Test – LG G2 mini LTE

Test – LG G2 mini LTE

2346
0
PODELI
LG G2 mini izdvojena

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve veći i veći, a takav trend ne odgovara svima. Nemaju svi ruke košarkaša, niti volje da koriste obe ruke prilikom upotrebe telefona. Zato su proizvođači telefona počeli da pored flegšip modela velikih dimenzija i ekrana, izbacuju i kompaktnije verzije kako bi udovoljili svima. Upoznajte „mini“ verziju prošlogodišnjeg flegšip modela kompanije LG – G2 mini!

Breaker

Iako je dizajn nasledio od svog starijeg brata, neće pružiti toliku snagu u manjem pakovanju, ali je zato i cena drastično niža. LG G2 mini namenjen je onima koji vole dizajn novih LG flegšip telefona, ali su im dimenzije prevelike ili cena previsoka za njihov ukus. Na test nam je stigla blago usavršena verzija LG G2 mini koja poseduje podršku i za LTE mreže.

LG G2 mini CPU-Z

Tehničke specifikacije:

 • Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.2GHz (Qualcomm MSM8926)
 • Grafički čip: Adreno 305
 • Ekran: 4.7“ IPS LCD 960×540 piksela
 • RAM: 1GB
 • Memorija: 8GB (oko 3.9GB dostupno korisniku)
 • Kamera: 8.0Mpix, autofokus, LED blic, video u 1080p@30FPS
 • Prednja kamera: 1.3Mpix, 720P
 • Baterija: 2440mAh
 • OS: Android 4.4.2 (KitKat)
 • Dimenzije: 129.6 x 66 x 9.8mm
 • Ostalo: FM Radio, IR Blaster, podrška za LTE

 

Sadržaj pakovanja

LG G2 mini dolazi u kutiji minijaturnih dimenzija sa crveno-belim dizajnom. Na gornjoj strani kutije nalazi se slika prednje i zadnje strane telefona, dok je ispod krupan natpis „LG G2 mini“.

LG G2 mini Foto 01

Sadržaj pakovanja obuhvata sam telefon, bateriju od 2440mAh, slušalice, USB kabl, punjač i kratko uputstvo za upotrebu.

LG G2 mini Foto 02

 

Fizički izgled

Dizajn LG G2 mini modela je identičan klasičnom G2 modelu, ali je manjih dimenzija. Zahvaljujući tome, kompaktniji je i lepo naleže u šaku prosečnih dimenzija. Poleđina je prekrivena hrapavijom teksturom, pa u kombinaciji sa manjim dimenzijama pruža odličnu stabilnost dok se drži u ruci i koristi. 

LG G2 mini Foto 03

Sa gornje strane telefona se nalazi 3.5mm audio izlaz za povezivanje slušalica, sekundarni mikrofon za poništavanje šuma, ali i IR emiter (ili blaster) koji omogućava da se telefon koristi kao daljinski upravljač za TV, DVD ili Bluray plejer. Zanimljivo je to da LG ovu funkciju nije ograničio samo na svoje proizvode, već su podržani skoro svi brendovi.

LG G2 mini Foto 04

Donja strana telefona zauzeta je microUSB konektorom za punjenje i povezivanje uređaja sa računarom, dok se sa njegove leve i desne strane nalaze otvori sa mrežicom. Iako izgleda kao da su oni tu postavljeni za stereo zvučni sistem, to nije slučaj. Jedan otvor je za zvučnik (i to vrlo zadovoljavajuće jačine), a drugi za mikrofon.

LG G2 mini Foto 05

Prednja strana telefona je jednostavna i jedino što je za nju karakteristično je srebrna mrežica za slušalicu u gornjem delu, jedva vidljiva prednja kamera i LG logo tik ispod ekrana. Tasteri za upravljanje telefonom vidljivi su tek nakon uključivanja ekrana, jer se nalaze na samom ekranu. 

LG G2 mini Foto 06

Ono što je specifično za LG G2, a našlo se i na mini verziji, je to što se tasteri za kontrolu zvuka i uključivanje ekrana nalaze na poleđini telefona. Ovo je veoma neobična lokacija za tastere, ali vremenom se korisnik telefona navikne. Iznad tastera prisutna je vrlo sposobna kamera od 8Mpix, a pored nje i LED blic.

LG G2 mini Foto 08

LG G2 mini Foto 09

Skidanjem poklopca telefona jasno su vidljive antene po obodima telefona, slotovi za SIM karticu (Micro-SIM veličine) i memorijsku karticu (microSD do 32GB), kao i prostor za bateriju velikog kapaciteta (2440mAh).

LG G2 mini Foto 10

LG G2 mini Foto 11

Na unutrašnjoj strani poklopca prisutna je NFC antena za bežično uparivanje i razmenu podataka između uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju.

LG G2 mini Foto 12

 

Displej

Kod LG G2 mini prisutan je IPS displej od 4.7 inča (naspram 5.2 inča kod većeg brata) rezolucije 540×960 piksela. Iako je ovo niža rezolucija za ovu dijagonalu ekrana, prikaz je zaista odličan gledajući čak i sa vrlo male udaljenosti od ekrana. Odlična oštrina slike i teksta na ekranu, prikaz koji je vidljiv i iz najekstremnijih uglova i ravnomerna osvetljenost ekrana govori da LG nije štedeo pri izradi displeja za ovaj model. Boje na ekranu nisu preterano jake, niti su isprane, već baš kako treba. Nažalost, ono što kvari utisak kada je ekran u pitanju jeste nedostatak senzora za automatsku promenu jačine osvetljenja, tako da ostaje na korisniku da ručno podešava osvetljenje preko slajdera u notifikacionom baru.

 LG G2 mini Foto 13

 

Softver

LG G2 mini dolazi sa verzijom Androida koja je do nedavno bila i poslednja – Android 4.4.2 (KitKat). Telefonom se upravlja preko Optimus 3.0 korisničkog interfejsa koji je specifičan za telefone kompanije LG. Prilikom korišćenja smo brzo primetili da telefon radi fluidno i da je kretanje kroz meni i pokretanje aplikacija vrlo brzo. Iako je LG ugradio brojne mogućnosti, softver je odlično optimizovan i nemamo zamerki na brzinu i odziv prilikom korišćenja telefona.

 LG G2 mini Foto 14

Optimus UI omogućava izbor tema, ikona i raznih efekata. Dodatne teme dostupne su za skidanje preko LG SmartWorld aplikacije.

Nalik na veći G2 model, i ovde je prisutna mogućnost uključivanja ekrana duplim dodirom na ekran dok je ugašen. Slično tome, dupli dodir na praznu površinu nekog od glavnih ekrana ili na status bar gasi ekran.

LG G2 mini Softver 01

LG G2 mini Softver 03

Spuštanjem notifikacionog bara otkrivaju se opcije za brzo uključivanje i gašenje WiFi, Bluetooth, paketnih podataka i drugih mogućnosti telefona. Tu su i slajderi za podešavanje jačine osvetljenja ekrana i jačine zvona telefona. Vrlo praktično.

LG G2 mini Softver 02

Knock Code sigurosna opcija omogućava korisniku da „kucka“ šifru na ekran dok je on ugašen i na taj način uključi i otključa telefon. Kompanija LG tvrdi da Knock Code pruža veoma visok stepen zaštite i praktično je nemoguće razbiti ovakvu vrstu sigurnosne zaštite.

LG G2 mini Softver 06

Kao što smo naveli, tasteri za navigaciju su softverski i nalaze se na dnu ekrana. To omogućava bolju i detaljnije prilagođavanje korisniku. U podešavanjima telefona moguće je odabrati raspored tastera, ubacivanje novih tastera u navigacioni bar, ali i izmeniti izgled navigacionog bara. Ovo je svakako odlična mogućnost i demonstracija prednosti softverskih nad fizičkim tasterima.

LG G2 mini Softver 05

U podešavanjima prisutne su i druge zanimljive mogućnosti, poput „Pametan ekran“ koja drži telefon budnim dok gledate u njega, ali i “Pametni video“ koja pauzira reprodukciju video sadržaja ukoliko vam nešto iz okoline privuče pažnju.

LG G2 mini Softver 04

Kao što smo već naveli, telefon dolazi sa IR emiterom i propratnim softverom koji omogućava kontrolu TV uređaja, DVD i Bluray plejera raznih proizvođača, uključujući LG, Samsung, Philips, Panasonic, Sony, Sharp, Toshiba… Nije neophodno da TV bude Smart, već je dovoljno odabrati proizvođača, uperiti gornju stranu telefona ka TV uređaju i pritisnuti odgovarajući taster na ekranu. Kada telefon uključi TV, potvrdite da funkcioniše i time ste uparili telefon sa televizorom. Moguće je kontrolisati više uređaja telefonom, a i podeliti daljinske upravljače za te uređaje na osnovu soba u kući (spavaća soba, dnevna soba, kuhinja, kancelarija…).

LG G2 mini Softver 07

 

Kamera

LG G2 mini na zadnjoj strani poseduje kameru od 8Mpix, dok je na prednjoj strani kamera rezolucije 1.3Mpix. Kamera od 8Mpix ima mogućnost pravljenja fotografija u rezoluciji 326×2448 piksela i snimanja videa u 1080p rezoluciji sa 30FPS. Prisutan je autofokus, LED blic, kao i detekcija lica i osmeha, a i HDR mod za slikanje.

LG G2 mini Foto 15

LG G2 mini Foto 16

Zaista smo bili prijatno iznenađeni kvalitetom napravljenih fotografija. Iako na ekranu telefona u okviru aplikacije za fotografisanje one deluju preoštro, dobijene fotografije su pune detalja, kolorit je vrlo veran realnom, dok je oštrina baš kako treba.

Primeri fotografija:

LG G2 mini Primer 01

LG G2 mini Primer 02

LG G2 mini Primer 03

LG G2 mini Primer 04

LG G2 mini Primer 05

HDR mod takođe pravi veoma zanimljive fotografije, ali su se nama više dopale one napravljene u normalnom modu.

Primeri HDR fotografija:

LG G2 mini Primer HDR 01

LG G2 mini Primer HDR 02

LG G2 mini Primer HDR 03

LG G2 mini Primer HDR 04

U ovom cenovnom rangu LG G2 mini je jedan od modela koji pravi najbolje fotografije u raznim uslovima i preporučujemo ga ljubiteljima fotografije i onima koji preferiraju kvalitetniju kameru na telefonu.

 

Autonomija baterije

Kao kod G2 modela, G2 mini ima bateriju natprosečnog kapaciteta u odnosu na svoju dijagonalu i klasu. Baterija je kapaciteta 2440mAh i korisnik je sam može zameniti ukoliko se ukaže potreba. Zahvaljujući čipsetu umerene potrošnje, dijagonali ekrana od 4.7″ i bateriji velikog kapaciteta, LG G2 mini pruža trajanje baterije od 1 do 2 dana uz intenzivnije korišćenje.

LG G2 mini Foto 17

Performanse

Qualcomm MSM8926 čipset sa Snapdragon 400 četvorojezgarnim procesorom prisutan je u velikom broju telefona srednje klase, uključujući i G2 mini. Četvorojezgarni Cortex-A7 procesor ima takt od 1.2GHz i u kombinaciji sa Adreno 305 grafičkim čipom pruža odlične performanse u svim modernim aplikacijama i igrama.

 
LG G2 mini sinteticki testovi

 

Zaključak

Kompanija LG je G2 mini modelom želela da napravi odličan telefon srednje klase i to je i uspela. Dizajn većeg brata, manje dimenzije, odličan kvalitet displeja (uprkos manjoj rezoluciji), baterija natprosečnog kapaciteta i optimizovan softver predstavljaju dobitnu kombinaciju. Softverske mogućnosti koje su ugrađene u ovaj model su veoma zanimljive i korisne, pa ćete se lako i brzo navići na pogodnosti koje one pružaju.

Ukoliko ste u potrazi za mobilnim telefonom cenovnog ranga do 30.000 dinara, sa LG G2 mini modelom ne možete pogrešiti.

LG G2 mini Foto 18

 

Autor: Stevan Stevanović

Foto: Mario Denić

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR