Test – Asus N76VB

Test – Asus N76VB

1559
0
PODELI

Asus je osvežio svoju N76 seriju novim modelom – N76VB. U pitanju je laptop odličnih karakteristika, fantastične izrade i  velike dijagonale ekrana od čak 17 inča i FullHD rezolucije! Model na testu zasnovan je na Intel Ivy platformi, sa izuzetno moćnim Intel Core i7-3630QM procesorom. I možemo odmah reći da radi odlično!

 

 

 

 

 

Kada se pogleda sama izrada laptopa, vidi se da je izrađen bez ikakvih kompromisa, vrlo nalik povoljnijem i manjem modelu N56DY koji smo skoro testirali. Brušeni aluminijum pokriva veći deo kućišta, dok se plastika nalazi na donjem delu laptopa. Gornji deo poklopca poseduje šaru obrade aluminijuma i odaje utisak da se ispod krije nešto vrlo kvalitetno. Kao i kod N56DY modela, oznaka ASUS svetli u toku rada samog laptopa.

ASUS N76 02

 

Asus N76VB poseduje solidne dimenzije za jedan laptop (41.5 x 28.0 x 3.49 cm) i težine je 3.6 Kg, ali to je i očekivano od laptopa sa ovolikom dijagonalom ekrana i ovakve snage. Ivice laptopa su zaobljene i čine da izgleda tanje nego što zapravo jeste.

Laptop na levoj strani poseduje konektor za punjač, standardan za Asus, a pored njega je VGA izlaz za povezivanje na projektor ili monitor. Sistem za hlađenje laptopa se nalazi odmah pored, što i nije loše mesto, ali dešavalo se to mesto postane vrlo vruće pri dužem opterećenju laptopa. Tu su i Ethernet konektor za povezivanje laptopa u LAN mrežu, HDMI izlaz za povezivanje na monitor, TV ili neki drugi vid ekrana, kao i dva USB 3.0 porta.

Na desnoj strani nalaze se konektori za slušalice i mikrofon, dva USB 3.0 porta, kojih nikada nije dovoljno, ali je vrlo lepo što je Asus stavio 4 komada. DVD rezač zauzima veći deo desne strane, a odmah pored je konektor za eksterni subwoofer koji Asus naziva MaxxAudio. To smo videli i kod N56DY modela i zaista je odličan Asus-ov dodatak. Na kraju, tu je i Kensington slot za bravu protiv krađe laptopa.

Prednja strana je vrlo „čista“, što nam se dopalo, i sadrži samo slot za čitač memorijskih kartica i LED lampice za status rada samog laptopa. Na zadnjoj strani je većim delom baterija od 5200mAh koja obezbeđuje oko 4 sata prosečnog rada (surf internetom, slušanje muzike, pregled multimedijalnog sadržaja, rad u Office paketu, itd).

ASUS N76 01

 

Ono što nas je baš obradovalo je prisustvo dva drive bay-a tj slota za hard diskove! Uz sam laptop dolazi HDD od 1TB, a drugi slot odlično dođe u današnje vreme zbog masovne ugradnje SSD diskova i korišćenje istog za sistemski disk. Ugradnja SSD-a bi poboljšala Vašu produktivnost na ovom laptopu, jer bi značajno brže učitavao i upisivao podatke. Razumemo da to dodatno podiže cenu ovog, već brzog, laptopa, ali to je samo naš predlog o kome bi trebalo razmisliti.

Podizanjem poklopca laptopa nailazi se na srebrni brušeni aluminijum koji se odlično uklapa sa crnom tastaturom i crnim okvirom ekrana. Vrlo zanimljiv kontrast, moramo priznati. Aluminijum je tu nešto drugačiji, finije je obrađen nego onaj na poklopcu. Na dodir je hladan i vrlo je ugodan pri korišćenju laptopa. Kao kod N56DY modela, dizajn u levom i desnom uglu laptopa iznad tastature izgleda vrlo zanimljivo i mami poglede (ali i dodire). U sam dizajn je „skriven“ zvučni sistem koji potpisuje kompanija Bang & Olufsen, pod nazivom ICEPower. U samom centru dizajna, sa desne strane laptopa, nalazi se taster za uključivanje. Dok je na suprotnoj strani, simetrično, taster kome korisnik može dodeliti neku često korišćenu funkciju (puštanje muzike, pokretanje nekog programa za rad i drugo).

ASUS N76 05

 

Kao što smo pomenuli, tastatura je crne boje i pune je veličine tj sadrži i odvojeni numerički deo. Na dodir deluje vrlo kvalitetno, nema klaćenja tastera, ne pravi buku pri kucanju i na dodir deluje kao da je gumirana. Iako je dovoljno velika, smatramo da je Asus imao prostora da je još malo uveća, jer ovako nailazimo na veću prazninu sa leve i desne strane laptopa. Tastatura poseduje mogućnost za pozadinsko osvetljenje, što je odlično za rad u slabije osvetljenim prostorijama. Intenzitet osvetljenja moguće je podešavati kombinacijom tastera Fn+ F3 i F4, ali i skroz ugasiti ukoliko za  osvetljenjem ne bude bilo potrebe. Na donjoj strani nalazi se veliki touchpad, za koji smatramo da je mogao biti još veći, ali to nikako ne znači da je mali. Asus je implementirao određene funkcije sa samim touchpadom, kao što je listanje sadržaja i po horizontali, gesture za rotaciju slika, ali i gestura koja prikazuje kompletan sadržaj svih ekrana u Windows 8 operativnom sistemu i još mnogo toga.

ASUS N76 04

 

Asus N76VB poseduje veliku snagu zbog proizvoda dva IT giganta – Intel i nVidia. Što se tiče Intela, baziran je na Ivy Bridge chipsetu, koji nudi odličnu energetsku efikasnost, ali i snagu. Od nVidia je tu grafička kartica iz serije 7. Specifikacije N76VB koji smo dobili na test su veoma impresivne. Intel četvorojezgarni procesor i7-3630QM koji radi na taktu od 2.4GHz, a po potrebi se podiže do 3.4GHz, sa čak 6MB cache memorije. Ovom procesoru prosto se ne može naći zamerka, jer je jedan od najjačih na mobilnim platformama. Ugrađena grafička kartica je Geforce GT-740M sa čak 4GB DDR3 memorije. Što se tiče RAM memorije, ASUS je ugradio toliko da će zadovoljiti i najzahtevnije – čak 12GB! Ukoliko vam to nije dovoljno, moguće je proširiti do 16GB. 1TB hard disk je zadužen za skladištenje podataka, ali tu je i još jedan slot za HDD ili, još bolje, SSD. To je velika prednost N76VB.

Pošto ovaj laptop spada u multimedijalnu Asus seriju laptopova, on mora imati savršen ekran i zvuk. Ekran je dijagonale 17.3“ i rezolucije 1920×1080. Bitno je napomenuti da je u pitanju anti-glare, matirani displej, koji je izrađen u IPS tehnologiji. Pa je odsjaj smanjen na minimum, a uglovi vidljivosti vrlo veliki, čak 150 stepeni po horizontali i 120 stepen po vertikali! Ovo ga čini odličnim i za pregled multimedije, gejmere za igranje u visokim rezolucijama, ali i poslovne korisnike koji ne pristaju na kompromis, već vole da poseduju najbolje.

Zvučni sistem, kao što smo već pomenuli, konstruisan je od strane kompanije Bang & Olufsen. Takav zvučni sistem, u kombinaciji sa Asus SonicMaster Premium tehnologijom, daje izuzetan zvuk, a to je vrlo retko za laptopove. Pri priključivanju dodatnog MaxxAudio subwoofer-a, dobija se zvuk koji će zadovoljiti i najzahtevnije. Zvučni spektar se proširuje, otklanjaju se mane malog zvučnog sistema, pa su prisutni i niski, i srednji, a i visoki tonovi. Audio sistem kod N serije Asus laptopova pruža maksimalni užitak ljubiteljima muzike, ali i ljubiteljima filmova.

ASUS N76 Notebook

 

Ovako moćnu kombinaciju procesora i grafičke karte bilo je šteta ne testirati nekim zahtevnijim testovima. Iako je ova Asus serija predviđena za multimediju i posao, pustili smo par benchmark testova kako bi izmerili performanse ovog sistema. U većini slučajeva smo koristili specijalizovan softver za tu primenu, ali smo i merili broj frejmova u toku igranja nekih igara, što predstavlja možda i najrealniji test, ali ne i uporediv sa drugima.

3DMark 11 N76VB benchmark

 

 

3DMark Vantage N76VB benchmark

 

 

Tomb Raider 2013 N76VB benchmark

 

 

Mafia II N76VB benchmark

 

 

Crysis 3 N76VB benchmark

 

 

DOTA 2 N76VB benchmark

 

 

FarCry 3 N76VB benchmark

 

U igrama se laptop, očekivano, pokazao veoma dobro. Sve igre kojima smo testirali ovaj laptop su radile sa visokim detaljima, uz minimalnu korekciju rezolucije. Tražili smo optimalnu rezoluciju i tako radili testove. 

Asus-ov trenutno najmlađi član N serije je doneo pravo osveženje njihovoj ponudi. Ovo je odličan laptop, visoke cene i visoke klase. Mesta za kompromis nema i nije ga ni bilo. Odlična izrada kućišta, matirani ekran visoke rezolucije i dijagonale 17,3 inča, odlične performanse koje će zadovoljiti vrlo širok dijapazon korisnika, kao i dva drive bay-a koji će mnogo značiti, pre svega, poslovnim korisnicima kojima je potrebno više memorije ili SSD. Ukoliko imate velike potrebe, visoke zahteve, ali i niste ograničeni budžetom za kupovinu laptopa, Asus N76VB ne smete zanemariti pri izboru!

 

Stevan Stevanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR