Test – Nexus 7 2013

Test – Nexus 7 2013

2031
4
PODELI

Pred nama je naslednik vrlo uspešnog Nexus tableta, stvorenog iz saradnje Asus-a i Google-a. U pitanju je tablet istog imena, ali potpuno drugačijeg izgleda i specifikacija. Za one koji ne znaju, naziv „Nexus“ specifičan je za uređaje koji dobijaju podršku direktno od Google-a. Proizvođač napravi Nexus proizvod po Google-ovim specifikacijama i zahtevima, a onda Google pruža softver i podršku za taj proizvod. Nexus proizvodi su poznati po tome što redovno dobijaju update Android sistema, kao i tome što je za njih odmah pri predstavljanju dostupna nova verzija Androida. To je velika prednost u današnjem vremenu tehnoloških inovacija kada se generacije uređaja brzo smenjuju, softver brzo „zastareva“, a ljudi dugo koriste proizvod. Kada se pojavio prošli Nexus tablet, ušao je na mala vrata, jer nije bilo nekog većeg marketinga da ga isprati, za njega su znali i čuli tehnički entuzijasti i preporučivao se u takvim krugovima. U pitanju je bio tablet koji je nudio odlične karakteristike, veliku snagu, vrlo dobru izradu, po povoljnoj ceni. Sada, kada je stigao naslednik, situacija je malo drugačija, jer on gazi po utabanim trgovima svog prethodnika. Predstavljamo Vam Nexus 7 2013.

Tehničke specifikacije:

–          Procesor: Qualcomm Quad-core 1.5 GHz Krait (Snapdragon S4 Pro)

–          Grafički čip: Adreno 320

–          Ekran: 7“ LED IPS 1920×1200 piksela

–          RAM: 2GB

–          Memorija: 32GB (26.41GB dostupno korisniku)

–          Kamera: 5Mpix, autofokus, video u 1080p

–          Prednja kamera: 1.2Mpix, autofokus, video u 720p

–          Baterija: 3950mAh

–          OS: Android 4.3 (Jelly Bean)

–          Dimenzije: 200 x 114 x 8.7mm

 

N7 2013 CPU-Z 01

 

N7 2013 CPU-Z 02

Kao što se vidi po specifikacijama, u pitanju je tablet koji postavlja standarde u više kategorija. O tome ćemo detaljnije u nastavku teksta.

Pakovanje tableta je tek nešto veće od samog tableta. Urađeno je minimalnistički i tek sa ponekim natpisom „Google“ i „Asus“, dok je na poleđini kutije oznaka „Nexus 7“ i naznaka o kojoj je verziji reč. U ovom slučaju, u pitanju je WiFi verzija sa 32GB memorije.

DSC_0010

Izvlačenjem iz kartonske uvlake, dobija se bela kutija sa jedva vidljivim Google logom. Otvaranjem kutije dolazi se do tableta, dok se u pregradi ispod tableta nalazi punjač, propratna literatura na raznim jezicima i, ispod nje, USB kabl. Uz tablet ne dolaze slušalice, pa, ukoliko želite, moraćete da koristite svoje slušalice sa džekom od 3.5mm.

DSC_0015

Nexus 7 2013 je dopadljivog dizajna. Na prvi pogled, sa prednje strane deluje kao prosti crni pravougaonik, ali uzimanjem u tableta i zagleđivanjem, vidi se da je dosta pažnje posvećeno detaljima, kao i izradi, jer je vrlo čvrst. Tablet je 6mm uži i 3mm tanji od svog prethodnika, što pruža odličnu stabilnost pri držanju u jednoj ruci. Iako poleđina tableta nema izraženu teksturu kao stariji brat, ona je na dodir kao gumirana, tako da ne klizi iz ruke.

Na prednjoj strani samo prednja kamera privlači pažnju. U pitanju je kamera rezolucije 1.2Mpix. Moramo primetiti da je kamera odličnog kvaliteta za potrebe video četovanja. Tanak okvir je izrađen od sjajne plastike, koja se odlično uklapa sa touch-em.

DSC_0050

Sa donje strane nalazi se samo microUSB konektor za povezivanje na računar i punjenje tablet računara.

DSC_0046

Na desnoj strani prisutan je taster za uključivanje tableta, kao i tasteri za pojačavanje i utišavanje zvuka. Tasteri su više usmereni ka zadnjoj strani, tako da se tablet mora podignuti sa stola da bi se, na primer, uključio. Odmah pored tastera za kontrolu zvuka nalazi se sitna rupica za mikrofon.

DSC_0045

A na gornjoj strani je džek za standardne slušalice od 3.5mm.

DSC_0041

Poleđina tableta je vrlo lepo izrađena. Najviše pažnje privlači sjajni „Nexus“ natpis, dok je u gornjem levom uglu kamera rezolucije 5Mpix. Kamera se pokazala odlično i bili smo impresionirani fotografijama, ali ništa manje nismo ni očekivali. Na gornjoj i donjoj strani nalaze se otvori za stereo zvučnike koje tablet poseduje. Dok je pri dnu, odmah iznad zvučnika, urezan natpis proizvođača – Asus.

DSC_0032

Uključivanjem Nexus 7 tableta do izražaja dolazi stvarno odličan ekran. U pitanju je ekran dijagonale 7 inča, izrađen u IPS tehnologiji sa rezolucijom od 1920×1200 piksela. Ovakav ekran prvi put zatičemo na tabletima ovih dimenzija. Gustina piksela je toliko velika, da se nikako ne mogu videti golim okom. Oštrina je fantastična i čak i najsitniji tekst je savršeno čitljiv. Uglovi vidljivosti su veoma dobri, ali ništa manje nismo ni očekivali od IPS panela. Jednom rečju, displej ovog tableta je „impresivan“.

DSC_0065

 

DSC_0069

Tablet dolazi sa poslednjom verzijom Android operativnog sistema – Android 4.3 (Jelly Bean). U pitanju je Google tablet, tako da pruža pravo AOSP iskustvo – nema suvišnih aplikacija, a brzina i odziv su odlični. Sam sistem se po izgledu ne razlikuje od Android 4.2, dok su „ispod haube“ napravljene dodatne modifikacije. Od bitnijih stvari, Android 4.3 je dodao profile, tako da je moguće da više korisnika koristi tablet sa različitim aplikacijama i podešavanjima. Tu je i podrška za Low-energy bluetooth tj BLE, što donosi uštedu energije pri korišćenju raznih bluetooth dodataka poput fitnes senzora ili pametnih satova. Doneo je novije OpenGL ES biblioteke verzije 3.0, tako da igre mogu grafički izgledati još impresivnije. Naravno, sam sistem, kao i aplikacije, radi izuzetno glatko. Multitasking iz igre u igru ili iz aplikacije u aplikaciju je odličan, nema kašnjenja i nema zatvaranja aplikacija (zahvaljujući prisustvu 2GB RAM-a).

N7 2013 UI 01

 

N7 2013 UI 02

 

N7 2013 UI 03

Na tabletu su prisutne sve Google aplikacije. Play Store, Google Maps, Google Earth, Keep, Gmail, Hangouts, Drive, Google+, Chrome, itd.

Google Earth radi vrlo dobro i uglavnom brzinu učitavanja mape i objekata ograničava sama internet konekcija.

N7 2013 Earth

Google Drive služi za čuvanje podataka u oblaku tj Cloud-u. Svaki korisnik ima po 15GB prostora besplatno. Odličan je za čuvanje dokumenata i možete ih prepravljati sa bilo kog mesta i bilo kog uređaja.

N7 2013 Drive

Google Keep je podsetnik. Nešto nalik lepljivim papirićima koje imate na svom frižideru. Vrlo je zanimljiva i praktična za korišćenje.

N7 2013 Keep

Hangouts je nadogradnja za Talk. U pitanju je odličan klijent za dopisivanje između korisnika sa Android uređajima. Brz je, praktičan (jer je odmah instaliran na svakom Android uređaju) i poseduje brojne opcije. Između ostalo, moguće je obavljati video pozive, slati fotografije i još puno toga.

N7 2013 Hangouts

Pošto je nov tablet u pitanju, nisu još sve aplikacije prilagođene za rad na njemu. Iako skoro se aplikacije rade savršeno, trenutno Skype zumira prednjom kamerom više nego što je potrebno. A kamera u drugim aplikacijama radi savršeno. To je ipak problem sa Skype aplikacijom i verujemo da će vrlo brzo biti rešen.

Ni najzahtevnije igre nisu bile nikakvo opterećenje za novi Nexus 7 tablet. Probali smo The Dark Knight Returns, Wild Blood, Scribblenauts, Subway Surfers, Dots i još mnoge druge. Sve su radile tečno i bez imalo kašnjenja ili kočenja. Nexus uređaji ne poseduju slot za memorijske kartice, ali imaju veliku internu memoriju i kod njih memorija za aplikacije nije odvojena, već koliko imate prostora – toliko aplikacija možete instalirati. To je zaista odlično za veće igre poput Batman-a koji zauzima skoro 2GB prostora.

N7 2013 TDKR

 

N7 2013 Recents

Kamera na zadnjoj strani Nexus 7 tableta pravi zaista odlične fotografije. Fotografisali smo u različitim vremenskim uslovima i u drugačijem okruženju i bili smo vrlo zadovoljni rezultatima. Fotografije su žive, odličnog kolorita i pune detalja. Ništa manje nismo očekivali od ovog odličnog tableta.

DSC_0237

 

Primer fotografija napravljenih Nexus 7 2013:

Nexus 7 Foto 01

 

Nexus 7 Foto 02

 

Nexus 7 Foto 03

 

Nexus 7 Foto 04

Video koji snima Nexus 7 2013 je pun detalja i nema čudnog opadanja frejmova. U 1080p rezoluciji snima u tečnih 30FPS-a. Kvalitet ni malo ne odskače od onog koji je dobijen na fotografijama. Možda smo navikli da testiramo tablete povoljnije cene, ali video je odličan i nismo mu mogli naći manu.

Uprkos tome što je tablet izuzetno tanak, autonomija baterije je zaista odlična. Naime, kapacitet baterije je 3950mAh, što je omogućilo da baterija uz intenzivno korišćenje (dosta igranja zahtevnijih igara, surf internetom, pregled HD sadržaja, itd.) izdrži do 2 dana, dok uz umereno korišćenje (Surf internetom, učestvovanje na forumima, pregled YouTube-a, prepravljanje office dokumenata, itd.) može potrajati i do 5 dana. Na slici ispod prikazano je trajanje baterije od 4 ipo dana, uz uključen ekran od 6 ipo sati. Što se tiče baterije, utisci su i više nego odlični.

Nexus 7 2013 Baterija 01

 

Nexus 7 2013 Baterija 02

Nexus 7 2013 smo testirali raznim benchmark testovima koji su dostupni za Android platformu. U svim testovima se pokazao izuzetno dobro, a u većini je bio najbolji na listi testiranih. Bitno je napomenuti da je test za AnTuTu rađen u novoj verziji 4 i da rezultat nije uporediv sa prethodnim verzijama.

 

 

Benchmark Nexus 7 2013
AnTuTu 20408
Electopia 41,67FPS
Epic Citadel 59,0FPS
Linpack Singlethread 79.917
Linpack Multithread 219.048
Nenamark 1 60FPS
Nenamark 2 60FPS
Vellamo 1594
Quadrant 5469

 

 

Iako je stariji brat postavio visoka očekivanja, Nexus 7 2013 ih je nadmašio. Ekran rezolucije 1920×1200 na 7 inča nudi zaista fantastičan prikaz sa odličnom oštrinom.  Performanse koje nudi ovaj tablet su zaista vrhunske, kao i subjektivni osećaj pri korišćenju. Nema nikakvih neobjašnjivih usporenja. Sve radi glatko i brzo. Za to je zaslužan i Google, koji je odlično optimizovao svoj softver i „skrojio“ ga za svoj tablet. Zbog svega navedenog, smatramo da je Nexus 7 dobio dostojnog naslednika vrednog svake preporuke!

 Nexus 7 2013 možete naći u ponudi WinWin Web shopa

 

Autor: Stevan Stevanović

Foto: Mario Denić

 

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR