Test – Prestigio PAP5430

Test – Prestigio PAP5430

1822
3
PODELI

Intel poseduje veliki udeo na tržištu procesora za PC računare, ali je još prošle godine bacio oko na tržište pametnih telefona, jer je video potencijal u njemu. Intel Atom procesori su prisutni u velikom broju netbook i nettop računara, a mogu se naći i kod jeftinih laptop računara. Telefoni, ali i tableti, sa Intel Atom procesorima su počeli sa izlaskom na tržište u prvom kvartalu ove godine, a Prestigio PAP5430 je poslednji pametni telefon na listi koji poseduje Intelov procesor i koristi Android OS.

 

Prestigio kao brend nastoji da nudi dobar odnos uloženog i dobijenog. To mu uglavnom i polazi za rukom, ali da li je i ovoga puta takva situacija?

 

Tehničke specifikacije:

–          Procesor: Intel Atom Z2420 1.2GHz sa HyperThreading-om

–          Grafički čip: PowerVR SGX540

–          Ekran: 4.3“ IPS 960×540

–          RAM: 1GB

–          Memorija: 4GB (1GB dostupno korisniku, 1GB za aplikacije)

–          Proširenje memorije: microSD (do 32GB)

–          Kamera: 8Mpix, autofokus, LED blic, video u 1080p

–          Prednja kamera: 0.3Mpix

–          Baterija: 2000mAh

–          Dimenzije: 126 x 64.7 x 10mm

 

 PAP5430 CPU-Z 01

 

PAP5430 CPU-Z 02

Pakovanje u kome dolazi telefon je u stilu ovog proizvođača – pravougaona crna kutija sa crvenim detaljima i svim karakteristikama uređaja koji se nalazi unutra. Poklopac kutije nosi karbonsku šaru, koja je karakteristična za Prestigio proizvode. Podizanjem poklopca nailazimo na telefon koji je sigurno smešten u futrolu od veštačke kože, vrlo kvalitetnu, dodali bi. U odeljku ispod nalazi se dodatna oprema, tačnije punjač, USB kabl, stereo slušalice, kao i opširno uputstvo za upotrebu na više jezika.

IMG_6058

Dizajn PAP5430 bismo opisali kao jednostavan, ali moderan i izuzetno dopadljiv. Još je tanji od prethodnog modela koga smo imali na testu – PAP4322, ali za samo pola milimetra. Telefon odlično leži u ruci i nema osećaja da će iskliznuti. Dimenzije su odgovarajuće za svaku šaku i svi tasteri su na dohvat prstiju, pa čak i taster za uključivanje koji je često problematičan kod telefona sa većim proporcijama.

IMG_6065

Na prednjoj strani se nalazi otvor za slušalicu, a i jasno je uočljiva prednja kamera. U donjem delu je vidi otvor za mikrofon. Malo je čudno što se proizvođač odlučio da se mikrofon nalazi baš na prednjoj strani telefona, a ne donjoj.

IMG_6069

 

IMG_6076

Na levoj strani nalazi se samo microUSB port za punjenje telefona, kao i transfer podataka. Vrlo je zanimljivo da nas je telefon tada podsetio na Sony Ericsson Arc i Arc S. Jasno se vidi i da srebrna lajsna odskače iz linije telefona sa donje i gornje strane. To može biti problematično, jer se ona može oljuštiti od učestalog stavljanja u džep bez futrole.

IMG_6082

Gledajući sa desne strane vidimo tastere za pojačavanje i utišavanje zvuka telefona, kao i taster koji se u poslednje vreme vrlo retko viđa na telefonima – taster za slikanje. U pitanju je sekventni taster koji na blagi dodir daje komandu da se kamera fokusira, a jačim pritiskom se pravi fotografija. Prijatno smo iznenađeni što je Prestigio stavio poseban taster za fotografisanje.

IMG_6081

Sa gornje strane dolazi se do konektora za slušalice. U pitanju je standardni 3.5mm jack. Tu je i taster za uključivanje telefona, koji, kao i kod drugih pametnih telefona, služi da se telefon stavi u stanje mirovanja i za buđenje.

IMG_6083

Zadnja strana telefona je vrlo zanimljiva. Kompletno je prekrivena karbonskom šarom, sličnoj onoj koja se nalazi na kutiji. Pažnju privlači veliki Prestigio natpis, kao i logo, koji su izrađeni reljefno. To smo viđali i na drugim modelima telefona ovog proizvođača, ali ipak vredi napomenuti. Kamera rezolucije 8Mpix se nalazi odmah iznad logoa, a pored nje je LED koji služi i kao blic pri slikanju, i kao lampa pri snimanju. U donjem delu je odštampan „Intel Inside“ logo, ali šteta što i on nije urađen u istom maniru kao logo iznad. I na dnu je zvučnik koji je, moramo priznati, vrlo glasan i jasan.

IMG_6088

Pri uključivanju telefona dočekuje nas Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) sistem, što je malo iznenađujuće s obzirom da su prethodni modeli ovog proizvođača dolazili sa Android 4.1. Moguće je da je to zbog procesora. Android sistem na ovom telefonu je bez ikakvih modifikacija od strane proizvođača, znači da je u pitanju pravo Android iskustvo kako ga je Google zamislio.

PAP5430 Screenshot 01

PAP5430 Screenshot 05

 

Jedino što je Prestigio dodao je par pozadina, kao i dve Prestigio aplikacije – eReader Prestigio i Prestigio Installer. eReader Prestigio je svojevrsna biblioteka eknjiga preko koje se mogu čitati, kupovati, a i skidati besplatno, čak i na srpskom jeziku. Dok je Prestigio Installer tu kako bi pomogao korisnicima pri skidanju nekih preporučenih aplikacija, poput Angry Birds, Facebook, Skype, Google Translate, Twitter i drugih. Prestigio nije dodao ni widgete koje smo viđali kod prethodnih telefona, pretpostavljamo da je u pitanju neki dogovor sa Intelom.

PAP5430 Screenshot 07

 

Ekran Prestigio PAP5430 izrađen je u IPS tehnologiji i poseduje odličnu rezoluciju od 960×540. Iako to nije najveća rezolucija koju smo videli na ovoj dijagonali, odlično izgleda i ne možemo zameriti baš ništa. Jarke boje čine da gledanje u ekran ovog telefona bude pravo uživanje. Uglovi vidljivosti „odaju“ da je u pitanju IPS tehnologija – odlični su!

Ovaj telefon je fascinantan baš iz razloga što poseduje Intelov Z2420 procesor. U pitanju je jednojezgarni procesor, ali nemojte da vas to zavara kada su u pitanju performanse uređaja. Za razliku od ostalih telefona sa ARM procesorima, Intelovi procesori su bazirani na x86 arthitekturi (koja se koristi i kod računara). Z2420 procesor podržava Hyperthreading, tako da se u svim benchmark alatima i informativnim aplikacijama prijavljuje kao da poseduje dva jezgra.

PAP5430 Screenshot 06

Intelov procesor omogućava ovom telefonu da radi brzo i omogućava lako prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju – odlično multitasking iskustvo! U tome mu pomaže 1GB RAM memorije i nismo primetili da mu je ikada zafalilo RAM-a, čak i sa par aplikacija u pozadini. Navodi se da poseduje hardverski enkoding HD videa i to se u našim testovima odlično pokazalo, jer je svaki video koji smo pustili radio bez imalo muke za telefon.

Kamera je rezolucije 8Mpix i pravi fotografije veličine 3264×2448. Rekli bismo da je kamera identična kao kod prethodno testiranog modela, PAP4322, tj prosečna je. Kvalitet fotografija koje smo dobili je lošiji od modela PAP4322 jer su pravljene po oblačnom vremenu. Tako da su uglavnom bleđe nego što bi trebale biti.

Primeri fotografija:

PAP5430 Fotografija 01

 

PAP5430 Fotografija 02

 

PAP5430 Fotografija 03

 

PAP5430 Fotografija 04

 

PAP5430 Fotografija 05

Snimanje videa je zadovoljavajuće ukoliko se upotrebljava 720p rezolucija, dok se pri biranju 1080p broj slika po sekundi spusti na 15FPS. Za povremeno snimanje, preporučili bismo 720p rezoluciju jer ćete tako dobiti najoptimalniji video.

Pri testiranju mogućnosti telefona, isprobali smo par igara poput Cut The Rope, Where’s My Water, Subway Surfers, kao i Temple Run 2. I sve su radile bez ikakvog laga, vrlo tečno, što je i očekivano.

PAP5430 Screenshot 03

 

PAP5430 Screenshot 04

 

PAP5430 Screenshot 02

Sintetički testovi su danas vrlo popularni u krugovima tehnoloških entuzijasta, a pošto ni mi ne zaostajemo, nismo odoleli da provrtimo par aplikacija koje se bave tom tematikom. U određenim testovima je telefon pokazao odlične performanse. Na primer, u NenaMark 1 pokazao je rezultat od 60FPS, što je maksimum. U Epic Citadel izvukao je sjajnih 56.6FPS od 60FPS. Ali i u drugim testovima je zabeležio visoke rezultate:

  

Benchmark PAP5430
AnTuTu 8290
Electopia 37,88FPS
Epic Citadel 56,6FPS
Linpack Singlethread 63,318
Linpack Multithread 67,064
Nenamark 1 60FPS
Nenamark 2 43,9FPS
Vellamo 1235

  

Moramo priznati da nas je Prestigio MultiPhone PAP5430 iznenadio u pozitivnom smislu. Po pristupačnoj ceni, ovaj telefon nudi izuzetan IPS 4.3“ ekran rezolucije 960×540, kao i brzi Intel Atom Z2420 1.2GHz procesor, što ga čini odličnim izborom za sve tipove korisnika, pa čak i one koji su malo zahtevniji.

Pogledajte ovaj model u WinWin webshop ponudi:

http://www.winwin.rs/catalogsearch/result/index/?manufacturer=55171&q=5430

 

Stevan Stevanović

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR