Test – Lenovo K900

Test – Lenovo K900

1197
0
PODELI
Lenovo K900 01

Lenovo telefoni su najzad stigli u Srbiju, a među njima i Lenovo flegšip telefon – K900. Da li je ovaj telefon i lepotica i zver u jednom?

Breaker

 

Ono čime Lenovo K900 najviše privlači pažnju nesumnjivo je izuzetan dizajn i kvalitet izrade kućišta telefona. Zadnji deo telefona izrađen je od nemagnetišućeg nerđajućeg čelika, dok je manji deo od polikarbonata, tj. plastike. Ovo je jedan od najtanjih telefona na svetu, jer sa samo 6.9mm debljine izgleda vrlo elegantno i, uprkos svojoj veličini, lagano staje u ruku ili džep. K900 je model koji svakako morate videti i dodirnuti, pogotovu ukoliko ste zaljubljenik u tehniku i telefone.

Tehničke specifikacije modela:

–          Procesor: Intel Atom Z2580 2.0GHz Dual Core (4 Thread-a)

–          Grafički čip: PowerVR SGX544MP

–          Ekran: 5.5“ IPS LCD 1920×1080 piksela

–          RAM: 2GB

–          Memorija: 16GB (9.77GB dostupno korisniku)

–          Kamera: 13Mpix, autofokus, video u 1080p

–          Prednja kamera: 2Mpix, autofokus, video u 1080p

–          Baterija: 2500mAh

–          OS: Android 4.2 (Jelly Bean)

–          Dimenzije: 157 x 78 x 6.9mm

 

Fizički izgled

Prednju stranu krasi kamera od 2Mpix, kao i mrežica slušalice za razgovore. Ispod mrežice nalazi se prepoznatljivi natpis „Lenovo“. Ispod ogromnog FullHD IPS ekrana od 5.5 inča, koga štiti Gorilla Glass 2, nalaze se tri kapacitivna tastera, koja su vidljiva samo kada je ekran telefona uključen.

Na levoj strani su tasteri za kontrolu zvuka, a čini se da su izrađeni od aluminijuma, dok je na desnoj strani taster za uključivanje/uspavljivanje telefona. Naime, za telefone ovih dimenzija normalno je da se taster nalazi na strani, kako bi bio pristupačniji. Ispod tastera nalazi se slot za microSIM karticu.

Lenovo K900 02

MicroUSB port za punjenje i transfer podataka nalazi se na donjoj strani telefona, a prisutan je i mikrofon. Ovo jeste malo čudno rešenje, ali odmah pored mikrofona nalazi se standardni jack od 3.5mm za slušalice. Ne možemo da se odlučimo da li je njegova pozicija dobra ili loša stvar, ali je važno da je prisutan.

Lenovo K900 03

Zadnja strana telefona je zaista priča za sebe i ukazuje na odličan kvalitet izrade ovog modela. Upadljivi su jasno vidljivi torx šrafovi u metalnom delu telefona, koji mu daju određeni sofisticirani karakter. U gornjem delu je odlična kamera od 13Mpix, koja je u ravni sa kućištem, što je izuzetno važno, jer su manje šanse da se staklo kamere ogrebe. Pored kamere nalaze se dve LED koje su vrlo svetle i puno pomažu pri fotografisanju u situacijama gde je lošije osvetljenje. U blizini je prisutan i sekundarni mikrofon za poništavanje šuma u toku razgovora i snimanje zvuka u toku snimanja videa. U centralnom delu nalazi se ugravirani natpis „Lenovo“, a u donjem je znak „Intel Inside“. U plastičnom delu, na donjoj strani telefona, nalazi se zvučnik, koji moramo naročito pohvaliti, jer je vrlo glasan u svim situacijama i daje čist zvuk.

Lenovo K900 05

 

 

Displej

Displej telefona je zaista priča za sebe. Dijagonale 5.5 inča i rezolucije 1920×1080, IPS displej kod K900 je izuzetan. Gustina piksela od 401 piksela po inču daje mu izuzetnu oštrinu u svim aplikacijama, a to najveći značaj ima u pregledu internet stranica, jer se ne mora zumirati da bi tekst bio čitljiv. Uglovi vidljivosti su toliko dobri da se skoro i ne vidi promena kvaliteta prikaza pri promeni ugla gledanja. Vrhunski displej za vrhunski telefon.

 

Softver – „Le Phone“

Lenovo K900 stiže sa Android 4.2 operativnim sistemom, koji nije najnoviji na tržištu, ali je odličan bez obzira na to. Lenovo je Android prilagodio svojim telefonima i izmenio mu izgled korisničkim interfejsom pod nazivom „Le Phone“. Ovaj interfejs poseduje puno specifičnih funkcija i odlično upotpunjuje Android OS.

Iako se nekima neće dopasti izgled ikona, način listanja aplikacija, pregleda ekrana, itd., sve je moguće izmeniti i prilagoditi, kao kod ne-fabričkih lančera (launcher). Baš nam se dopalo to što je Lenovo ponudio izbor promene tema (ikona posebno), animacije za listanje po aplikacijama, prelaska sa ekrana na ekran i još puno toga.

Lenovo K900 Screenshot 01

Ekran za zaključavanje telefona je poput deteline sa četiri lista i povlačenjem listova telefon se otključava ili se pokreće kamera, može se pozivati i slati poruke.

Lenovo K900 Screenshot 02

Notifikacioni bar poseduje skraćenice za često korišćene funkcije – WiFi, Bluetooth, Data, prebacivanje u Airplane mod i promenu zvučnog profila. Dodirivanjem tastera sa kockicama u gornjem desnom uglu pojavljuju se prečice za još mnoge druge funkcije. U podešavanjima je moguće menjati raspored prečica, što je odlično, jer ne koristi svako telefon na isti način.

Lenovo K900 Screenshot 03

U nekim situacijama primetili smo povremeni lag bez ikakvog razloga, dok se u mnogo zahtevnijim operacijama, poput multitaskinga između više aplikacija istovremeno, ponašao odlično i bez ikakvih usporenja. Verujemo da je upravo „Le Phone“ krivac, jer do hardvera sigurno nije, ali, na svu sreću, takve situacije su retke, pa se mogu zanemariti.

Dodatne funkcije koje poseduje „Le Phone“ uključuju neke od popularnijih koje smo viđali kod modela drugih proizvođača.

Pocket mode – telefon zvoni najjače kada se nalazi u džepu ili torbi.

Decrease ringtone – automatski utišava zvonjavu kada se telefon podigne u toku poziva.

Volume function – omogućava da se telefon „budi“ i na tasterima za kontrolu zvuka.

Shake to lock – drmanje telefona zaključava telefon; korisna opcija za štednju power tastera.

Knock to light – dvostruko kuckanje „budi“ telefon i uključuje displej.

Od fabričkih aplikacija su nam se dopale SuperCamera, SuperGallery i aplikacija za pozivanje (dialer).

SuperCamera je stvarno… Super? Poseduje baš puno mogućnosti i opcija za pravljenje fotografija. Na primer, dok se drži taster za fotografisanje, telefon rafalno slika. I onda se lako može odabrati najbolja fotografija. Ovo je vrlo slično „Burst“ modu, ali trajanje rafalnog slikanja sami određujete. Tu je i opcija za pravljenje panorama, specijalni mod za slikanje u uslovima sa lošijim osvetljenjem, HDR, mod u kome se automatski fotografiše kada se svi na fotografiji smeju, makro mod, slikanje za određeno vreme i još puno toga. Prisutni su i brojni filteri sa efektima kojima možete učiniti da fotografije izgledaju potpuno drugačije i zanimljvije.

Lenovo K900 Screenshot 04

SuperGallery je mozaični pregled svih fotografija na telefonu, koje se animiraju, sa velikim brojem funkcija za obradu fotografija. Podsetila nas je na funkciju koju poseduje HTC One pod nazivom Zoe. Pored toga, poseduje funkcije za spajanje dve ili više fotografija u jednu na razne načine i sa raznim efektima. Moguće je napraviti i GIF animaciju od nekog video snimka.

Lenovo K900 Screenshot 05

 

Lenovo aplikacija za pozivanje na prvi pogled deluje standardno, ali su nam se dopale neke sitnice, poput informacije o trajanju zvonjave ukoliko se radi i propuštenom pozivu. Na taj način možemo znati da li nas je neko zapravo zvao ili je u pitanju greška. Pažnju nam je najviše privukla funkcija za snimanje razgovora. Dodirom tastera „Record“ počinje snimanje razgovora odličnim kvalitetom. Snimanje se može prekinuti u svakom trenutku, a može se snimiti i kompletan razgovor. Snimak se smešta u folder Audios/VoiceCall.

Kamera

Glavna kamera je rezolucije 13Mpix i pravi fotografije u maksimalnoj rezoluciji od 4096×3072 piksela ili 4096×2304 piksela wide. Osvetljenost fotografija je odlična, boje verne, a oštrina baš kako treba. U 4096×2304 piksela kamera hvata vrlo širok kadar, pa je odlična za korišćenje pri slikanju grupnih fotografija. Gledajući sveukupni kvalitet napravljenih fotografija, smatramo da je kamera veliki plus kod ovog modela.

K900 Fotografija 01

K900 Fotografija 02

K900 Fotografija 03

 

Autonomija baterije

Zanimljivo je da je Lenovo u potpunosti izbacio standardne Android funkcije za praćenje performansi baterije i zamenio ih svojom aplikacijom „Lenovo Power“. Pored praćenja potrošnje svake aplikacije posebno, ali i komponenti kao što je displej, aplikacija poseduje razne predefinisane modove za kontrolu potrošnje, kao i pretpostavke koliko bi telefon izdržao u svakom od tih modova. To može biti jako korisno kada Vam nije u blizini punjač, jer ćete moći da prebacite telefon u „Mod za pozive“ i značajno time produžiti trajanje baterije.

Baterija je kapaciteta 2500mAh, što može biti malo za telefon sa ovolikom dijagonalom displeja, ali to je danak koji se morao platiti da bi telefon izgledao ovako tanko i dobro. Međutim, pri testiranju baterija je izdržala standardni radni dan bez ikakvih problema. Od jutra do večeri imali smo nešto preko 4 sata uključenog ekrana, a pri tome smo imali oko pola sata razgovora, puštali smo benchmarking testove i većinu vremena je telefon bio priključen na WiFi mrežu, dok je u ostatku koristio mobilni internet (3G). Iako bismo svakako voleli da poseduje bateriju od barem 3500mAh, smatramo da je autonomija baterija zadovoljavajuća za Android telefon.


Performanse

Lenovo K900 nije samo lep, već je i moćan –  „lepotica“ od spolja, a „zver“ iznutra. Pogoni ga Intelov Atom Z2580 dvojezgarni procesor sa HyperThreading mogućnostima i radnim taktom od 2Ghz. Većina aplikacija ga prepoznaje kao četvorojezgarni procesor, upravo zbog HyperThreading-a. Sa grafičke strane, prisutan je odlični PowerVR SGX544MP grafički čip koji u igrama upotpunjuje performanse procesora i čini da telefon „leti“ u svakoj zahtevnijoj operaciji.

Uradili smo veliki broj testova sa benchmarking aplikacijama i telefon je postigao izvanredne rezultate. U nekima je čak i dostigao maksimum od 60 slika po sekundi. U većini testova telefon je bio hladan i tek smo primetili da se greje u vrlo zahtevnom Anomaly 2 testu.

Lenovo K900 Benchmark tabela

 

Zaključak

Lenovo je na naše tržište došao u velikom stilu i doneo svoj najsnažniji model K900. Moramo reći da je cela fama oko njega bila u potpunosti opravdana. Po mišljenima mnogih ljudi, ovo je jedan od najlepših, a po našem, i jedan od najbržih telefona. Od mana moramo navesti 16GB interne memorije (malo ispod 10GB je dostupno za korisničke podatke), bez mogućnosti proširenja memorijskom karticom, što nekim korisnicima može biti malo, ali većini će biti dovoljno. Dakle, ukoliko želite vrhunski telefon, a nemate potrebu za više memorije, svakako bi trebalo da razmislite o Lenovo K900.

 

Autor: Stevan Stevanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR