Test – Xiaomi Redmi 1S

Test – Xiaomi Redmi 1S

1635
0
PODELI

Xiaomi (izgovara se „Šaomi“) je Kineska kompanija sa glavnim sedištem u Pekingu osnovana pre nešto manje od 5 godina. Xiaomi dizajnira i proizvodi pametne telefone, aplikacije i razne elektronske proizvode za široku potrošnju. Ono po čemu je ova kompanija poznata su inovacije i kvalitet, što svedoči i činjenica da je samo u 2014. godini prodala preko 60 miliona pametnih telefona i dospela na 3. mesto po broju prodatih pametnih telefona. Impresivno, zar ne?

Breaker

Xiaomi (što inače znači „mali pirinač“) proizvodi su upravo stigli na naše tržište i time obradovali ljubitelje ovog brenda. Jedan od modela koji je stigao je Redmi 1S, dostupan u više boja. Kakav utisak je ostavio, pročitajte u nastavku teksta.

CPU-Z Xiaomi Redmi 1S

Tehničke specifikacije:

 • Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.2GHz (Snapdragon 400)
 • Grafički čip: Adreno 305
 • Ekran: 4.7“ IPS LCD 1280×720 piksela, Dragontrail zaštita
 • RAM: 1GB
 • Memorija: 8GB (oko 5.9GB dostupno korisniku)
 • Kamera: 8.0Mpix, autofokus, LED blic, video u 1080p@30fps
 • Prednja kamera: 1.6Mpix, 720p@30fps
 • Baterija: 2000mAh
 • OS: MIUI 5.0 (Android 4.3)
 • Dimenzije: 137 x 69 x 9.9mm
 • Ostalo: FM Radio, USB Host, GPS, GLONASS

 

Sadržaj pakovanja

Kutija u kojoj dolaze Xiaomi Redmi 1S je tipična za ovog proizvođača – jednostavna braon kutija izrađena od recikliranih materijala.

Redmi 1S Foto 01

Podizanjem poklopca vidi se telefon, a u pregradi ispod nalazi se dodatna oprema – USB kabl, punjač i kratko uputstvo za upotrebu. Baterija od 2000mAh je već u telefonu.

Redmi 1S Foto 02

Fizički izgled

Xiaomi Redmi 1S je model sa jednostavnim i funkcionalnim dizajnom. Nije među najlakšima u klasi, ali je relativno tanak i ima zaobljene ivice, pa je lak za držanje i lepo leži u ruci. Dostupan je u više boja, ali na test smo dobili model sa belom poleđinom i crvenim detaljima.

Redmi 1S Foto 03

Prednja strana je crne boje, dok su kapacitivni tasteri ispod ekrana u intenzivno crvenoj boji. Toliko su intenzivno crveni, da smo pomislili da imaju pozadinsko osvetljenje, ali to nije slučaj kod ovog modela. Ispod Home tastera smeštena je diskretna LE dioda za prikaz obaveštenja u raznim bojama, što je vrlo praktično jer korisnik ne mora da uključuje ekran kako bi proverio da li ima propušten poziv ili mu je pristigla poruka. U gornjem delu vidljiva je prednja kamera od 1.6Mpix i mrežica koja prekriva slušalicu za razgovor, dok veći deo (skoro 65% prednje strane) zauzima pregledan displej od 4.7 inča. Dimenzije telefona i ekrana su odlične za sigurno korišćenje jednom rukom.

Redmi 1S Foto 04

Kao što je već rečeno, poleđina ove verzije je bele boje. U gornjem delu je blago ispupčena kamera od 8Mpix, ispod nje je LED blic za slikanje u uslovima sa lošijim osvetljenjem, dok je iznad nje otvor za sekundarni mikrofon koji se koristi za poništavanje šuma u toku razgovora i prilikom snimanja videa. A desno od kamere je otvor za zvučnik.

Redmi 1S Foto 05

U donjem delu presijava se Xiaomi logo (MI) u crvenoj boji.

Redmi 1S Foto 06

Na desnoj strani je za uključivanje i gašenje telefona/ekrana i tasteri za kontrolu jačine zvuka. Tasteri su na zgodnoj poziciji za korišćenje, tvrdi su i vrlo osetljivi tj. imaju plitak hod.

Redmi 1S Foto 07

Sa gornje strane je audio izlaz za povezivanje sa 3.5mm stereo slušalicama.

Redmi 1S Foto 08

Dok je na donjoj strani microUSB konektor za punjenje i povezivanje sa računarom, a nedaleko od njega je i otvor za glavni mikrofon.

Redmi 1S Foto 09

Leđa telefona su čvrsto fiksirana malim držačima na ostatak telefona, ali se lako skidaju kada je to potrebno.

Redmi 1S Foto 10

Nakon skidanja poklopca prvo što se vidi je baterija jarko narandžaste boje. A kada se oči priviknu, iznad nje su vidljivi i slotovi za microSD memorijsku karticu i dve SIM kartice.

Redmi 1S Foto 11

Prvi slot ima podršku za 3G (WCDMA), dok je drugi slot 2G slot. Dual SIM funkcioniše po Dual Standby principu tj. obe SIM kartice su istovremeno aktivne sve dok se ne uspostavi telefonska veza preko jedne. Tada je druga privremeno nedostupna. Čim se veza prekine, obe SIM kartice ponovo postaju dostupne.

Redmi 1S Foto 12

Displej

U Redmi 1S ugrađen je pregledan IPS displej od 4.7 inča sa odličnim uglovima vidljivosti. Rezolucija ekrana od 1280×720 piksela na ovoj dijagonali nudi oštar prikaz slike i teksta, dok je pozadinsko osvetljenje ravnomerno raspodeljeno i nema prekomernog probijanja svetla. Intenzitet prikazanih boja je vrlo dobar i čini da displej ima optimalnu vidljivosti i unutra i napolju. Dobar utisak daje i činjenica da se preko ekrana nalazi Dragontrail, koje čini ekran otpornijim na grebanje. Xiaomi je ugradio kvalitetan IPS panel u 1S i prikaz je za svaku pohvalu s obzirom na cenovni rang.

Redmi 1S Foto 13

Softver

Xiaomi je široko poznat po svom MIUI operativnom sistemu, zasnovanom na Android OS-u. MIUI je operativni sistem čiji je korisnički interfejs nalik na iOS, koji se nalazi na iPhone telefonima. Ono što ga odlikuje je odsustvo fioke sa aplikacijama (App Drawer-a), već se sve aplikacije smeštaju na neki od ekrana. Naravno, nezaobilazni Google Play Store je preinstaliran i može se odmah koristiti za skidanje i instalaciju novih aplikacija.

Redmi 1S Foto 14

Redmi 1S Foto 17

MIUI stavlja poseban akcenat na dizajn aplikacija, korisničkog interfejsa i funkcionalnost. Svaka fabrička aplikacija je lepo dizajnirana tako da bude pregledna i da pritom izgleda lepo.

Redmi 1S Foto 15

Ekran za zaključavanje nudi brzo pokretanje aplikacije za pozivanje, razmenu poruka, kamere ili samo otključavanje uređaja.

Redmi 1S Foto 16

Pojedine ikone su animirane i prikazuju obaveštenja bez pokretanja te aplikacije, poput aplikacije za sat kod koje se ruke sata pomeraju u zavisnosti od pravog vremena.

Ono što će biti zanimljivo naprednim korisnicima je da će telefon za svaku naknadno instaliranu aplikaciju da pita da li joj dozvoljavate pristup kameri, privatnim podacima, fajlovima na memorijskoj kartici,.. i omogućava da se ukine pristup ukoliko je to sumnjivo ponašanje aplikacije. Još jedna stvar je fabrički dostupan root pristup! Iako kod većine telefona to može prouzrokovati gubitak garancije, Xiaomi korisniku pruža potpunu slobodu nad svojim uređajem. Dovoljno je pokrenuti „Security“ aplikaciju i u njenim podešavanjima omogućiti root pristup. To je sve!

Redmi 1S Foto 18

Pored toga, Security aplikacija predstavlja vrlo naprednu aplikaciju sa funkcijama čišćenja RAM-a, kontrole pristupa internetu, blokiranje poziva i poruka sa određenih brojeva, promenu modova rada radi uštede baterije i skener za viruse.

Još jedna stvar koja je karakteristična za MIUI je mogućnost instalacije i promene tema. Instalacija i odabir tema vrši se preko istoimene aplikacije – „Themes“. Neke teme su besplatne, a neke se kupuju MiCreditima. MiCrediti se mogu kupiti za pravi novac ili se mogu osvojiti na raznim Xiaomi takmičenjima na njihovom forumu. To je vrlo dobar način za podsticanje zajednice.

Redmi 1S Foto 19

Stvar koja može da zasmeta je prisustvo kineskih karaktera u nekim aplikacijama, kao i odsustvo srpskog jezika (prisutan je hrvatski). Ali to je zanemarljiva mana naspram funkcionalnosti koju nudi ovaj operativni sistem.

MIUI je operativni sistem koji će neko zaobilaziti, a neko obožavati.

Kamera

U Xiaomi Redmi 1S ugrađena je kamera od 8Mpix, a na prednjoj strani je kamera od 1.6Mpix. Kamera od 8Mpix na zadnjoj strani izrađuje fotografije u maksimalnoj rezoluciji od 3264 x 2448 piksela, dok snima 1080p video sa 30 frejmova po sekundi. Ima autofokus, LED blic, HDR mod za slikanje i softverske dodatke poput fokusa na dodir i detekcije lica i osmeha.

Redmi 1S Foto 20

Izrađene fotografije su pune detalja, dok je kolorit vrlo veran realnom. Fabrička aplikacija za kameru nudi naprednije opcije poput HDR-a, slikanje Panorami, razne filtere za slike i video, kao i Fast-motion mod za snimanje videa koji višestruko ubrzava snimljeni video.

Redmi 1S Foto 21

Redmi 1S Foto 22

Redmi 1S Foto 23

Pored odlične kamere na zadnjoj strani, pohvalili bi i prednju kameru, koja je odlična za selfije i video četovanje.

Redmi 1S Foto 24

Autonomija baterije

Baterija kod Redmi 1S je prosečnih 2000mAh za ovu dijagonalu ekrana i klasu. Tako da se ne može očekivati natprosečno trajanje baterije. Uz malo surfa internetom, pregledom YouTube sadržaja, razmenu poruka, korišćenje čet servisa i uz to nekih 3:30-4:00 sata uključenog ekrana, izdržala je od jutra do večeri. Ništa neočekivano za moderan pametni telefon. Naravno, kod manje zahtevnih korisnika autonomija će biti nešto veća.

 

Performanse

Snapdragon 400 čipset krasi mnoge telefone, uključujući i Xiaomi Redmi 1S. U pitanju je čipset sa četvorojezgarnim Cortex-A7 procesorom na 1.2GHz i Adreno 305 grafičkim čipom. Ovakva kombinacija pruža vrlo dobre performanse u skoro svim modernim igrama za Android operativni sistem.

Redmi 1S Foto 25

Zaključak

Kompanija Xiaomi je sa Redmi 1S uradila odličan posao. Kompaktne dimenzije, kvalitetan displej, brz procesor koji će sigurno zadovoljiti većinu korisnika, odlična optimizacija operativnog sistema i aplikacija i vrlo dobra kamera je sve čime se 1S izdvaja. MIUI OS predstavlja novinu na našem tržištu, koja je dobra ili loša, ostaje da se vidi. Dizajn je nesvakidašan, što može biti vrlina, a može biti mana, u zavisnosti od ličnog ukusa. Jedno je sigurno, Redmi 1S je uređaj koji je vrlo lako zavoleti.

Redmi 1S Foto 26

 

Autor: Stevan Stevanović

Foto: Mario Denić

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR