Test – Blu Life One

Test – Blu Life One

2040
1
PODELI

Kompanija Blu, poreklom iz Majamija, na dobrom je glasu da po relativno povoljnoj ceni nudi kvalitetne pametne telefone. Nedavno su proizvodi ove kompanije stigli i na naše tržište, pa smo imali prilike da ih testiramo i uverimo se u navedenu tvrdnju. Da li je to slučaj i sa najnovijim Blu Life One modelom?

Blu Life One je pre samo dve nedelje stigao i zaintrigirao svojim dizajnom i specifikacijama. Nakon informacije da je za izradu kućišta, tačnije okvira, upotrebljen brušeni aluminijum, morali smo da ga uzmemo na test i uverimo se u njegove mogućnosti.

Breaker

Tehničke specifikacije:

 • Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.2GHz (Mediatek MTK6589)
 • Grafički čip: PowerVR SGX544MP
 • Ekran: 5.0“ LED IPS 1280×720 piksela
 • RAM: 1GB
 • Memorija: 16GB (4GB dostupno za aplikacije, 8.4GB za podatke), slot za microSD
 • Kamera: 13.0Mpix, autofokus, video u 1080p
 • Prednja kamera: 5.0Mpix, autofokus
 • Baterija: 2000mAh
 • OS: Android 4.2.1 (Jelly Bean)
 • Dimenzije: 144 x 73 x 8.9mm
 • Ostalo: Dual SIM (2x MiniSIM)

 Rezolucije kamera su vrlo impresivne, particionisanje unutrašnje memorije odlično, dok smo čipset imali prilike da vidimo i u nešto povoljnijem Blu Life Play modelu.

 

Fizički izgled

Pakovanje u kome dolazi Blu Life One je vrlo zanimljivo i prilično inovativno, mada kompanija HTC ima slično pakovanje za neke proizvode novijeg datuma. Kutija je kompletno izrađena od plastike, dok je gornji deo providan i telefon je vidljiv bez otpakivanja kutije.

Blu Life One 01

Podizanjem providnog dela, telefon je dostupan i lako se vadi iz kutije. U pregradi ispod otkrivamo vrlo bogat sadržaj pakovanja. Prisutna je silikonska zaštita za telefon, kao i folija za displej, što je odličan i obavezan dodatak onima koji paze na svoj aparat. USB kabl i slušalice poseduju pljosnat kabl, tako da ih je nemoguće umrsiti. Baterija je kapaciteta 2000mAh, što se danas smatra standardom. Punjač izgleda vrlo minimalnistički i namenjen je Američkom tržištu, međutim u kutiji dolazi i dodatak za naš standard.

Blu Life One 02

Blu Life One je dopadljivog dizajna i veoma je ugodan za držanje u ruci. Hladni, brušeni aluminijum koji okružuje ivice telefona pruža izuzetan osećaj kvaliteta i ima dvostruku ulogu – telefonu daje čvrstoću i impresivan izgled. Čak su i tasteri izrađeni od aluminijuma! Aluminijumski okvir je upotrebljen kao antena za mobilnu mrežu, WiFi, GPS, Bluetooth i tu je Blu pokazao zavidno znanje, jer je upamtio kakve su probleme imali određeni modeli poznatih proizvođača (slabljenje signala u zavisnosti od načina držanja telefona) i uspešno ih je izbegao nešto drugačijim tehničkim rešenjem, što je za svaku pohvalu.

Blu Life One 04

Na gornjoj strani prisutan je standardni 3.5mm konektor za slušalice.

Blu Life One 09

Sa donje strane nalazi se microUSB konektor za punjenje i transfer podataka, kao i otvor za mikrofon.

Blu Life One 07

Tasteri za kontrolu zvuka smešteni su na levoj, dok je taster za uključivanje na desnoj strani.

Blu Life One 08

Blu Life One 06

Prednja strana telefona deluje vrlo jednostavno i lepo. Primerak koji smo imali na testu je sive boje (dostupan je i u beloj boji) i tasteri ispod ekrana su skriveni vrlo vešto i nisu vidljivi sve dok se ne dodirnu kako bi uključili pozadinsko osvetljenje. Mrežica slušalice, kao i detalji poput okvira prednje kamere od 5Mpix, sive je boje i odlično se uklapa u dizajn ovog modela.

Blu Life One 05

Na zadnjoj strani lako je uočljiva kamera od 13 megapiksela, jer blago iskače iz linije telefona, a pored nje je LED blic i sekundarni mikrofon za poništavanje šuma. Zanimljivo je da je Blu posvetio pažnju detaljima, pa je čak i okvir kamere izrađen od aluminijuma i uklapa se savršeno u dizajn. U donjem delu prisutan je logo kompanije Blu, kao i mrežica za zvučnik.

Skidanjem poklopca baterije, koji deluje krhko ali je prilično savitljiv i odlično naleže, dolazi se do prostora za bateriju, dva slota za Mini SIM (jer je ovo model koji poseduje Dual SIM mogućnost) i slota za microSD memorijsku karticu.

Blu Life One 03

Iako je telefon većim delom izrađen od plastike, brušeni aluminijum i završna obrada su odličnog kvaliteta i čine da telefon izgleda impresivno, kako na pogled, tako i dodir.

 

Displej

Blu Life One poseduje displej dijagonale 5 inča koji je izrađen u IPS tehnologiji. Takva tehnologija omogućila je da Life One poseduje odlične uglove vidljivosti, pa se kvalitet prikaza ne menja čak ni kada se pod ekstremnim uglom gleda u displej. Spektar boja je prilično dobar, pa je slika na displeju vrlo živahna. Pozadinsko osvetljenje je ravnomerno raspoređeno, bez ikakvih probijanja, i pruža odličnu osvetljenost čak i u uslovima kada se telefon koristi napolju na jakom suncu.

Blu Life One 11

 

Softver

Blu Life One koristi Android 4.2.1 verziju operativnog sistema, koja je vrlo bliska Google-ovom izvornom kodu tj. verziji koja se može naći na Nexus uređajima. Početni ekrani, lista sa aplikacijama, podešavanja, izgledaju identično onome što je Google napravio, ali Blu je implementirao određene sitnice.

Life One Screen 01

Life One Screen 02

Za početak, aplikacije za pozivanje i razmenu poruka su modifikovane tako da podržavaju Dual SIM mogućnosti ovog telefona. I to na vrlo praktičan način. Ulaskom u aplikaciju za pozivanje, u notifikacionom meniju pojavljuje se mogućnost odabira SIM kartice koja će se koristiti za poziv koji sledi. Identična stvar dešava se i u aplikaciji za razmenu poruka.

Life One Screen 03

U podešavanjima telefona postoji opcija za detaljno podešavanje koja kartica će se koristiti za koju funkciju telefona, a može se namestiti i da se odabir SIM kartice vrši uoči obavljanja te funkcije (Poziv, video poziv, SMS, pristup mobilnom internetu). Ovo smo već viđali kod drugih Blu pametnih telefona, ali nema razloga menjati stvar koja odlično funkcioniše.

Pored ovoga, Blu je implementirao i mogućnost promene teme tj. boje određenih elemenata korisničkog interfejsa. U ponudi je ICS plava, Mint zelefona, Mocha žuta i Raspberry crvena.

Life One Screen 04

Prisutan je i skup „Smart Gesture“ funkcija koje omogućavaju neke funkcije poput otključavanja telefona mahanjem ruke ispred ekrana, okretanje telefona za prekid ili utišavanje zvona, javljanje na telefon prinošenjem telefona licu, itd.

Life One Screen 05

Ovakve minimalne modifikacije i odlična optimizacija doprinele su tome da telefon pruža odlične performanse pri korišćenju i da lag, takoreći, ne postoji.

 

Kamera

Life One se može pohvaliti prilično impresivnim kamerama kada su specifikacije u pitanju. Na zadnjoj strani nalazi se kamera od 13Mpix sa LED blicem, mogućnošću pravljenja fotografija u rezoluciji od 4160×2120 piksela, kao i mogućnošću snimanja videa u 1080p.

Blu Life One 10

Na prednjoj strani prisutna je kamera od 5Mpix sa mogućnošću pravljenja fotografija u 2560×1920 piksela.

Kamera od 13 megapiksela pravi fotografije solidnog kvaliteta. Ne možemo reći da su odlične, jer se dešava da sporije fokusira, a samim tim i zamuti fotografiju. U uslovima sa dobrim osvetljenjem, a fotograf strpljiv, fotografije mogu ispasti odlične, sa puno detalja i odličnim koloritom.

Life One Foto 01

Life One Foto 02

 

Video u FullHD rezoluciji je za svaku pohvalu. Brzo počinje snimanje i video zapis se pravi u konstantnih 30FPS, bez obzira na uslove osvetljenja.

 

Autonomija baterije

Sa dijagonalom ekrana od 5 inča, može se učiniti da baterija od 2000mAh nije dorasla zadatku. Ali zahvaljujući dobroj optimizaciji automatskog podešavanja osvetljenja displeja i štedljivom procesoru, baterija sa solidnim korišćenjem izdrži jedan radni dan. To podrazumeva da su obe SIM kartice aktivne, svi servisi za sinhronizaciju uključeni, pola sata telefonskog razgovora i prilično korišćenje raznih aplikacija za informisanje, razmenu e-mailova i druge. Zadovoljni smo trajanjem baterije koje nudi Blu Life One, ali bi svakako voleli da je većeg kapaciteta.

 

Performanse

U Blu Life One ugrađen je, sada pomalo vremešni, MT6589 čipset koji se može naći i u povoljnijem Blu Life Play modelu. Ovaj čipset sa sobom nosi četvorojezgarni Cortex-A7 procesor na taktu od 1.2GHz i PowerVR SGX544 grafički čip, što omogućava dobru autonomiju baterije. U većini sintetičkih testova je postigao vrlo dobre rezultate i pokazao da mu ne fali snage.

Blu Life One sintetički testovi

 

Zaključak

Blu Life One je pravi dokaz da Blu može i želi da pravi kvalitetno izrađene telefone. Brušeni aluminijum, od koga je napravljen okvir, pruža osećaj u ruci koji se viđa kod premium telefona. Po pitanju performansi, ima prostora za napredak, ali je u realnom radu Life One pokazao odličnu brzinu i odziv, za šta je delimično zaslužan i dobro optimizovan softver. Ako želite kvalitetno izrađen telefon solidnih specifikacija uz koji dolazi dosta opreme, Blu Life One je svakako model vredan pažnje.

 

Blu Life One, kao i mnoge druge modele pametnih telefona možete pronaći u ponudi WinWin Web sajta

 

Autor: Stevan Stevanović

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR