Test – Blu Studio 5.0 S II

Test – Blu Studio 5.0 S II

1549
0
PODELI

Proizvodi kompanije Blu, sa sedištem u Majamiju na Floridi, od prošle godine prisutni su i na našem tržištu. Nakon uspešnog prvog talasa telefona, stiže nam naslednik popularnog Studio 5.0 modela.

Breaker

Blu Studio 5.0 S II, pored dobrog odnosa cene i performansi, karakteriše i zanimljiv dizajn, što je karakteristika koja vam može privući pažnju na prvi pogled.

 CPU-Z Studio 5.0 S II

Tehničke specifikacije:

 • Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.3GHz (Mediatek MTK6582M)
 • Grafički čip: Mali-400 MP2
 • Ekran: 5.0“ IPS LCD 960×540 piksela
 • RAM: 1GB
 • Memorija: 4GB ROM (oko 1.8GB dostupno korisniku) + microSD slot
 • Kamera: 8.0Mpix, autofokus, LED blic, video u 1080p@30fps
 • Prednja kamera: 2Mpix
 • Baterija: 2000mAh
 • OS: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
 • Dimenzije: 145 x 70.9 x 8.3mm
 • Ostalo: Dual SIM, FM Radio, tanka silikonska zaštita

 

Sadržaj pakovanja

Kutija u kojoj dolazi Blu Studio 5.0 S II je zanimljiva i šarena. Svaka strana obojena je u drugu boju, što je svakako neobično i privlači pažnju. Na gornjoj strani delimično je prikazan ekran telefona i profil telefona. Proizvođač je svakako želeo da istakne malu debljinu ovog modela (7.9mm u najtanjem delu) kao prednost.

Blu Studio 5.0 S II Foto 01

Podizanjem poklopca vidi se telefon u svom ležištu, dok je u pregradi ispod velika količina dodatne opreme.

Uz Blu Studio 5.0 S II dolaze bele stereo slušalice, providna silikonska zaštita, folija za displej, punjač od 1 Amper i USB kabl za punjenje i prenos podataka.

Blu Studio 5.0 S II Foto 02

Punjač od 1A ima priključak namenjen američkom tržištu, ali u pakovanju dolazi i adapter koji ga prilagođava našem standardu.

Blu Studio 5.0 S II Foto 03

Silikonska zaštita za telefon je bele boje i veoma je tanka, tako da minimalno uvećava dimenzije telefona, a opet pruža određeni nivo zaštite u slučaju pada.

Blu Studio 5.0 S II Foto 04

Foto 04a

 

Fizički izgled

Blu Studio 5.0 S II ima vrlo interesantan dizajn sa kombinacijom crne i bele boje. Iako poseduje veliki displej, mala debljina čini da telefon veoma lepo leži u ruci prilikom korišćenja.

Sa gornje strane pristupa se microUSB konektoru za punjenje i transfer podataka, kao i 3.5mm audio izlazu za povezivanje slušalica.

Blu Studio 5.0 S II Foto 05

Na levoj strani prisutni su tasteri za kontrolu zvuka, a na desnoj taster za uključivanje i gašenje ekrana telefona.

Blu Studio 5.0 S II Foto 06 

Prednja strana je većim delom crna, dok je donja ivica telefona bele boje. Da, deluje zanimljivo. Uz gornju ivicu nalazi se slušalica za razgovore, prednja kamera od 2Mpix i senzori za gašenje ekrana u toku razgovora i kontrolu jačine osvetljenja, dok su na donjoj strani, ispod ekrana, prisutni kapacitivni tasteri koji nisu vidljivi sve dok se ne dodirnu.

Blu Studio 5.0 S II Foto 07

Poklopac baterije je u potpunosti bele boje. Pažnju privlači kamera koja je ispupčena, a ispod nje je LED blic za fotografisanje u uslovima sa lošijim osvetljenjem. Ispod Blu natpisa prisutni su otvori za zvučnik.

Blu Studio 5.0 S II Foto 08

Blu Studio 5.0 S II Foto 08a

Telefon je u potpunosti izrađen od plastike, ali deluje veoma čvrsto i odsustvo bilo kakvog krckanja uliva poverenje i odaje utisak kvalitetne izrade.

 

Displej

Blu Studio 5.0 S II poseduje IPS displej od 5 inča koji ima nešto nižu rezoluciju nego što bismo želeli – 540×960 piksela. Uprkos tome, nema pikselizacije slike sve dok se ne približite na par centimetara od ekrana, što, priznaćete, nikada nećete raditi prilikom normalnog korišćenja. Prikaz na ekranu je dovoljno oštar da i sitniji tekst bude jasno čitljiv. Zahvaljujući IPS tehnologiji, uglovi vidljivosti su vrlo dobri, čak i odlični, kada je jače pozadinsko osvetljenje na ekranu. Prikaz boja na ekranu je intenzivan, što će se dopasti većini korisnika ovog uređaja.

Blu Studio 5.0 S II Foto 09

 

Softver

Studio 5.0 S II dolazi sa nešto starijom verzijom Android operativnog sistema – Android 4.2 Jelly Bean. To jeste šteta, jer bi optimizacija koju donose novije verzije svakako doprinela korisničkom iskustvu i brzini rada. Nije nam poznato da li proizvođač planira nadogradnju, ali bi to bio odličan potez.

Blu je ostao prilično dosledan izvornom kodu Android operativnog sistema, pa je vrlo sličan Nexus uređajima kompanije Google, mada postoje manje modifikacije kako bi se, pre svega, telefon prilagodio Dual SIM mogućnostima koje poseduje.

Blu Studio 5.0 S II Foto 10

Aplikacija za pozivanje je blago izmenjena kako bi omogućila izbor SIM kartice koja će se koristiti za predstojeći poziv. Zanimljivo je to da je proizvođač vratio davno zaboravljenu opciju za obavljanje video poziva preko 3G mreže, što će mnogima biti vrlo korisno.

Blu Studio 5.0 S II Foto 11

Upravljanje SIM karticama je zaista jednostavno rešeno. U okviru svake aplikacije koja koristi SIM karticu pojavljuje se meni u notifikacionom baru preko koga je moguće odabrati SIM karticu koja će se koristiti u tom trenutku. Takođe, u podešavanjima telefona moguće je odrediti koja će se kartica koristiti za određenu funkciju, što je vrlo korisno.

Blu Studio 5.0 S II Foto 12

Telefon dolazi sa malim brojem preinstaliranih aplikacija ili što bi zahtevniji korisnici rekli – nema bloatware-a! Prisutan je osnovni fajl menadžer, aplikacija za razmenu elektronske pošte, podsetnik, sat, kalendar, kameru… I to bi bilo to. To će obradovati mnoge, jer mogu da instaliraju tačno ono što im je potrebno sa Play Store-a, a suvišne aplikacije neće bespotrebno zauzimati RAM.

 

Kamera

Studio S 5.0 II poseduje kameru od 8Mpix na zadnjoj strani, dok je na prednjoj strani kamera od 2Mpix. Kamera na zadnjoj strani poseduje autofokus i pravi fotografije maksimalno u 3264 x 2448 piksela, a snima 1080p video u 30FPS.

Blu Studio 5.0 S II Foto 13

Kolorit fotografija je dobar na dnevnoj svetlosti, ali odsustvo oštrine i detalja kvari utisak. Ove fotografije biće zadovoljavajuće za društvene mreže, dok će zahtevniji korisnici ipak koristiti nezavisnu kameru. Prilikom slikanja u macro modu, kvalitet fotografija je primetno bolji i ima više detalja.

Primer fotografija:

Blu Studio 5.0 S II IMG_20141205_120634

Blu Studio 5.0 S II IMG_20141215_172335

Blu Studio 5.0 S II IMG_20141216_100543

Blu Studio 5.0 S II IMG_20141216_100907

Primer HDR fotografija:

Blu Studio 5.0 S II IMG_20141216_100907_1

Blu Studio 5.0 S II IMG_20141216_101045_1

 

Autonomija baterije

Baterija kapaciteta 2000mAh ne zvuči posebno impresivno kada se radi o uređaju sa ekranom od 5 inča. Međutim, dovoljna je za 1 dan aktivnog korišćenja uz oko 4 sata uključenog ekrana. Manje zahtevni korisnici će ostvariti i duže trajanje baterije, ali ono će varirati u zavisnosti od načina korišćenja.

Blu Studio 5.0 S II Foto 17

 

Performanse

Blu Studio 5.0 S II zasnovan je na MediaTek MT6582M čipsetu koji se ugrađuje u veliki broj modela ove cenovne klase (15-25.000 dinara). Takođe, MT6582M poseduje četvorojezgarni procesor na maksimalnom radnom taktu od 1.3GHz i Mali-400MP2 grafički čip. Ovo je provereno dobra kombinacija procesora i grafičkog čipa i većina modernih igara i aplikacija radiće bez ikakvih problema.

Rezultati sintetickih testova

 

Zaključak

Blu Studio 5.0 S II je model koji će pre svega privući pažnju zanimljivim izgledom i dizajnom, a potom i svojim specifikacijama. Veličina ekrana je odlična za potrebe većine korisnika, dok bismo kao manu naveli rezoluciju koja je zaista trebalo da bude veća. Zahvaljujući MT6582M čipsetu, odgovaraće manje zahtevnim i srednje zahtevnim korisnicima kojima je dovoljno korišćenje popularnih aplikacija i povremeno igranje igara.

 

 

Autor: Stevan Stevanović

Foto: Mario Denić

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR