nakon toga direktno u šoljicu espresso kafe isporučuje kremastu penu od mleka.

Dodatnu komfornost korišćenja Philips LatteGo aparata za espresso pruža ekran osetljiv na dodir. Na njemu, između ostalog, možeš birati 3 napitka. Koristeći meni My Coffe Choice lako ćeš podešavati jačinu i količinu napitka.

Aparat za espresso Philips EP 2231/40 LatteGo crne boje

Philips aparat za espresso omogućava ti da kroz 12 koraka podešavaš nivo mlevenja – od sitnog finog praha do grubo samlevenih komadića kafe. Philips LatteGo aparat za espresso kafu za mlevenje koristi izdržljive keramičke noževe koje će ti priuštiti minimum 20.000 šoljica kafe bogatog ukusa.

Njegov LatteGo sistem za mleko je bez cevi i ima samo dva dela što ga čini jednostavnim za čišćenje. Sistem za mleko možeš očistiti za manje od minuta pod česmom ili u mašini za sudove. Takođe, na isti način čisti se posuda za sakupljanje tečnosti i posuda sa ostacima kafe.

Philips espresso aparat poseduje i AquaClean filter koji omogućava približno 5000 šoljica kafe bez potrebe za čišćenjem kamenca. Kao dodatna benefit tu je i zatvarač koji čuva prirodnu aromu kafe.

Saveti za kupovinu kafe u zrnu i kapsula za kafu

Kada odabereš kafe aparat za svoje potrebe, važno je i da za pripremu kafe koristiš kvalitetne sastojke. Na taj način pripremićeš sebi i svojim najdražima šoljicu kafe najkvalitetnijeg ukusa.

Kako bi kupio najbolju kafu u zrnu pokušaj da ispoštuješ nekoliko pravila za kupovinu kafe:

 • Rok trajanja – igra veoma važnu ulogu prilikom kupovine kafe, ne želiš da kupiš kafu kojoj je rok istekao.
 • Datum pečenja – je podatak koji se u većini slučajeva može naći na pakovanjima. Kafu je najbolje konzumirati okvirno od 20 do 50 dana nakon pečenja. U tom periodu ona ima najsvežiji ukus i idealna je za konzumaciju.
 • Manja pakovanja – je poželjno kupovati ukoliko kafu ne piješ učestalo, jer kao što smo prethodno pomenuli nakon određenog roka kafa u samom pakovanju gubi svoj najbolji ukus.

GRATIS SAVET: Ako u tvoj kafe aparat dodaješ mlevenu kafu, treba da kupiš kafu koju ćeš potom kod kuće samostalno samleti u mlinu za kafu. Na taj način znaćeš u kom trenutku si je kupio i samleo. Napomenućemo da je ovo važno iz razloga što kafa i nakon mlevenja kafa počinje da gubi ukus. Zato uvek možeš samleti količinu kafe koja ti je u tom trenutku potrebna.

Police sa kapsulama za kafu različitih boja i ukusa na policama prodavnice

Prilikom odabira kapsula za kafu, obrati pažnju na nekoliko stavki:

 • Kompatibilnost – je stavka koja je ključna prilikom odabira kapsula. Jer ukoliko ona nije predviđena za tvoj kafe aparat, nažalost nećeš je moći iskoristiti.
 • Ukus – kafenih kapsula na današnjem tržištu ima toliko varijacija. Jedne od najpopularnijih su Nespresso kapsule i Dolce Gusto kapsule. Ali dok čitate privlačne nazive kapsula u online prodavnici ili obližnjem marketu ne zaboravite da se vratite na najvažniju stavku – kompatibilnost.
 • Broj kapsula u pakovanju – je važan zbog uštede. Prilikom odabira kapsule za kafu obrati pažnju i na količinu kapsula koje ćeš dobiti u pakovanju. Pogotovu iz razloga što je često na sniženju veće pakovanje, koje ti može pružiti veliku uštedu na duge staze.

Kakvu vodu sipati u aparat za kafu?

U Srbiji je voda u većini oblasti ispunjena kamencom, što utiče na njenu tvrdoću. Iz tog razloga preporučujemo da se prilikom korišćenja kafe aparata koristi filtrirana voda.

Koristeći filtriranu vodu umanjićeš potrebu za servisiranjem aparata do čega može doći zbog nakupljanja veće količine kamenca. Ako slučajno nisi upoznat sa najboljim načinom za filtriranjem vode kod kuće, predstavljamo ti onaj najlakši i najpovoljniji. Bokal za filtriranje vode možeš pronaći u gotovo svim bolje opremljenim prodavnicama, a naravno i kod nas.

Određeni modeli kafe aparata sadrže i filtere unutar rezervoara za vodu, ali upotrebom filtrirane vode bićeš gotovo siguran da se kamenac neće stvoriti u aparatu. Osim što uz pročišćenu vodu kafe aparat traja duže, tvoja kafa biće i ukusnija.

Održavanje aparata za kafu

Kako ne bi došlo do neželjenog kvara tokom korišćenja važno je redovno održavanje aparata za kafu.

Ukoliko pak dođe do situacije da na primer moraš očisititi kamenac nikako nemoj upotrebljavati sirće, sodu bikarbonu ili druga sredstva koja se često na internetu pominju kao dobri za održavanje. Upotrebom neadekvatnih sredstava za održavanje možeš oštetiti uređaj i izgubiti pravo na garanciju.

Uvek treba da ispratiš upustva koja dobijaš u pakovanju kafe aparata. U slučaju nedoumica oko održavanja kafe aparata kontaktiraj servis proizvođača za dodatni savet.

Prepusti se hedonizmu, uživaj u preukusnoj kafi pripremljenoj kod kuće

Kada si saznao sve što te zanima o aparatima za kafu, preostaje ti samo još da se odlučiš između gore navedenih modela. Ukoliko slučajno želiš da pogledaš i druge aparate za kafu iz naše ponude možeš to učiniti online na našem sajtu ili nas već danas posetiti u radnji u tvom gradu.

Osim što će ti ovaj sjajni aparat omogućiti da piješ najbolju jutarnju kafu kod kuće, ulepšaće ti i svako okupljanje sa prijateljima. Posebno može biti koristan tokom slave, rođendana i drugih većih proslava u tvom domu.

Par prijatelja sedi u dnevnoj sobi na kauču i pije kafu

Zato napravi svoj kućni kafić, probudi baristu u sebi i očaraj svoje ukućane, rodbinu, prijatelje i komšije šoljicom najukusnije kafe.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR