Test – Blueberry i Genius zvučnici

Test – Blueberry i Genius zvučnici

5315
0
PODELI
Blueberry_Peacock_SW_P40_03-crop

Zvučnici, odnosno izbor odgovarajućeg sistema zvučnika nije lak posao i uvek je pitanje ličnog izbora, ali i potreba. Ipak gotovo uvek se možemo voditi starim pravilom koliko para, toliko muzike.

Kompanija Blueberry u svojoj ponudi ima vrlo širok spektar proizvoda: slušalice, MP3 plejeri, sigurnosni razdelnici, GPS navigacije, ispravljače za automobile, čitače kartica, kamere, android smart TV uređaje, tablete, miševe, tastature, napajanja, ventilatore, daljinske upravljače, kućišta; Između ostalog i zvučnike, a na našem testu su se našla dva modela iz njihove Peacock (paun) serije zvučnika SW-P20 i SW-P40.

Kompanija Genius ima dugu tradiciju proizvodnje kompjuterskih periferija, tastatura, miševa, slušalica,… A već imaju i dugu tradiciju u izradi kvalitetnih sistema zvučnika različitih snaga i namena. Na našem testu su se našli jedan Hi-Fi drveni 2.0 par zvučnika, model SP-HF1250B, kao i skuplji 5.1 surround sistem zvučnika, model SW-HF5.1 5200.

Sve je testirano na integrisanoj Realtek ALC889A zvučnoj karti sa matične ploče, što je solucija koju i većina korisnika ima. Zvučnici su testirani slušanjem različitih muzičkih pravaca, gledanjem filmova i igranjem igara.

Slede utisci o svakom od modela pojedinačno.

 

Blueberry Peacock SW-P20  (2.159din)

Blueberry_Peacock_SW_P20_03-crop

Blueberry SW-P20 je tzv. entry level model iz Blueberry Peacock serije zvučnika. Ovo je najslabiji model iz te serije. Ima ukupnu snagu od oko 10W, sateliti po 2.2W svaki i drveni subwoofer od 5.5W. Magnetno su oklopljeni. Slede tehničke karakteristike:

Ime Proizvoda: Blueberry PEACOCK SW-P20

Snaga subwoofera: 5.5W (RMS)

Snaga satelita: 2 x 2.2W (RMS)

Frekvencijski opseg: 38Hz – 20kHz

Odnos signala i šuma (S/N): >60dB

Harmonijska distozija satelita i subwoofera:  <0.1%

Kontrolni točkići:  Volume,bass

Veličina drajvera u subwooferu: 4″

Veličina drajvera u satelitima: 3″ x 2

Impedansa subwoofera: 8 Ω

Impedansa satelita: 4 Ω

Dimenzije subwoofera: 162mm x 222mm x 225mm (širina X visina X dubina)

Dimenzije satelita:  97mm x 146mm x 104mm (širina X visina X dubina)

Ulazno napajanje: AC220V 50Hz

 U jednostavno dizajniranom pakovanju se nalaze:

 • Dva satelita sa kablom između njih
 • Subwoofer sa prikačenim kablovima
 • Uputstvo na našem jeziku

Blueberry_Peacock_SW_P20_01-crop

Kabl koji povezuje dva satelita je dvostruk i slepljen i može se razdvojiti da bi dao dužu dužinu kabla na satelitima,a na kraju tog kabla je 3.5mm konektor koji se povezuje sa subwooferom.Subwoofer ima prikačen naponski kabl i kabl za vezu sa izvorom zvuka sa 3.5mm priključkom na kraju. Mana koja se izdvaja je prekratka dužina kablova generalno. Pored računara, mogu se povezati i sa recimo: tabletom, mobilnim telefonom, CD ili MP3 playerom i sl.

Blueberry_Peacock_SW_P20_10-crop

S obzirom na cenu i klasu u kojoj su ovi zvučnici, oni daju prilično čist i jasan zvuk.Čak i na najjačoj jačini ne dolazi do distorzije zvuka, što je zapanjujuće za ovako povoljan model.

Na subwooferu snage 5.5W, koji je izrađen od drveta se nalaze kontrolni točkići, master volume i jedan za bas. Glavni toćkić za kontrolu zvuka svetli plavom bojom.  Ovi točkići se izuzetno lako okreću. Drajver od 4” se nalazi na donjoj strani subwoofera, a tu se nalazi i manji bass reflex otvor. Niski tonovi se prilično dobro čuju za zvučnike ove jačine, u šta smo se uverili slušanjem muzike različitih muzičkih pravaca i igranjem igara. Srednji i visoki tonovi su jasni na satelitima. Mogli bi biti jači, ali adekvatni su jačini zvučnika. To se naročito vidi prilikom gledanja filmova i serija. 

Blueberry_Peacock_SW_P20_09-crop Blueberry_Peacock_SW_P20_12-crop

Kompletna zvučna slika bi mogla da se oceni jakom ocenom 7, na skali 1-10. Ako vam treba 2.1 sistem za računar i sobu manje veličine, niste preterano zahtevni po pitanju snage,  ne želite da izdvojite veliku sumu novca, ovo su zvučnici za vas.  

Link do proizvoda na WinWin sajtu

Zvanični link proizvođača

 

Blueberry Peacock SW-P40  (4.999din)

Blueberry_Peacock_SW_P40_02-crop

Blueberry Peacock SW-P40  je najjači model iz Blueberry Peacock serije zvučnika i predstavlja 2.1 sistem zvučnika ukupne snage 27W, subwoofer od 11W i dva satelita od po 8W. Odlikuje ih izuzetno lep dizajn, pa će ulepšati svaki prostor u kome se nalaze. Uz sve to ide i povoljna cena. Evo tehničkih karakteristika:

Ime Proizvoda: Blueberry PEACOCK SW-P40

Snaga subwoofera: 11W (RMS)

Snaga satelita: 2 x 8W (RMS)

Frekvencijski opseg: 35Hz – 20kHz

Odnos signala i šuma (S/N):  >60dB

Harmonijska distozija satelita i subwoofera:  <0.2%

Kontrolni točkići:  Volume, Treble, Bass ( prednji panel )

Veličina drajvera u subwooferu: 5.25″

Veličina drajvera u satelitima: 3″ x 2

Impedansa subwoofera: 4 Ω

Impedansa satelita: 4 Ω

Dimenzije subwoofera:  197mm x 273mm x 290mm (širina X visina X dubina)

Dimenzije satelita:   97mm x 193mm x 120mm (širina X visina X dubina)

Ulazno napajanje: AC220V 50Hz

Blueberry_Peacock_SW_P40_05-crop

Blueberry Peacock SW-P40  dolazi u lepom pakovanju lokalizovanom na naš jezik. U pakovanju se nalazi sledeće:

 • Dva satelita čiji su kablovi dugački 1,27m
 • Subwoofer
 • RCA stereo kabl na 3,5“ audio „bananicu“ dužine 1,5m
 • Uputstvo, koje je lokalizovano na naš jezik

Blueberry_Peacock_SW_P40_01-crop

 

Subwoofer je izrađen od drveta, tačnije iverice, ali je prekriven materijalom čija je tekstura veoma zanimljiva. Visok je 27,3 cm, širok 19,7 cm, a dugačak čitavih 29 cm. Na zadnjoj strani je bass reflex otvor, dok je na boku drajver od 5,25 inča koji je zadužen za reprodukciju niskih tonova. Bass reflex otvor je poprilično dubok, a obzirom na veličinu drajvera i samog rezonatora za očekivati je bilo da su niski tonovi precizni. Pored prekidača za napajanje subwoofer-a, odnosno pojačala u istom, na ulazno/izaznom panelu mesta se našlo i za stereo RCA priključak za povezivanje satelita, ali i RCA priključak za povezivanje Peacock SW-P40 sistema sa računarom, LCD TV-om isl. Na žalost, nije moguće simultano povezati više uređaja.Kabl za napajanje sistema se ne može demontirati, a dugačak je 115 cm. Na prednjem panelu subwoofera se nalazi točkići za kompletnu kontrolu ovog sistema zvučnika. Postoje 3 točkića, odnosno potenciometra, glavni volume i još 2 manja bass i treble za kontrolu niskih i visokih tonova. Veliki točkić svetli lepom plavom bojom dok su zvučnici upaljeni. Sva tri poteciometra se rotiraju u rasponu od oko 450 stepeni i moguće je precizno i lako podesiti zvuk.

Blueberry_Peacock_SW_P40_06-crop Blueberry_Peacock_SW_P40_07-crop Blueberry_Peacock_SW_P40_08-crop

Dimenzije satelita su 97 x 193 x 120mm. Odlikuje ih veoma dopadljiv dizajn. Kućišta su im izrađena od kvalitetne plastike. Svaki satelit poseduje po dva zvučnika od tri inča. Pored srednjetonaca, postoje i visokotonci. Prednja maska je urađena u piano finišu, pa otisci prstiju ostaju lako. Donji deo maske je izrađen od plastike metalik izgleda, a tu je i Blueberry logo. Kablovi su fiksirani za zvučnik, a boje RCA priključka se razlikuju kod satelita, crvena i bela boja su u pitanju, tako da nećete imati problema sa povezivanjem. Na donjem delu satelita se nalazi gumeno-sunđerasta masta koja sprečava klizanje, a ista je prisutna i na subwooferu.

Blueberry_Peacock_SW_P40_10-crop

Kablovi na ovom sistemu su dovoljne dužine za svaki prosečni kompjuterski sto.Kada se radi o utiscima o zvuku ovog sistema, vidi se da je primetno jači od Blueberry SW-P20 sistema i sasvim lepo može zvučno da popuni jednu sobu od 15-ak kvadrata. Za razliku od SW-P20 modela, kada se zvučnici “odvrnu” do kraja, dolazilo je do blage distorzije u zvuku,  mada ne toliko izraženo. Bas, odnosno niski tonovi zvuče sasvim korektno i precizno  i kada se odvrnu do kraja znaju poprilično da “zatresu”. Bass može svojom jačinom da zadovolji, srednji tonovi su sasvim korektni, a visoki tonovi su za nijansu zvučali bolje od njih. Na osnovnim podešavanjima niski tonovi dominiraju i to može da stvori malo mutnu zvučnu sliku. No, preciznim podešavanjem visokih i niskih tonova zavisno od onog šta slušamo se sve može lepo podesiti. Recimo kada se gleda neki film treba možda malo pojačati bass, a dok se gleda neki Youtube video isti treba smanjiti, a kod muzike zavisi od žanra koja se sluša.
Za celu zvučnu sliku recimo da sledi opet ocena 7.

Ovo je cenovno sasvim prihvatljiv 2.1 sistem koji ima dobro izbalansiran odnos cene i kvaliteta. Neće zadovoljiti one najzahtevnije audiofile,ali je za većinu korisnika sasvim dovoljan.

Link do proizvoda na WinWin sajtu

Zvanični link proizvođača

 

Genius SP-HF1250B (5.299din)

SP-HF1250B-f (1)-crop

Genius SP-HF1250B je par drvenih dvosistemskih Hi-Fi zvučnika ukupne snage 40W. Namenjen je svim ljubiteljima kvalitetnog stereo zvuka. U poređenju sa prethodna dva Blueberry modela, primetno su jači i mogli bi lepo pokriti zvukom prostoriju od oko 25 kvadrata. Takođe zvuk na njima je čist i prirodan, zvučna slika nije mutna. Evo tehničkih karakteristika:

Ime Proizvoda: Genius SP-HF1250B

Ukupna snaga: 40W (RMS)

Veličina drajvera woofera: 4″

Impedansa woofera: 4 Ω

Veličina drajvera tweetera: 1″

Impedansa tweetera: 4 Ω

Frekvencijski opseg: 70Hz – 20kHz

Odnos signala i šuma (S/N):  70dB

Kontrolni točkići i priključci:  Volume, Treble, Bass, Line In ( desni aktivni zvučnik )

Dimenzije zvučnika: 140mm x 245mm x 147mm (širina X visina X dubina)

U pakovanju dolaze:

 • Par zvučnika
 • RCA audio kabl dužine 1.6m
 • Uputstvo za povezivanje
 • Zalepljen za pakovanje Genius MaxFire G-08X2 joypad kao poklon

Kabineti su čvrsti i sklopljeni od 9mm debelog MDF-a. Unutar njih je woofer od 4″ koji daje snažan bass, kao i tweeter od 1″ zadužen za kristalno čiste visoke tonove.

Genius SP-HF1250B_2-cropGenius SP-HF1250B_4-crop

Levi pasivni zvučnik se kablom dužine 1.8m povezuje za desni aktivni zvučnik na za to predviđeno mesto.Pozadi na desnom zvučniku se nalaze priključci za RCA audio kabl kojim se zvučnici povezuju sa računarom ili CD/MP3 playerom i sl. Pozadi je prekidač za paljenje i gašenje. Na prednjoj strani desnog zvučnika se nalaze točkići za master volume, bass i trebble koji se veoma lako okreću. Tu se nalazi i Line In ulaz za povezivanje recimo TV-a ili konzole za igranje. Kablovi su sasvim dovoljne dužine. Zvučnici su braon boje drveta sa strane i crni piano finish napred.

Genius SP-HF1250B_1-cropGenius SP-HF1250B_3-crop

Ovi zvučnici pružaju fantastično akustično iskustvo bilo da slušate muziku, igrate igre ili gledate filmove. Ostavili su jako pozitivan utisak na autora ovih redova zbog kristalno jasnog zvuka što se tiče visokih i srednjih tonova i dovoljno jakog basa koji se itekako primećuje i u fimovima i u igrama pored muzike. Čak i kada se povećaju na preko 80% jačine neme izobličenja zvuka, a ni na maksimalnoj jačini ono nije mnogo primetno. Ako vam se ipak nešto ne dopadne oko visokih i srednjih tonova, to se lako da srediti ekvilajzerima u muzičkom programu koji koristite.

Genius SP-HF1250B_5-crop

Najviše su namenjeni slušanju muzike i tu dolaze do punog izražaja ma o kojoj vrsti muzike da se radi. U igrama se bas čuje kad treba i kvalitet zvuka je generalno dobar. U filmovima bass zna baš da udari, a govor je kristalno jasan i glasan.Ako bi trebalo dati ocenu cele zvučne slike, recimo jaka 8-ica na skali od 1-10.

Po povoljnoj ceni dobijate  Hi-Fi 2.0 zvučni sistem koji će zadovoljiti i većinu ljubitelja dobrog zvuka.

Link do proizvoda na WinWin sajtu

Zvanični link proizvođača

 

Genius SW-HF5.1 5200 (22.599din)

SW-HF5.1-5200-01-crop

Genius SW-HF5.1 5200 je surround sistem zvučnika sastavljen iz šest delova, 5 zvučnika(dva prednja, centralni i 2 zadnja surround) i subwoofer. Ovo je pravi set zvučnika za kućni bioskop,a ima i MP3 decoder i može da pušta muziku direktno sa USB flasha, MicroSD ili SD kartice. Evo tehničkih karakteristika:

Ime Proizvoda: Genius SW-HF5.1 5200  

Ukupna snaga: 150W (RMS)

Snaga subwoofera: 50W

Snaga centralnog zvučnika: 20W

Snaga prednjih zvučnika: 20W svaki

Snaga zadnjih surround zvučnika: 20W svaki

Veličina drajvera subwoofera: 6.5″

Impedansa subwoofera: 8 Ω

Centralni zvučnik: dva drajvera od po 3″ i impedansom od 3 Ω i tweeter od 1″

Prednji zvučnici: jedan drajver od 4″ i impedansom od 3 Ω, jedan drajver od 3″ i impedansom 3 Ω i jedan svileni tweeter od 1″

Zadnji surround zvučnici: jedan drajver od 3″ i impedansom od 6 Ω i jedan svileni tweeter od 1″

Frekvencijski opseg: 50Hz – 20KHz

Odnos signala i šuma (S/N):  75 dB

Funkcije: Master volume, Center volume, Surround volume, Subwoofer volume,Mute, Selekcija izvora zvuka sa 5 uređaja

MP3 Decoder: podržan je MP3 sa FAT32 USB/SD/Micro SD; podržava medije do 32GB kapaciteta

Funkcije muzičkog playera: next i back track, fast forward i backward

Kontrole na prednjem panelu: Master/woofer/center/front/rear, channel volume, selekcija izvora (DVD, TV/GAME, CD, AUX), mute dugme,LED display plave boje, standby dugme, play/pause, next i back track za muzički player

Kontrole na daljinskom upravljaču: standby dugme, display dugme, kontrola zvuka za master/woofer/center/front/rear, selekcija izvora (DVD, CD, AUX, USB/SD, TV/GAME),Mute dugme, za muzički player: next i back track, fast forward i backward, play/pause

Dimenzije subwoofera: 210 x 373 x 280 mm ((širina X visina X dubina)

Dimenzije centralnog zvučnika: 300 x 138 x 141 mm

Dimenzije predjih zvučnika: 138 x 300 x 141 mm

Dimenzije zadnjih surround zvučnika: 120 x 216 x 143mm

Dimenzije daljinskog upravljača: 48 x 166 x 15mm

Ulazi na  subwooferu:

–          Šest RCA(činč)  ulaza za 5.1 DVD player

–          Dva para RCA ulaza za TV, PC i konzolu za igranje

–          AUX ulaz na  prednoj strani za MP3 player, Smartphone ili tablet

–          USB port

–          SD/ Micro SD slot

Ulazni napon: 100-240V

Genius-SW-HF5-1-5200_8-crop

U pakovanju dolaze:

 • Subwoofer
 • Centralni zvučnik
 • Dva prednja zvučnika
 • Dva zadnja surround zvučnika
 • pet žica dužine tri po 3m i dve po 6m za povezivanje zvučnika na subwoofer
 • četiri 2xRCA na 2xRCA audio kabla dužine po 3m svaki
 • jedan 3.5mm na 3.5 mm audio kabl dužine 1m
 • jedan 2xRCA na stereo 3.5mm audio kabla dužine 2m
 • strujni kabl zakačen na subwoofer dužine 1.8m
 • daljinski upravljač
 • dve baterije
 • Korisničko uputstvo na vise jezika

Prava je šteta što Genius nije uključio još dva 2xRCA na stereo 3.5mm audio kabla, da bi se lako mogao ovaj set zvučnika povezati na zvučne kartice na računarima koje imaju posebne ulaze za prednje,centralni/subwoofer i zadnje zvučnike. Tako bi set kablova bio kompletan. Pa ako vam zafale još dva takva kabla, moraćete da ih dokupite. Inače su kablovi i više nego dovoljno dugački.Prilikom povezivanja zvučnika žicama na subwofer treba voditi računa da svaka žica ostvari kontakt gde treba.

Genius SW-HF5.1 5200maxresdefault-crop

Moguće ih je povezati istovremeno sa 4 izvora zvuka, recimo 5.1 DVD player, PC računar, TV, smartphone i još dodatno pustiti muziku sa USB flasha, a lako se pomoću daljinskog upravljača ili prednjeg panela može birati koji se izvor zvuka koristi.

Što se tiče dizajna, drvene kutije su braon boje sa crnom prednjom maskom i žutim krugovima na drajverima na prednjim, centralnom i zadnjim zvučnicima. Dok tweeter izgleda kao crno dugme. Lepi su na oko, ali je dizajn pitanje individualnog ukusa. Autoru ovih redova se dopao.

Genius-SW-HF5-1-5200_6-crop

Kontrola zvuka je lakša preko daljinskog upravljača i svaki od zvučnika (prednji, centralni,zadnji) i subwoofer se može pojačati ili smanjiti u 8 podeoka po potrebi (od -8 do +8). Tu je i master volume kontrola od 0-63. Preko daljinskog se lako može odabrati i jedan od 5 izvora zvuka(DVD, CD, AUX, USB/SD, TV/GAME), kao i kontrolisati muzika sa USB/SD medija sa next i back track, fast forward i backward, play/pause kontrolama.

Bitno je napomenuti da zvučnici imaju STANDBY mode, u koji mogu da se prebace sa daljinskim upravljačem ili preko prednjeg panela. U tom modu su praktično isključeni, nikakav zvuk ne dolazi iz njih i nije potrebno vaditi ih iz struje. U STANDBY modu na LED displayu svetli narandžasto svetlo.Kad zvučnici rade LED display je osvetljen plavom bojom.

Genius-SW-HF5-1-5200_7-crop

Ovaj kvalitetni set zvučnika je primetno jači od prethodnog Genius i prethodnih Blueberry modela i to se itekako primeti. Verovatno bi bio sasvim dovoljan i za veće prostorije tipa 50 kvadrata da ih popuni zvukom.  Ovi zvučnici pružaju izuzetno audio iskustvo bilo da slušate muziku, igrate igre ili gledate filmove. I jednostavno su prejaki za manje sobe od 15 kvadrata. Najbolji kvalitet zvuka i najčistiji zvuk izlazi iz njih kada se muzika pušta sa usb flasha ili SD kartice jer tada zvučnici koriste interni MP3 dekoder i nezavisni su od računara ili DVD playera u reprodukciji zvuka. Bass je izuzetno jak, ali s obzirom da se drajver od 6.5″ nalazi sa strane subwoofera efekat trešenja subwoofera je minimalan. Bass se najbolje čuje kada se subwoofer nalazi na podu. Prednji zvučnici i centralni su trosistemski, dok su par zadnjih dvosistemski. Prednji zvučnici i centralni daju uglavnom jasne srednje i visoke tonove. Surround efekat dolazi do izražaja prilikom gledanja filmova sa 5.1 zvukom ili igranja igara gde tačno možete da ocenite odakle neprijatelj dolazi recimo. Zvučna slika zbog prejakog basa zna da bude mutna nekada, ali se korekcijom snage basa i pojačavanjem ostalih zvučnika i ekvilajzerima u programima ovo da lako premostiti. Ima male distorzije na maksimalnoj jačini zvuka, ali ništa preterano. Ako bi trebalo da se oceni cela zvučna slika, recimo da bi na skali od 1-10 dobila ocenu 8 ili 9.

Ovi zvučnici su namenjeni svim ljubiteljima dobrog surround zvuka, bilo oni audiofili koji vole da slušaju muziku ili osobe koje vole da uživaju u 5.1 filmovima ili onima koji vole 5.1 zvuk u igrama. Visok kvalitet zvuka i njihova jačina opravdava i malo višu cenu. Takođe zaslužuju preporuku za kupovinu.

Link do proizvoda na WinWin sajtu

Zvanični link proizvođača

 

ZAKLJUČAK

Nijedan model zvučnika na testu nije razočarao i zavisno od vaših potreba, svaki od njih može da pruži kvalitetno audio iskustvo.

Blueberry sa svojom Peacock serijom zvučnika cilja na najširu grupu korisnika koji nisu spremni da izdvoje veliku sumu novca za zvučni sistem,ali ipak žele nešto kvalitetniji sistem od najjeftinijih rešenja dostupnih na tržištu. Blueberry Peacock SW-P20  i pored male ukupne snage od 10W daje čist i kvalitetan zvuk bez distorzija i zadovoljiće većinu manje zahtevnih korisnika po pitanju ukupne snage. Blueberry Peacock SW-P40 je izuzetno lepo dizajniran 2.1 sistem zvučnika koji će ulepšati svaki enterijer u kome se nalazi. Neće zadovoljiti one najzahtevnije audiofile,ali je za većinu korisnika sasvim dovoljan i ima dobar odnos cene i kvaliteta. Genius SP-HF1250B je izuzetan 2.0 Hi-Fi zvučni sistem snage 40W po vrlo povoljnoj ceni,  koji će zadovoljiti većinu ljubitelja muzike po pitanju kvaliteta zvuka. Prvenstveno su namenjeni slušanju muzike i tu će se najbolje pokazati, ali će i gledanje filmova i igranje igara biti prijatno iskustvo. Genius SW-HF5.1 5200 je odličan surround sistem zvučnika ukupne snage čak 150W.  Sa ovim zvučnicima ćete uživati u 5.1 zvuku u filmovima i igrama i kvalitetnoj reprodukciji muzike sa surround efektom koji stvaraju. Nešto višu cene opravdava njihova ukupna jačina, ali i kvalitet zvuka, a ne treba zaboraviti i daljinski upravljač, ugrađeni MP3 decoder i LED display na subwooferu.

Opet treba pomenuti pravilo koliko para toliko muzike. Koji god od ovih modela da izaberete, sigurno će zadovoljiti vaše potrebe. Izbor je na vama.

Link do Blueberry zvučnika u WinWin ponudi

Link do Genius 2.0 i 2.1 zvučnika u WinWin ponudi

Link do Genius 5.1 surround zvučnika u WinWin ponudi

 

Autor: Milan Kostić

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR