Test – Lenovo IdeaPad Z50-75

Test – Lenovo IdeaPad Z50-75

5183
2
PODELI

Laptop računari kompanije Lenovo definitivno su jedni od najpopularnijih na našem tržištu. Ovu veliku popularnost stekli su zasluženo vrlo dobrim odnosom uloženog novca i dobijenih performansi, ali i visokoj pouzdanosti u radu. Na testu nam se našao vrlo zanimljiv model – Lenovo IdeaPad Z50-75, koji predstavlja ulaznicu u svet laptopova namenjenih gejmingu i reprodukciji multimedijalnog sadržaja. Odmah na prvi pogled oduševljeni smo njegovim izvrsnim karakteristikama i ne možemo da se odupremo razmišljanju: „AMD Kaveri platforma sa FullHD ekranom po ceni od 560 eura?! Želim dva!“

Breaker

Lenovo Z50-75 zasnovan je na AMD Kaveri platformi od koje se puno očekuje. Visoke performanse uparene sa niskom potrošnjom energije je kombinacija koja zvučni vrlo primamljivo. Lenovo očigledno ima veru u APU koncept kompanije AMD i jedan je od prvih proizvođača koji nudi modele sa novim FX-7500 modelom procesora. I ne samo to, već tako moćnu platformu uparuje sa nezavisnom grafičkom kartom, više nego dovoljno RAM memorije, Full HD ekranom vrlo dobrog kvaliteta i nudi po pristupačnoj ceni. Može li bolje od ovog?

Lenovo IdeaPad Z50-75 00

Tehničke specifikacije:

 • Model: IdeaPad Z50-75
 • Procesor: AMD FX-7500 2.1GHz (Turbo do 3.3GHz, 4MB cache, 4 jezgra)
 • RAM memorija: 8GB DDR3
 • Hard disk: 1TB SSHD SATA 5400rpm sa 8GB za keširanje podataka
 • Grafička karta: AMD Radeon R7 (integrisana) + Radeon R7 260X 2GB DDR3 (nezavisna)
 • Displej: 15.6 inča LED Full HD 1920×1080 piksela
 • Mreža: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Gigabitni LAN 10/100/1000Mbps
 • Povezivanje: 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, HDMI, VGA, RJ45, 3.5mm kombinovani audio ulaz/izlaz
 • Optički uređaj: DVD-RW
 • Kamera: 1Mpix HD 720p
 • Baterija: Li-Ion 2800mAh (41WHr)

 

Fizički izgled

Lenovo IdeaPad Z50-75 stiže u klasičnoj kutiji braon boje, što je uobičajeno za laptop računare ovog proizvođača. Sadržaj pakovanja nije posebno impresivan, ali krije jedno vredno iznenađenje o kome ćemo malo kasnije govoriti. Pored laptopa, prisutan je punjač sa odgovarajućim strujnim kablom, kratko uputstvo za upotrebu (na srpskom i engleskom jeziku) i disk sa drajverima za Windows 8.1 operativni sistem.

Lenovo IdeaPad Z50-75 01

U poslednje vreme prava je retkost dobiti disk sa drajverima uz laptop računar, već se proizvođači oslanjaju na to da korisnik lako može skinuti poslednju verziju drajvera sa zvaničnog web sajta. Što i jeste u jednu ruku tačno, ali opet… jeste jednostavnije samo ubaciti disk nakon instalacije operativnog sistema i redom instalirati drajvere.

Pomenuli smo da u pakovanju dolazi iznenađenje, sećate se? U pakovanju sa našim primerkom laptopa stigao je i AMD Silver Reward vaučer koji omogućava vlasniku laptopa da odabere čak dve moderne igre sa web stranice kompanije AMD i na taj način testira performanse ovog laptopa. Ovo je vrlo vredan i lep poklon.

Lenovo IdeaPad Z50-75 01-1

Z50-75 poseduje elegantan i, pomalo, neupadljiv dizajn. Nema svetlećih logoa, drečavih boja, već je sve odmereno i baš kako treba. Kućište je većim delom izrađeno od plastike – poklopac je gladak vrlo prijatan na dodir i jedino što odskače na njemu je srebrni Lenovo logo, dok donji deo laptopa ima reljefni dizajn i četiri gumene nožice koje sprečavaju klizanje laptopa na skoro svim površinama i pružaju visoku stabilnost. Na blaži pritisak, poklopac se malo savija, ali ne dovoljno da pokvari sveukupan utisak o ovom modelu.

Lenovo IdeaPad Z50-75 02

Lenovo IdeaPad Z50-75 02-1

Sa leve strane nalazi se jedan USB 3.0 port, jedan USB 2.0 port, HDMI, Gigabitni LAN, VGA, otvor za rashladni sistem i konektor za punjač laptopa.

Lenovo IdeaPad Z50-75 03

Ukoliko se bolje zagleda, odmah pored konektora za punjač nalazi se „Novo“ taster za pristup izborniku računara u kome je moguće odabrati uređaj za boot, pristupiti BIOS-u računara i još par drugih opcija. Kako bi ovaj taster radio, neophodno je pritisnuti ga dok je laptop računar isključen.

Lenovo IdeaPad Z50-75 04

Na desnoj strani prisutan je jedan kombinovani audio ulaz/izlaz za povezivanje slušalica i mikrofona, čitač memorijskih kartica, još jedan USB 2.0 port, DVD rezač i Kensington sigurosni slot.

Lenovo IdeaPad Z50-75 05

Lenovo IdeaPad Z50-75 06

Baterija

Baterija laptopa poseduje kapacitet od 2800mAh, ili 41Whr, za koju proizvođač tvrdi da može da izdrži do 4 sata korišćenja. Prilikom našeg testiranja, bez ikakvih problema postigli smo autonomiju od 4 sata, tako da je to realno očekivanje od ovog modela. Iako velike snage, čipset ovog modela ima nisku potrošnju energije, i vrlo smo zadovoljni autonomijom baterije. Naravno, uvek može bolje, ali za bateriju ovako malih dimenzija smatramo da je odličan rezultat.

Lenovo IdeaPad Z50-75 07

Tastatura i touchpad

Podizanjem poklopca uočava se pregledna AccuType tastatura pune veličine sa izdvojenim numeričkim delom i Touchpad uokviren srebrnom bojom. Naslon za ruke i predeo oko tastature je izrađen od brušenog aluminijuma. Hladan je na dodir, odlične je izrade, a mlak je čak i pri najintenzivnijem korišćenju, što odaje utisak kvaliteta.

Lenovo IdeaPad Z50-75 08

Tasteri na tastaturi imaju vrlo plitak hod i ugodni su za korišćenje. Zamora nema ni pri dužem korišćenju, što je od velike važnosti za poslovne korisnike.

Lenovo IdeaPad Z50-75 09

Touchpad je precizan i u potpunosti su odsutna neobjašnjiva kretanja kursora miša po radnoj površini – gde želite, tu se kreće i ni milimetar više. Tasteri za levi i desni taster miša su izdvojeni i laki za rukovanje.

Lenovo IdeaPad Z50-75 10

Iako je prisutno blaže pomeranje tastature na sredini, utisak u radu je vrlo pozitivan, čime se mogu pohvaliti mahom samo skuplji laptop računari.

 

Hardver

U kućištu Lenovo IdeaPad Z50-75 krije se prava zver od konfiguracije, pogotovu kada se uzme u obzir cenovni rang ovog laptopa. AMD FX-7500 je procesor koji pripada seriji energetski štedljivijih procesora (samo 19W), zasnovan je na najnovijoj arhitekturi kompanije AMD, pod nazivom Kaveri. Izrađen u 28nm procesu proizvodnje, ovaj četvorojezgarni procesor ima radni takt od 2.1GHz. Međutim, u Turbo modu, postiže efektivan radni takt do 3.3GHz i čini da pruža vrlo impresivne performanse, uprkos niskoj potrošnji. U svakodnevnom radu, ovaj model plasira se između Intel i5 i Intel i7 ULV procesora, što je za svaku pohvalu.

Z50-75 CPU-Z 01

Z50-75 CPU-Z 03

Kao što smo napomenuli, FX-7500 je APU, što znači da u sebi poseduje i integrisanu grafičku kartu. U ovom slučaju, to je Radeon R7 grafički čip koji ne poseduje sopstvenu memoriju, već pozajmljuje deo RAM memorije za svoje potrebe. Kod ovog modela, za R7 GPU rezervisano je 1GB memorije, što uopšte negativno ne utiče na rad računara, jer poseduje više nego dovoljnih 8GB RAM-a. Radeon R7 se koristi u svakodnevnom radu, jer pruža iznenađujuće dobre performanse, dok ima malu potrošnju. Međutim, kada se pokrene grafički zahtevan program ili igra, automatski se uključuje osetno snažnija nezavisna grafička karta – Radeon R7 M260X sa 2GB GDDR3 sopstvene memorije. Za razliku od rešenja konkurenske kompanije Intel, gde se jedna grafička karta isključuje kada se druga uključi, AMD je implementirao Dual Graphics rešenje kod koga obe grafičke karte sarađuju kako bi pružile što bolje performanse u radu. Ovakvu kombinaciju grafičkih karti proizvođač naziva Radeon R7 M260DX.

Z50-75 GPU-Z 01

Z50-75 GPU-Z 02

Još jedna zanimljivost kada je ovaj model u pitanju je to što je prisutan hibridni hard disk (SSHD) koji pored velikog kapaciteta (1TB za skladištenje podataka) nudi i 8GB SSD fleš memorije za keširanje često korišćenih podataka. To znači da on prati navike korisnika i kešira često korišćene aplikacije i fajlove, kako bi omogućio brži pristup njima. Moramo priznati da je ovo odlična sinergija dva sveta – velikog kapaciteta (koju pruža hard disk) i velike brzine pristupa podacima (što je odlika SSD-a).

Z50-75 Task manager

 

Displej

Vrlo retko se dogodi da nas iznenadi laptop svojim ekranom, pogotovu kada je u pitanju srednji cenovni rang, ali to se dogodilo kod Lenovo IdeaPad Z50-75 modela. Ne viđa se svaki dan da proizvođač ugradi Full HD displej rezolucije 1920×1080 piksela u laptop srednjeg cenovnog ranga. U pitanju je Glossy displej, ali sa vrlo malo refleksija i sa dobrim odzivom. Zahvaljujući tome što je TN panel, odziv je brz, što ga čini idealnim za one kojima je ovaj laptop i namenjen – ljubiteljima multimedije, gejmerima, ali i poslovnim korisnicima.

Lenovo IdeaPad Z50-75 11

Operativni sistem

Lenovo IdeaPad Z50-75 dolazi bez preinstaliranog operativnog sistema, što znači da je neizbežna instalacija pre bilo kakvog korišćenja. Priloženi disk sa drajverima za Windows 8.1 operativni sistem značajno je ubrzao i olakšao proceduru instalacije. Na disku je sadržaj tako podeljen da se ne može pogrešiti redosled instalacije drajvera – sve je numerisano i samo krenete redom dok ne završite proceduru.

Z50-75 Live Tiles

Laptop se ponaša vrlo živahno sa ovim operativnom sistemom i pruža ono što je potrebno korisniku odmah i sad. Bez predugog čekanja, bez potrebe za preteranom obradom i neobjašnjivo visokog zauzeća procesora. Tu se oseća i prednost „onih“ 8GB SSD memorije za keširanje koje su prisutne u hibridnom hard disku, jer se stiče utisak da laptop pokreće operativni sistem i programe sve brže i brže.

 

Sintetički testovi

Rezultati testova Z50-75

Zanimljivo je da je laptop, zahvaljujući štedljivoj Kaveri platformi i dovoljno dobrom rashladnom sistemu, pravio vrlo malo buke čak i pri maksimalnom opterećenju. A to puno znači kada to kaže osoba koja ne voli huk koji nastaje prilikom velikog broja obrtaja ventilatora. Pored toga, temperature su bile u okvirima normalnih, a najbitnije od svega je što intenzivan rad računara ne utiče negativno na korisnika, jer je tastatura, čak i u blizini otvora za rashladni sistem, bila jedva mlaka.

Zaključak

Lenovo IdeaPad Z50-75 je model koji ima sve uslove da postigne veliku popularnost. Ima manjih kompromisa kada je izrada kućišta u pitanju, ali sve to postaje nevažno kada se razmotri šta se dobija po ceni od 68.000 dinara. Moderan dizajn, četvorojezgarni AMD FX-7500 procesor visokih performansi, nezavisna Radeon R7 M260X grafička karta koja je u stanju da pokrene i moderne igre,

8GB RAM memorije, SSHD od 1TB i Full HD displej odličnog kvaliteta! Odnos dobijenog i uloženog je izuzetno dobar! Da, definitivno želim dva!

 

 

Autor: Stevan Stevanović

Foto: Mario Denić

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR