Test – Prestigio PAP4322 DUO

Test – Prestigio PAP4322 DUO

3132
16
PODELI

Brend „Prestigio“ je na našem tržištu najpoznatiji po svojim Android tabletima odličnih mogućnosti, kao i navigacijama. Prošle godine napravljena je i Multiphone serija Android pametnih telefona sa podrškom za dve SIM kartice, a sada, manje od godinu dana nakon pojavljivanja uspešnog i pristupačnog modela PAP4300, na naše tržište je stigao naslednik – PAP4322.

Iako u nekim crtama liči na svog prethodnika, PAP4322 je 3mm uži. Ta razlika nije toliko primetna, ali gledajući profil i zadnju stranu telefona vidi se da je Prestigio poradio na dizajnu. Ivice su oble, a lajsna oko ekrana je sada srebrne boje. Moramo priznati da nam se telefon fizički mnogo više dopada od svog prethodnika. Zaista deluje kvalitetno i čvrsto. Sve leži na svom mestu i nema nikakvog krckanja čak ni pri većem pritisku.

U poređenju sa PAP4300 ovaj model je napredovao u više oblasti. Procesor je sada dvojezgarni Cortex A9 koji radi na taktu od 1.2GHz, dok se u prošlom modelu nalazi Cortex A9 od 1Ghz, ali jednojezgarni. Kamera je rezolucije 8Mpix i pravi solidne fotografije – kod prethodnog modela je bila kamera od 5Mpix. Tu je i Android 4.1 koji radi izuzetno tečno na ovom telefonu, dok je kod prethodnika Android verzije 4.0. Na žalost, što se tiče ekrana, kod modela PAP4300 je bio IPS, dok je kod naslednika PAP4322 običan TFT LCD. Zašto su napravili korak unazad u tom pogledu? Pa pretpostavljamo da je glavni razlog ušteda, tj. da bi doveli ovaj model u isti cenovni rang sa PAP4300.

 

Tehničke specifikacije:

–          Procesor: Dvojezgarni Cortex A9 1.2GHz (MT6577Т)

–          Grafički čip: PowerVR SGX531

–          Ekran: TFT LCD

–          RAM: 512MB

–          Memorija: 4GB (786MB za aplikacije, 1.79GB dostupno korisniku)

–          Proširenje memorije: microSD kartica (do 32GB)

–          Kamera: 8Mpix, Autofocus, LED blic, video u 1080p

–          Prednja kamera: 0,3Mpix

–          Dimenzije: 130 x 67.7 x 10.5mm

 

 CPU-Z 01 CPU-Z 02

Kutija u koju je spakovan telefon vrlo je modernog dizajna. Odlikuje je crvena osnova, sa crnim poklopcem sa karbonskom šarom koja je karakteristična za modele ovog proizvođača. Možemo reći da podseća na luksuzna pakovanja LG mobilnih telefona višeg cenovnog ranga, što je veoma dobra stvar. Pri otvaranju kutije vidi se spakovan telefon u crno-crvenoj futroli od veštačke kože sa logo-om „Prestigio“. Ispod njega, u posebnom odeljku, nalazi se vrlo opširno uputstvo za upotrebu, baterija, stereo slušalice, USB kabl i punjač, sve u posebnim kesicama.

 IMG_5558

 IMG_5559

  Sa prednje strane sada telefon poseduje tri kapacitivna tastera – Menu, Home i Back. Za razliku od prethodnog modela, više ne postoji Search taster. Tu je i mrežica koja prekriva slušalicu, a nazire se i prednja kamera desno od slušalice.

IMG_5576

 IMG_5577

Sa leve strane su tasteri za pojačavanje i stišavanje zvuka.

IMG_5572

Desno je taster za uključivanje. Kao što znate, ovaj taster služi i za buđenje i uspavljivanje telefona kada se ne radi ništa na njemu.

IMG_5571

Na gornjoj strani je microUSB konektor za punjenje i transfer podataka, kao i standardni jack za slušalice od 3.5mm.

IMG_5570

Pozadi najuočljiviji je „Prestigio“ natpis i logo koji izgledaju vrlo lepo. Oni nisu odštampani na poklopcu, već su urađeni reljefno, što doprinosi opštem utisku da se „Prestigio“ potrudio oko izrade telefona. Iznad je kamera od 8Mpix, a odmah ispod nje je LED za snimanje i slikanje fotografija u uslovima kada je osvetljenje lošije. Tu se nalazi i zvučnik za razna obaveštenja, multimediju, i slično.

IMG_5573

Ekran PAP4322 nas je malo razočarao, jer je u pitanju običan TFT LCD, za razliku od prethodnika koji je imao IPS. Ono gde se vidi da je LCD u pitanju su uglovi vidljivosti. Gledajući ekran telefona sa gornje i donje strane, boje su tamnije ili „ispranije“, zavisno iz kog ugla se gleda. Gledajući ekran sa leve i desne strane ne dolazi do promene boja, što je ipak olakšavajuća okolnost. Posle nekog vremena, stekli smo utisak da ekran i nije tako loš. U većini situacija boje su vrlo dobre iz uglova iz kojih korisnik koristi telefon, a vidljivost sadržaja na ekranu zadovoljavajuća i pri jačem spoljašnjem osvetljenju (na suncu).

Kamera, koja je unapređena u odnosu na prethodnika, jeste od 8Mpix i pravi fotografije rezolucije 3264×2448. Kvalitet samih fotografija ćemo okarakterisati kao zadovoljavajuće. Boje su vrlo dobre, nisu ni blede, a ni prenaglašene. Što se tiče oštrine, slike su ponekad mutnije, zavisno od uslova u kojima se slika.

Primeri fotografija:

 

IMG_20130629_123152

 

IMG_20130701_141256

 

IMG_20130701_141512

 

IMG_20130701_141639

 

IMG_20130701_141751

 

Za razliku od fotografija, video je lošiji. Boje, kao kod fotografija, jesu dobre, ali sa povećanjem rezolucije videa frejmrejt opada do samo 15FPS-a kada se snima 1080p video. Najoptimalniji video postiže se u 720p rezoluciji sa stalnih 30FPS.

Zadovoljni smo celokupnim performansama kamere. Prosečan korisnik koji voli povremeno da fotografiše će biti zadovoljan, pa čak i onaj koji je malo zahtevniji.

Prestigio PAP4322 Duo dolazi sa Android 4.1 Jelly Bean operativnim sistemom koji nije puno izmenjen od onog Google-ovog „čistog“ Android-a. Ubačene su pozadine, neke aplikacije poput Prestigio eReader (inače odlična biblioteka sa knjigama, čak i na srpskom jeziku) i par Prestigio Widgeta od kojih je najzanimljiviji widget za vremensku prognozu sa ovčicom koja pase travu. Simpatično, nema šta!

UI 01

 

UI 02

Ono po čemu je ovaj telefon takođe specifičan jeste mogućnost ubacivanja dve SIM kartice, pa je tako u sam korisnički interfejs, u notifikacionom baru, ubačen dodatni indikator signala u drugoj boji – zeleni indikator je za prvu SIM karticu, a narandžasti indikator za drugu SIM karticu.

Spuštanjem notifikacionog menija prikazuje se lista obaveštenja (pristigle poruke, elektronska pošta, obaveštenja iz raznih aplikacija, itd), a iznad nje su prekidači koji omogućavaju da brzo i jednostavno uključujemo i isključujemo WiFi, Bluetooth, GPS, Data konekciju i ubacimo telefon u Airplane mod. Tu su i prekidači za promenu profila zvona, što može biti vrlo praktično (Opšti, Tihi, Sastanak, Napolju).

UI 03

U radu se telefon pokazao, moramo priznati, veoma agilno. Šetanje kroz meni, pokretanje i gašenje aplikacija i igara, čitanje elektronske pošte pune slika,… sve se izvršava vrlo brzo i bez imalo seckanja. I pregled internet strana je vrlo prijatno iskustvo na PMP4322, jer se čak i malo zahtevnije strane (poput glavne strane WinWin Web sajta) relativno brzo učitavaju, zumiraju i listaju.

Igre poput Subway Surfers, Carmageddon, NBA Jam, Shadowgun i Where’s My Water?, radile su odlično na telefonu. Vrlo tečno i bez seckanja. Iako smo se zabrinuli da će možda slabiji grafički čip pokvariti utisak, ali drago nam je da on pruža odlične performanse u kombinaciji sa dobrim dvojezgarnim procesorom koji se nalazi u ovom telefonu.

Subway Surfers

 

Shadowgun

Vrlo smo impresionirani samim performansama u radu. Ali kakve su performanse u testovima?

Pustili smo par testova, od onih koji opterećuju samo procesor, do onih koji mere snagu svih delova telefona. Pogledajte kako se telefon pokazao u njima…

Test

U većini testova rezultati su bili vrlo dobri, čak i u poređenju sa prilično skupljim telefonima. Iako je grafički čip ograničavajući faktor ovom procesoru u nekim testovima, mislimo da to nije važno, jer se u realnom radu to nije osećalo.

Sve u svemu, Prestigio MultiPhone PAP4322 DUO je odlična investicija za korisnike koji bi umesto dva telefona radije nosili jedan, jer nudi veliki ekran od čak 4.3“, veoma brz dvojezgrani procesor i dobru kameru od 8Mpix, što je podržano odlično optimizovanim Android 4.1 sistemom koji čini da ovaj telefon pruža zaista izuzetno iskustvo pri korišćenju.

 

Stevan Stevanović

16 KOMENTARA

  1. Hvala Stevane! Kada na pc gledam karakteristike telefona neznam po kojim oznakama se zna da na nekom od njih radi Skype video poziv?

    • Poštovana Dijana,
      Slabija je ponuda dodatne opreme za Prestigio modele telefona. Pored toga, ipak je reč o starijem modelu, tako da ih sigurno neće biti ni u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR