Test – HP Omen, predznak visokih performansi

Test – HP Omen, predznak visokih performansi

8082
0
PODELI

HP je kompanija koja je jako dugo prisutna na tržištu računara i poznata je po svojim poslovnim desktop i laptop računarima, kao i po opremi za kancelarije svih veličina. Akcenat kod svih HP proizvoda je na visokom kvalitetu izrade, a kao i skoro sve kompanije u ovoj branši, HP nudi proizvode od najnižeg do najvišeg cenovnog ranga, ali biste je retko poistovetili sa gejmingom i gejmerskim računarima. To se sve promenilo krajem 2014. – početkom 2015. godine kada je odlučila da predstavi svoju najmoderniju seriju gejmerskih laptop računara bez kompromisa – HP Omen!

Govori se da Omen služi kao direktan konkurent Alienware laptop računarima, ali je kod Omena cilj da se u što kompaktnije i lakše kućište smeste komponente čije će performanse iznenaditi i ostaviti bez daha svakog gejmerskog entuzijastu. Ovog puta pred nama imamo upravo to, Omen, predznak visokih performansi, najnovije generacije i to u jednom od najmoćnijih oblika, sa i7-6700HQ procesorom, GeForce GTX 965 grafičkom kartom i 16GB DDR4 memorije.

Sadržaj pakovanja

Omen dolazi u većoj crnoj kutiji relativno male debljine sa velikim natpisom „Omen by HP“ i sugestijom da model ima ugrađen Bang & Olufsen zvučni sistem.

HP Omen 19

Sadržaj pakovanja je skroman – punjač, strujni kabl za evropske utičnice i, naravno, sam HP Omen laptop.

HP Omen 18

Punjač je duplo većih dimenzija u odnosu na klasične laptop računare, što nije čudno, s obzirom na to da ima snagu od 120W.

HP Omen 17

Fizički izgled

Prvo što smo primetili kod laptopa je njegova mala težina i debljina, što je zaista atipično za gejmerske laptopove. Kućište je debelo svega 2cm u najdebljem delu, a sam uređaj je težak samo 2.2Kg. To ga čini lako prenosivim, pa se može koristiti skoro svuda i u svakoj prilici.

HP Omen 06

Poleđinu poklopca prekriva tekstura nalik na karbonska vlakna, ivice su oborene, a u centralnom delu nalazi se crveni logotip karakterističan samo za Omen. Logo je jedinstven i upečatljiv, pa ne sumnjamo da će ga upućeni u tematiku, kao i manje upućeni, sve više prepoznavati.

HP Omen 02

Sa leve strane laptopa nalazi se jedan USB 3.0 port, jedan USB 2.0 port, audio ulaz/izlaz i Kensington brava protiv krađe.

HP Omen 05

Na desnoj strani su prisutni konektor za punjač, priključak za povezivanje u gigabitnu LAN mrežu, HDMI izlaz i još jedan USB 3.0 port. Nedaleko od samog USB 3.0 porta je i slot za SD kartice.

HP Omen 03

Poleđina laptopa ima zanimljiv detalj u vidu „OMEN“ natpisa odmah iznad rebara za rashladni sistem.

HP Omen 07

 

Podizanjem poklopca laptopa jasno je uočljiva tastatura koju HP naziva „Dragon Red“. U pitanju je ravna, blago gumirana tastatura crne boje sa crvenim okvirom i natpisima. Tastatura je toliko upečatljiva da na prvi pogled deluje kao da sve vreme svetli, a ima ugrađeno pozadinsko osvetljenje koje je moguće uključiti i isključiti po želji.

HP Omen 14

Predeo oko tastature ima istu teksturu kao i poklopac, gladak je i vrlo ugodan prilikom korišćenja.

HP Omen 08

U levom delu ispod tastature imamo još jedan „OMEN“ natpis, dok simetrično na desnoj strani imamo oznaku „Bang & Olufsen“ zvučnog sistema i nalepnice proizvođača procesora (Intel Core i7 Inside) i nezavisne grafičke karte (Nvidia GeForce GTX).

HP Omen 09

Ispod Space tastera nalazi se veliki touchpad koji je precizan i ugodan prilikom korišćenja. U testiranju pokazao se kao malo tvrđi kada su levi i desni taster u pitanju (pritiskaju se donja leva i desna ivica touchpada), ali će se verovatno razraditi vremenom.

HP Omen 10

Iznad tastature prisutan je taster za uključivanje, koji svetli dok je laptop uključen. Desno od njega su trouglasti otvori za ugrađene zvučnike.

HP Omen 11

U predelu iznad ekrana primećuje se web kamera sa uglom vidljivosti od 88 stepeni i mogućnošću snimanja 720p videa u 30FPS, indikator njenog rada, kao i stereo mikrofoni, dok je ispod ekrana, na samoj sredini diskretno uklopljen HP logo.

HP Omen 13

Donji deo laptopa deluje vrlo jednostavno, ali se savršeno uklapa u celinu. Celom dužinom gornjeg i donjeg dela nalaze se gumirane nožice koje pružaju odličnu stabilnost, bez klizanja prilikom korišćenja laptopa na bilo kojoj površini.

HP Omen 12

Svaki pedalj Omena ukazuje na to da je HP ciljao da napravi gejmerski laptop jednostavnog izgleda za one koji ne žele da se na taj način ističu u gomili. Ali bez sumnje, čim se primeti visok kvalitet izrade, posvećenost detaljima i diskretne oznake kompanija koje su zaslužne da Omen bude takav kakav jeste – nije moguće skinuti pogled sa njega!

Ekran

U HP Omen ugrađen je IPS panel Full HD (1920×1080 piksela) rezolucije sa mat premazom. U pitanju je model proizvođača BOE sa oznakom 0679. Uglovi vidljivosti ekrana su vrlo široki, što je uobičajeno za IPS panele i visoki cenovni rang kod laptopova. Prikaz boja je veoma dobar, a kontrast odličan. Zahvaljujući tome što je matiran, refleksije su drastično smanjene, a jedina zamerka je jačina pozadinskog osvetljena. Zbog maksimalne jačine osvetljenja od ~220cd/m2, teže je vidljiv na suncu, ali ovo većini korisnika neće predstavljati nikakav problem, jer će laptop računar koristiti mahom unutra.

HP Omen 16

Testovi performansi

Kao i kod svakog gejmerskog laptopa, zvezde koje sijaju najsnažnije su procesor (Intel Core i7-6700HQ) i nezavisna grafička karta (Nvidia GeForce GTX 965M sa 4GB GDDR5). Naravno, kod Omena ni ostatak komponenti nije nimalo naivan – 16GB DDR4 memorije na 2133MHz, 128GB M2 SSD (lako nadogradiv) i 1TB 2.5“ HDD koji radi na 7200rpm.

Intel Core i7-6700HQ je procesor poslednje generacije koji pripada Skylake porodici. Reč je o čipu visokih performansi sa TDP od 45W. Ima četiri jezgra koja rade na taktu od 2.6GHz, ali po potrebi automatski podiže takt do 3.5GHz pod većim opterećenjem. Kao i kod većine i7 procesora, i7-6700HQ ima podršku za Hyper-Threading, pa ima dva thread-a po jegru, do ukupno 8 thread-a. Reč je o zaista sjajnom, modernom procesoru koji će zadovoljiti i potrebe zahtevnih korisnika.

CPU-Z HP Omen 01

GPU-Z HP Omen 01

Nvidia GeForce GTX 965M je grafička karta zasnovana na drugoj generaciji Maxwell linije proizvoda. U pitanju je novija verzija karte sa GM206 grafičkim čipom, koji je izrađen u 28nm proizvodnom procesu. U odnosu na prethodni GTX 965M model, zasnovanom na GM204 čipu, ima više radne taktove, pa pruža do 12% bolje performanse.

Ima 1024 CUDA jezgara, 64 TMU-a i 32 ROP-a, a širina memorijske magistrale je 128-bita i uparena je sa 4GB GDDR5 memorijom. Za sve koji se pitaju, da, ima podršku za DirectX 12. Ukratko, GeForce GTX 965M je model koji pripada višoj srednjoj ili nižoj visokoj klasi mobilnih grafičkih karata, što znači da će većina modernih igara na njoj raditi na visokim grafičkim podešavanjima u FullHD rezoluciji, a kod nekih malo starijih može se uključiti Anti-Aliasing i Anistrophic filtriranje.

GPU-Z HP Omen 01

U našim testovima, HP Omen pokazao je zavidnu snagu. Moderne igare koje smo pokrenuli radile su sjajno. Witcher 3 je na visokim („High“) grafičkim podešavnjima i FullHD rezoluciji imao 35 do 45FPS, dok je GTA V na 1920×1080 i High-Very High kombinaciji grafičkih podešavanja radio skoro uvek sa zakucanih 60FPS!

GTA V Benchmark prikaz

The Witcher 3 Benchmark prikaz

Još bolje je to što je rashladni sistem toliko dobar da ni posle višečasovnog intenzivnog testiranja temperatura procesora nije prešla 75ᵒC, a temperatura nezavisne grafičke karte dostigla je 65ᵒC. Malo je reći da smo oduševljeni performansama kakve nudi Omen.

HWMonitor nakon maksimalnog opterecenja

CrystalDiskMark Omen (SanDisk z400s)

Zvučni sistem

Kao što smo ranije naveli, zvučni sistem potpisao je poznati proizvođač muzičkih komponenti, Bang & Olufsen, pa i ne čudi činjenica da je kvalitet zvuka na visokom nivou. Dva stereo zvučnika ugrađena su iznad same tastature laptopa i pružaju vrlo ugodno muzičko iskustvo prilikom slušanja muzike, reprodukcije videa ili igranja igara.

Bang & Olufsen Audio kontrole

Autonomija baterije

U sam laptop ugrađena je baterija kojoj nije moguće jednostavno pristupiti, već se laptop mora otvoriti sa donje strane. Reč je o Li-Ion bateriji 61.5Wh snage, koja Omenu omogućava autonomiju od oko 6h surfovanja internetom, oko 5 i po sati reprodukcije multimedijalnog sadržaja ili oko 2h igranja zahtevnih 3D igara. Za dugu autonomiju pobrinuo se procesor, koji je relativno štedljiv u većini situacija, i njegova integrisana grafička karta, Intel HD Graphics 530, koja je zadužena za većinu multimedijalnih operacija na računaru. U igrama se automatski uključuje GeForce 965M, koja zahteva više struje, ali pokazuje zube i pruža dokaz zašto je ovo laptop koji zaslužuje da se naziva „gejmerskim“!

Zaključak

HP Omen je, nesumnjivo, postao predznak visokih performansi koje proističu iz diskretnog i laganog kućišta. On je dokaz da blještava svetla, teške šasije, masivni hladnjaci ne moraju biti tu da privuku pažnju, već on dozvoljava da performanse govore za sebe. Entuzijaste, ljubitelji moćnih računara, HP Omen 15-ax003nm je prava poslastica za vas!

HP Omen 15-ax003nm je trenutno ekskluzivno dostupan samo u WinWin prodavnicama i da, već se može kupiti!

HP Omen 01

Prednosti:

  • Visoke performanse u radu i igrama
  • Kvalitet rashladnog sistema
  • Odlična tastatura sa pozadinskim osvetljenjem
  • Autonomija baterije u prosečnom radu

Mane:

  • Slabija maksimalna osvetljenost ekrana
  • Tvrđi touchpad

 

Autor: Stevan Stevanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR