Test – Lenovo S660

Test – Lenovo S660

3077
2
PODELI

Kompanija Lenovo je za veoma kratko vreme našem tržištu stekla reputaciju pouzdanog proizvođača odličnih pametnih telefona. Međutim, to nije slučaj samo kod nas, već je to trend globalnih razmera, što potvrđuje i podatak da je Lenovo treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu.

Breaker

Pre samo dve nedelje na našem tržištu pojavio se novi pametni telefon srednje klase – Lenovo S660. Pored relativno povoljne cene, ovaj model privlači pažnju svojim dizajnom, fluidnim radom i baterijom kapaciteta 3000mAh. Da li je ovo mali brat popularnog modela Lenovo P780?

Lenovo S660 CPU-Z 

Tehničke specifikacije:

 • Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.3GHz (Mediatek MTK6582)
 • Grafički čip: Mali-400 MP2
 • Ekran: 4.7“ IPS LCD 960×540 piksela
 • RAM: 1GB
 • Memorija: 8GB (oko 5.5GB dostupno korisniku)
 • Kamera: 8.0Mpix, autofokus, video u 1080p
 • Prednja kamera: VGA
 • Baterija: 3000mAh
 • OS: Android 4.4.2 (KitKat)
 • Dimenzije: 137 x 68.8 x 10mm
 • Ostalo: FM Radio, Magic cover u pakovanju

 

Sadržaj pakovanja

Lenovo S660 dolazi spakovan u kutiju koja je dizajnom nalik na pakovanje prethodnih Lenovo pametnih telefona. U pitanju je belo-crvena kutija koja na gornjoj strani prikazuje izgled prednje strane telefona, a sa strane su istaknute i tri glavne prednosti ovog modela telefona – dugo trajanje baterije, metalik dizajn telefona i moćan četvorojezgarni procesor.

Foto 01

Kutija se otvara skidanjem poklopca, a ispod se zatiče veoma kratko uputstvo za upotrebu. Odmah ispod je telefon koji je već udobno smešten u Magic cover teget boje (kasnije ćemo objasniti šta je to), a u pregradi ispod je dodatna oprema za telefon.

Foto 02

Punjač od 1.5 Ampera, USB kabl i slušalice, udobno su smešteni u svojim kesicama. Slušalice koje dolaze sa telefonom su standardne „bubice“ i veličinski će odgovarati svima.

Lenovo S660 Foto 03

Magic cover koji dolazi sa telefonom je vrsta zaštitne maske koja štiti ivice telefona od pada, pruža bolju stabilnost prilikom držanja telefona u ruci i ima jednu veoma zanimljivu funkciju – postolje za telefon. Ovakvu funkciju smo viđali kod nekih drugih zaštitnih futrola za druge modele, koje se naknadno kupuju, ali ne u ovakvoj izvedbi.

Lenovo S660 Foto 04

 

Lenovo S660 Foto 05

Jednostavnim podizanjem postolja, ono se „prelama“ i savija kako bi pružilo siguran oslonac telefonu prilikom pregleda filmova ili nekog drugog sadržaja. Neki će odbijati da koriste ovu zaštitu, jer uvećava dimenzije telefona, ali ovo je, bez pogovora, odličan dodatak telefonu koji će drugi svakako znati da cene i koriste kako bi što bolje sačuvali svoj telefon.

Lenovo S660 Foto 06

 

Lenovo S660 Foto 07

 

Fizički izgled

Dizajn Lenovo S660 modela nam se vrlo dopao, jer je simplistički i ima određenu poslovnu notu. Poleđina telefona izrađena je od sivog brušenog nerđajućeg čelika, pa se oseti hladnoća metala dok se koristi telefon.

Lenovo S660 Foto 08

Na gornjoj strani prisutan je 3.5mm konektor za slušalice, a na donjoj je microUSB port za punjenje i razmenu podataka sa računarom, dok se na desnoj strani nalaze tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje i gašenje ekrana.

Lenovo S660 Foto 09

 

Lenovo S660 Foto 10

 

Lenovo S660 Foto 11

Prednja strana je u potpunosti crna i na prvi pogled prikazuje samo „Lenovo“ natpis iznad ekrana. Nakon dodirivanja ekrana, uključuje se pozadinsko osvetljenje tri tastera ispod ekrana i oni su tada jasno vidljivi. Oko ekrana nalazi se lajsna od sjajne crne plastike.

Foto 12

Kao što smo već naveli, poklopac baterije (koji prekriva celu zadnju stranu telefona) izrađen je od nerđajućeg čelika. U gornjem delu poklopca prisutan je otvor za sekundarni mikrofon (poništavanje šuma i snimanje zvuka), a ispod njega kamera od 8Mpix i LED blic. U donjem delu nalazi se otvor za zvučnik (koji je veoma glasan prilikom reprodukcije videa ili muzike).

Lenovo S660 Foto 13

Nakon skidanja poklopca prvo što se ugleda je baterija velikih dimenzija i kapaciteta (3000mAh). Iznad baterije prisutni su slotovi za SIM (2 komada) i microSD memorijsku karticu do 32GB kapaciteta. Zanimljivo je da oba SIM slota nose oznaku 2G/3G, što znači da oba podržavaju brz prenos podataka, što je danas još uvek retkost.

Lenovo S660 Foto 14

 

Lenovo S660 Foto 15

 

Lenovo S660 Foto 16

 

Displej

U Lenovo S660 ugrađen je IPS displej dijagonale 4.7 inča i pomalo niske rezolucije za tu dijagonalu – 540×960 piksela. Bojali smo se da će prikaz slike biti „zrnast“, ali to nije bio slučaj. Prikaz je jasan i dovoljno oštar i prilikom prikaza sitnijeg teksta. Zahvaljujući tome što je izrađen u IPS tehnologiji, uglovi vidljivosti su odlični i prikaz ekrana je vidljiv iz skoro svakog ugla. Reprodukcija boja je veoma dobra, a pozadinsko osvetljenje ekrana ravnomerno raspoređeno i dovoljno jako da se jasno vidi i na suncu.

Lenovo S660 Foto 17 

Softver

S660 koji stiže na naše tržište opremljen je donedavno poslednjom verzijom Android operativnog sistema – Android 4.4.2 (KitKat). Zahvaljujući tome, telefon radi vrlo fluidno i bez ikakvih nepravilnosti u radu. I da, telefon poseduje meni na srpskom jeziku i to u ćiriličnom pismu.

Softver 01

Početni ekran telefona je ujedno i mesto gde se smeštaju sve aplikacije koje se instaliraju, nalik na iOS kod iPhone modela ili MIUI verziju Androida. Moguće je praviti foldere prevlačenjem jedne aplikacije na drugu, ali je to je sve što možete učiniti da sredite svoju „radnu površinu“. To će biti pomalo frustrirajuće ljubiteljima „čistog“ Android iskustva, ali oni će taj problem veoma lako rešiti instalacijom nekog launchera sa Play Store-a.

Lenovo S660 Softver 02

Pošto je u pitanju Dual SIM telefon, u status baru prikazani su simboli za dve mreže, tj. SIM kartice. U podešavanjima telefona moguće je birati boju te oznake za mrežu između četiri ponuđene – plava, narandžasta, zelena i ljubičasta.

Lenovo S660 Softver 03

Upravljanje SIM karticama je rešeno kao i kod drugih Lenovo pametnih telefona sa dve SIM kartice. U svakoj aplikaciji koja zahteva koriščenje SIM kartice u notifikacionom baru pojavljuje se izborni meni u kome je moguće odabrati koja kartica će se koristiti za tu funkciju. Možete slati poruke sa jedne SIM kartice i pristupati internetu, a pozivati sa druge SIM kartice – jednostavno i lako.

Lenovo S660 Softver 04

Sve što je potrebno za prosečno korišćenje je već preinstalirano na telefon – Google aplikacije, Facebook, Skype, Twitter, File Browser, antivirusna zaštita, itd. Sve što nedostaje, naravno, moguće je naknadno instalirati sa Play prodavnice.

 Lenovo S660 Softver 05

 Kamera

Lenovo S660 dolazi sa kamerom od 8Mpix na zadnjoj strani, a kamerom VGA rezolucije na prednjoj strani. Kamera na zadnjoj strani poseduje autofokus, može izrađivati fotografije maksimalne rezolucije 3264×2448 piksela i snimati 1080p video u 30FPS.

Foto 18

Kvalitet napravljenih fotografija je vrlo dobar, mada je primetno odsustvo nekih detalja, pogotovu kada se slika objekat iz blizine (makro). Međutim, prisutan je HDR mod čijom aktivacijom fotografije izgledaju odlično i prisutno je značajno više detalja. Potrebna je stabilnija ruka ili oslonac prilikom slikanja u HDR modu, ali krajnji rezultat je i više nego zadovoljavajuć.

Primeri fotografija:

Lenovo S660 Primer 01

Lenovo S660 Primer 02

Lenovo S660 Primer 03

Lenovo S660 Primer 04

Primeri fotografija u HDR modu:

Lenovo S660 Primer HDR 01

Lenovo S660 Primer HDR 02

Lenovo S660 Primer HDR 03

Lenovo S660 Primer HDR 04

 

Autonomija baterije

Jedna od najvećih prednosti ovog modela telefona je baterija kapaciteta 3000mAh. Pristupačna je, lako izmenjiva i, što je najvažnije, pruža odličnu autonomiju! Zahvaljujući štedljivijem procesoru i velikom kapacitetu baterije, Lenovo S660 može da pruži i do dva dana intenzivnog korišćenja sa oko 7 sati uključenog ekrana. Naravno, trajanje baterije u mnogome zavisi od načina korišćenja, pa će manje zahtevni korisnici uspeti da dobiju i do 4 dana autonomije, što je veoma impresivno kada je u pitanju savremeni pametni telefon.

 

Performanse

Lenovo S660 je zasnovan na Mediatek MT6582 čipsetu, koji je danas veoma popularan zbog odličnog odnosa performansi, potrošnje i cene. Četvorojezgarni procesor radi na taktu od 1.3GHz, a prisutan je i Mali-400MP2 grafički čip. Ovakva kombinacija procesora i grafičkog čipa omogućava da se većina modernih igara i aplikacija pokreće brzo i radi tečno. Za to je delimično zaslužan i dobro optimizovan Android 4.4.2 operativni sistem.

 Lenovo S660 Sinteticki testovi

Zaključak

Lenovo S660 je telefon koji će privući pažnju svojim dizajnom, kvalitetnom izradom i odličnom autonomijom baterije. Naravno, voleli bismo da je rezolucija ekrana veća, ali treba uzeti u obzir i povoljnu cenu ovog modela, pa mu to možemo progledati kroz prste. Svestran je i poseduje funkcije koje ga čine idealnim i za poslovne i za privatne korisnike, pa ga preporučujemo onima koji žele pouzdan telefon srednjeg cenovnog ranga sa odličnim trajanjem baterije.

 

Lenovo S660 možete naći u ponudi WinWin Web sajta

 

 

Autor: Stevan Stevanović

Foto: Mario Denić

 

2 KOMENTARA

  • Poštovani Dragane, u ponudi nemamo baterije za Lenovo telefone, ali ih možete kupiti u ovlašćenom servisu za Lenovo telefone – ProMobi.

POSTAVI ODGOVOR