Test – Elephone S1

Test – Elephone S1

60410
28
PODELI

Elephone je osnovan u Kini 2006. godine, ali ostatak sveta sve do pre par godina nije čuo za proizvode ove kompanije. Za kratko vreme, pomenuta kompanija, koja teži da ponudi proizvode sa izuzetnim odnosom cene i performansi, u svom asortimanu ima vrlo veliki broj raznih modela telefona nižeg i srednjeg ranga. U proteklom periodu Elephone je promovisao svoj novi budžetski smartfon, S1, kao najpovoljniji model sa ugrađenim čitačem otiska prsta. Osim toga, šta to ovaj model čini posebnim? Kako se ispostavlja, puno toga.

Breaker

Elephone S1 je smartfon koji po povoljnoj ceni nudi dizajn sa staklom na prednjoj i zadnjoj strani, aluminijumski okvir, 720p IPS ekran od 5 inča, Quad-core procesor, 1GB RAM, čitač otiska prsta i kameru od čak 13Mpix sa Sony senzorom na poleđini! Sve to pokreće Android 5.1 (Lollipop) operativni sistem presvučen Freeme korisničkim interfejsom. Na koji način su ove sjajne karakteristike uklopljene u celinu zvanu S1, pročitajte u nastavku.

Elephone S1 CPU-Z

Tehničke specifikacije:

 • Procesor: 1.3GHz Quad-Core Cortex-A7 (Mediatek MT6580)
 • Grafički čip: Mali-400
 • Ekran: 5.0“ IPS LCD 1280×720 piksela (osetljiv u 2 tačke istovremeno)
 • RAM: 1GB
 • Memorija: 8GB ROM (~4GB dostupno korisniku) + microSD slot
 • Kamera: 13.0Mpix, Sony IMX149, autofokus, HDR, LED blic, video u 720p@15fps
 • Prednja kamera: 2.0Mpix
 • Baterija: Li-Polymer 1800mAh (integrisana)
 • Povezivanje: WiFi 802.11b/g/b, Bluetooth 4.0, microUSB, OTG, GPS sa A-GPS
 • OS: Freeme OS 5.3 (Android 5.1)
 • Dimenzije: 138.9 x 69.6 x 6.7mm
 • Mreža: 2G – 850/900/1800/1900MHz, 3G
 • Ostalo: Dual SIM, Čitač otiska prsta (360 stepeni), FM Radio

 

Sadržaj pakovanja

Elegantno pakovanje u kom dolazi moglo bi da se opiše kao jednostavno, ali efektno. Odmah se vidi da je akcenat na modernom dizajnu uređaja koji se nalazi unutra. Bela kutija sa kružnim dizajnom otvara se kao fioka. Povlačenjem trake sa jedne strane izvlači se pregrada u koju je smešten telefon i celokupna dodatna oprema.

Elephone S1 01

Izvlačenjem pregrade vidljiv je telefon u svojoj zaštitnoj kesici, dok se u odeljku ispod telefona nalazi – providna silikonska zaštita, folija za ekran, iglica za vađenje SIM držača, USB kabl, punjač i kratko uputstvo za upotrebu.

Elephone S1 02

Providna silikonska zaštita je odlično izrađena i prisutni su svi otvori za neometano korišćenje svih funkcija koje Elephone S1 pruža. Naveli bismo da korišćenje ove silikonske zaštite minimalno narušava elegantan dizajn uređaja, dok omogućava da se telefon lakše i stabilnije drži prilikom korišćenja. Zaštitna folija se postavlja naknadno i pruža dodatnu zaštitu ekrana od grebanja.

Elephone S1 03

Punjač, kao i celokupna dodatna oprema, bele je boje i ima specifikacije 5V i 1A. USB kabl dolazi odvojeno u pakovanju i koristi se za povezivanje na punjač ili računar radi transfera podataka.

Elephone S1 04

Kratko uputstvo za upotrebu obuhvata isključivo osnove korišćenja Androida i određene specifičnosti Freeme OS. Većinu funkcija koje nudi Freeme OS (Android sa manjim izmenama u dizajnu i funkcijama) korisnik će morati sam da istražuje.

Slušalice nisu deo prodajnog pakovanja, ali podržani su svi modeli sa standardnim 3.5mm audio džekom i u tom pogledu nema nikakvih ograničenja.

Bitno je pomenuti da je baterija od 1800mAh integrisana u sam telefon i da korisnik ne može da joj pristupa.

 

Fizički izgled

Dizajn Elephone S1 podseća na Galaxy S6/S7 – staklo sa prednje i zadnje strane, a okvir od aluminijuma. Ne kažemo da je to loše, naprotiv, kvalitet izrade je na vrlo visokom nivou i nikada se ne bi reklo da je reč o uređaju nižeg cenovnog ranga. Ovo je ujedno mač sa dve oštrice, jer telefon izgleda prelepo, ali ćete često sa sobom nositi i krpicu radi brisanja otisaka sa staklenih leđa telefona.

Elephone S1 05

Staklene površine, mala debljina, oble ivice i težina od 142 grama čine da S1 veoma lepo leži u ruci. Međutim, ujedno postane vrlo klizav kada se šake oznoje prilikom dužeg korišćenja. Tu dobro dođe silikonska zaštita, jer pruža više trenja i čini ga otpornijim na padove.

Sa gornje strane uređaja prisutan je 3.5mm audio konektor za povezivanje sa slušalicama, dok je sa donje strane zvučnik, otvor za mikrofon i microUSB konektor za punjenje ili povezivanje telefona sa računarom.

Elephone S1 06

Na desnoj strani su tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje/gašenje ekrana. Kao okvir telefona, tasteri su takođe od aluminijuma. Odlično se uklapaju u liniju telefona, vrlo su taktilni i relativno čvrsti.

Elephone S1 07

Držač za SIM kartice (Micro i Nano-SIM) i memorijsku karticu smešten je na levoj strani. Sa jedne strane držača stavlja se Micro-SIM, dok se sa druge postavlja Nano-SIM ili microSD kartica (tzv. hibridni slot). Na taj način S1 moguće je koristiti kao Dual-SIM ili Single-SIM sa microSD memorijskom karticom.

Elephone S1 08

Elephone S1 09

Prednja strana je u potpunosti crna i jedino što odskače je kamera od 2Mpix u gornjem levom uglu i otvor slušalice za razgovore. Zvuk slušalice je glasan i jasan prilikom obavljanja razgovora, pa će odgovarati svima korisnicima. Desno od slušalice je jedva vidljiv ambijentalni senzor za automatsku kontrolu jačine osvetljenja ekrana i senzor blizine (za gašenje ekrana prilikom obavljanja razgovora). Ostatak prednje strane prekriva 5-inčni displej 720p rezolucije. Na sam ekran smešteni su i tasteri za kontrolu (Back, Home i Menu) koji se  skrivaju kada nisu potrebni.

Elephone S1 10

Poleđina telefona se savršeno uklapa u minimalistički dizajn. U gornjem delu okvir kamere blago odskače iz ravni leđa, a pored njega je vrlo mali LED za blic. U centralnom delu poleđine smešten je čitač otiska prsta koji čini ovaj model zaista posebnim u ovom cenovnom rangu. Senzor za otisak prsta deluje malo „plastičnije“ na dodir, ali funkcioniše zaista brzo i dobro.

Elephone S1 11

Prilikom prve aktivacije senzora za otisak prsta neophodno je snimiti prst koji će se koristiti za otključavanje telefona i potvrđivanje identiteta. Korisnik bez ikakvih problema može snimiti svih deset prstiju, dodeliti svakom snimljenom otisku poseban naziv i koristiti ih za otključavanje telefona čak i dok je ekran ugašen. Kratkim dodirom senzora (bez pritiska), identitet korisnika se potvrđuje, ekran se uključuje, a telefon otključava – sve u okviru ~2 sekunde. Ima telefona koji to rade nešto brže, ali senzor funkcioniše relativno pouzdano i brzo, pa mu to zaista ne možemo zameriti.

Elephone S1 12

Elephone S1 13

Celokupan utisak o izgledu, upotrebljenim materijalima i završnoj obradi je da S1 podseća na mnogo skuplje telefone i ponosi se time!

 

Displej

Elephone S1 dolazi sa IPS ekranom od 5 inča sa rezolucijom od 1280×720 piksela. Pomislili smo da će proizvođač štedeti na ovoj komponenti, međutim, to ne možemo reći – boje su intenzivne, prikaz oštar, a uglovi vidljivosti široki i u skladu sa IPS tehnologijom. U podešavanjima telefona moguće je promeniti i odabrati željeni profil za boje na ekranu. Fabrički dolazi sa odabranim „Vivid“ ili „Živim“ profilom boja, što čini da ekran deluje impresivnije. Korisnici svakako imaju izbor između „Vivid“, „Standard“ i „User mode“, u okviru kog je moguće ručno podesiti kontrast, zasićenje boja, svetlinu, oštrinu, temperaturu boja i uključiti dinamički kontrast.

Elephone S1 14

Ekran je vrlo osetljiv na dodir i reaguje u 2 tačke istovremeno, što je dovoljno čak i za zahtevnije aplikacije ili igre.

Elephone S1 15

Pozadinsko osvetljenje je dovoljno jako u većini situacija, mada je vidljivost na direktnom suncu značajno umanjena.

 

Softver

S1 dolazi sa Freeme OS 5.3, koji je zasnovan na Android 5.1 (Lollipop) operativnom sistemu i vrlo je fluidan u radu. Freeme OS je nalik na FlymeOS kompanije Meizu. Nema fioku sa aplikacijama, već se sve instalirane aplikacije automatski ređaju na neki od glavnih ekrana. Naravno, moguće je ručno sortirati aplikacije u foldere.

Elephone S1 16

Pametno buđenje omogućava da se određene funkcije telefona brže pokreću jednostavnom gesturom na ekranu čak dok je ekran ugašen. Na primer, prevlačenjem prsta odozdo na gore telefon se uključuje i otključava (ukoliko nema PIN, šemu ili uključenu zaštitu otiskom prsta), prevlačenjem prsta odozgo na dole muzika se reprodukuje ili pauzira, crtanjem „C“ pokreće se aplikacija za pozivanje, itd.

Elephone S1 17

Prisutne su i dodatne opcije poput prikaza brzina pristupa internetu u realnom vremenu, izbor prečica u meniju za notifikacije, izbor rasporeda tastera za kontrolu (Back, Home, Menu) i mnogo toga drugog.

Freeme OS dolazi sa podrškom za teme, koje se skidaju i aktiviraju preko ugrađene aplikacije.  Pokretanjem aplikacije Beautify Center moguće je besplatno skinuti temu, stil ekrana za zaključavanje, pozadinu, font i sve to aktivirati jednim dodirom. Ovakvo prilagođavanje izgleda telefona od strane korisnika je jednostavno i dovoljno je lako, pa čak i manje upućeni korisnici mogu brzo sebi da prilagode telefon.

Elephone S1 18

Freeme OS na Elephone S1 predstavlja funkcionalnu nadogradnju na Android operativni sistem. U suštini, tu su sve funkcije Androida, ali proširene na pravim mestima. Tako da telefon radi brzo i tečno, a ujedno pruža i širok spektar mogućnosti koje se na neke druge modele mogu dodati samo instalacijom nezvaničnog softvera.

Elephone S1 19

Kamera

Kamera na S1 modelu predstavlja još jednu svetlu tačku i prednost prilikom izbora. Kamera na poleđini ima rezoluciju od 13Mpix i izrađuje fotografije veoma dobrog kvaliteta zahvaljujući Sony IMX149 senzoru. Prisutan je i LED blic koji je malih dimenzija, pa je domet svetlosti prilikom fotografisanja u mračnim uslovima prilično kratak. Dok je na prednjoj strani kamera od 2Mpix koja, uprkos nižoj rezoluciji, pruža zadovoljavajući kvalitet prilikom slikanja selfija i obavljanja video razgovora.

Elephone S1 20

Mogućnosti senzora kamere na poleđini su veoma dobre za ovaj cenovni rang. Iako fokus ovog modela nije na kameri, fotografije u uslovima dobrog osvetljenja su iznenađujuće dobre. Boje na fotografijama su realistične, kontrast vrlo dobar, a količina detalja je na visokom nivou. Nažalost, maksimalna rezolucija videa u verziji softvera sa kojom je testiran naš primerak telefona je 720p, iako je u podešavanjima odabrana rezolucija od 1080p. Dok kod snimanja videa broj frejmova po sekundi ne prelazi 15 (kreće se između 11 i 15FPS), iako je senzor sposoban da snima sa 30FPS. Moguće je da je ovo do testnog softvera, jer smo dobili primerak na test pre zvaničnog početka prodaje ovog modela telefona. Nadamo se da će proizvođač nekom narednom softverskom OTA nadogradnjom omogućiti snimanje videa u rezoluciji višoj od 720p.

 

Primer fotografija:

Elephone S1 21

Elephone S1 22

Elephone S1 23

Elephone S1 24

Elephone S1 25

Elephone S1 26

Elephone S1 27

Elephone S1 28

Autonomija baterije

Elephone S1 dolazi sa ugrađenom baterijom od 1800mAh koja nije jednostavno izmenjiva. U odnosu na dijagonalu ekrana od 5 inča, kapacitet od 1800mAh ne deluje impresivno. To je, pre svega, posledica odluke dizajnera da što više smanje debljinu telefona i svedu je na samo 6.7mm. Na svu sreću, čipset je jedan od štedljivijih, pa se prosečno vreme aktivne upotrebe telefona svodi na 3 sata. To je rezultat sa raznim testiranjem performansi i fotografisanjem u trajanju od 40-ak minuta. Za većinu korisnika, ovo će biti sasvim dovoljno da izguraju jedan prosečan radni dan, dok zahtevniji korisnici moraju biti spremni na korišćenje PowerBanka (prenosive baterije za punjenje uređaja).

 

Performanse

Ovaj model je zasnovan na MediaTek MT6580 čipsetu koji se nalazi u mnogim modelima nižeg cenovnog ranga. MT6580 u sebi ima Quad-core procesor na 1.3GHz, Mali-400 grafički čip i 1GB RAM memorije. Na osnovu sintetičkih testova, performanse MT6580 su u rangu ili za nijansu slabije od Snapdragon 400. To znači da će MT6580 bez problema ispuniti potrebe velike većine korisnika sa ograničenim budžetom, kojima je ovaj telefon i namenjen.

Elephone S1 29

Iako web sajt proizvođača to ne navodi, prisutna je podrška za USB OTG i moguće je povezati USB fleš memoriju, miša ili tastaturu direktno na microUSB port telefona preko USB OTG adaptera.

Rezultati sintetičkih testova:

Elephone S1 30

Zaključak

Elephone S1 je smartfon koji mnogi sa nestrpljenjem očekuju jer nudi izuzetnu izradu, vrlo dobar ekran, čitač otiska prsta i kameru iznad proseka za svoj cenovni rang. Ukoliko kraća autonomija baterije i odsustvo LED za notifikacije ne predstavljaju prepreku, Elephone S1 je definitivno model na koji treba obratiti pažnju u nižem cenovnom rangu. Iako moto kompanije Elephone kaže „Očekujte i bićete iznenađeni“, mi nismo očekivali da ćemo biti iznenađeni odnosom uloženo-dobijeno koji pruža telefon nižeg cenovnog ranga. Sve u svemu, itekako nam je drago zbog činjenice da je Elephone S1 prevazišao sva naša očekivanja.

Elephone S1 31

Prednosti:

 • Kvalitet ekrana
 • Kvalitet fotografija kamerom na poleđini
 • Kvalitet izrade kućišta
 • Čitač otiska prsta

Mane:

 • Nema LED za notifikacije
 • Autonomija baterije
 • Nema mogućnost korišćenja obe SIM i microSD kartice istovremeno
 • Otisci prstiju lako ostaju na staklenoj poleđini

 

Elephone S1 će uskoro biti dostupan u svim WinWin prodavnicama širom Srbije, a može se poručiti i putem WinWin web sajta – LINK

 

 

Autor: Stevan Stevanović

28 KOMENTARA

  • Poštovana Anđela,
   Nisam imao zamerku na kvalitet prednje kamere u uslovima boljeg osvetljenja, dobra je za video čet i povremene selfije. Ali ipak je prošlo 3 meseca od kako sam testirao ovaj model, pa ne mogu da pružim detaljniji odgovor. Možda će se javiti neko od vlasnika ovog modela i podeliti svoje iskustvo po tom pitanju.

 1. Jel se samo kod mene dešava da ovaj telefon JEDE bateriju iako koristim dve aplikacije (Viber i Instagram)? Sve je isključeno, data prenos, lokacija, osvetljenje na minimumumu. Ipak, skinem ga sa punjača, 10. min. se dopisujem preko Viber-a i sa 100% smanji na 48%? Posle 10. min. bukvalno.

 2. tel.sam kupio u win win i exstra je baterija drzi za sada dva dana al ja ga neispustam iz ruke stalno ga cackam probam sta ima i gde se sta nalazi……..

 3. ja sam kupio letos, telefon i interesuje me kako mogu da vrsim konekciju interneta, jer nece ,bar moj uredjaj ,da se konektuje. da li postoji poseban nacin podesavanja.

 4. Poceo je da blokira ekran je crn i samo se smenjuju boje na oznaci,tako bude neko vreme pa se sam od sebe pokrene,i to vise pita u toku dana

 5. Poštovani, na mom aparatu nikako ne uspevam podesiti a ujedno i da radi mobilni internet, trenutno je Bio broj u aparatu. Da li je uopšte moguće podesiti sve to. Hvala.

  • Poštovani, pozovite naš Call centar na broj 0700 330 330 sa fiksong ili *946 sa mobilnog telefona (zvezdica se kuca pre broja 946), kako bi Vam kolege dale stručnu pomoć.

 6. Postovani, nestala mi je opcija za pokretanje prednje kamere, jednostavno je nema nigde. Kako je to moguce? Sta treba da radim? Kupio sam telefon kod Vas pre godinu dana.
  Hvala unapred!

  • Poštovani, kontaktirajte službu za reklamacije na 0700 33 00 33 sa fiksnog ili 066 890 15 05 sa mobilnog telefona, kako bi Vam kolege dale odgovarajuće informacije.

POSTAVI ODGOVOR