Test – Asus N56DY

Test – Asus N56DY

1624
2
PODELI

 

Asus laptopovi iz N-serije su poznati po odličnom i naprednom hardveru, zanimljivim dodacima i izuzetnoj izradi kućišta od brušenog aluminijuma. Ali koliko je, zapravo, N56DY dobar? Odgovor je: Odličan!

 

 

 

 

Dok je preklopljen, Asus N56DY odaje određenu dozu prefinjenosti, jer ne privlači pažnju nekim posebnim šljaštećim detaljima. Čak i iz daljine, vidi se da je u izradi korišćen brušeni aluminijum na poklopcu, dok je na njemu izrezano „ASUS“. Zanimljivo je da, u radu, ASUS logo na poklopcu svetli vrlo diskretno. Nije važno sa čijih laptopova je ta ideja pozajmljena.

Asus N56DY

Debljinu samog laptopa bismo okarakterisali kao „taman“, jer nije na nivou ultrabook-ova, ali nije ni previše debeo. Zaobljene ivice laptopa to ublažavaju i čine da se ta debljina i ne primećuje.

Na levoj strani N56DY se nalazi konektor za dodatni Asus subwoofer, o kome će kasnije biti reči, VGA izlaz, rebra hladnjaka laptopa, Ethernet (LAN) konektor, HDMI izlaz i 2x USB 3.0 porta. Na prednjoj strani, ali malo uvučeno, nalazi se čitač za memorijske kartice i LED za pojedine funkcije laptopa.

Dok su na desnoj strani izlaz za slušalice, izlaz za mikrofon, još 2x USB 3.0, DVD rezač, konektor za punjač i Kensington slot za bravicu protiv krađe. Nazad, na sredini, je baterija od 5200mAh koja, u našem testiranju, je izdržala malo preko 4 sati rada pri prosečnom korišćenju (surf internetom, rad u Office paketu, slušanje muzike i pregled streaming sadržaja).

Pri otvaranju laptopa nailazimo na potpuni kontrast u boji – srebrni brušeni aluminijum prekriva kompletnu unutrašnjost. Hladan na dodir, ali vrlo ugodan pri korišćenju. Pažnju privlači moderan dizajn u gornjem delu, iznad tastature, sa leve i desne strane. U taj dizajn je diskretno uklopljen i zvučni sistem laptopa koji potpisuje kompanija Bang & Olufsen pod nazivom ICEPower. U centru tog kružnog dizajna sa desne strane se nalazi taster za paljenje, a na levoj strani je taster kome sam korisnik može dodeliti funkciju po izboru, bilo da pokrene neki program, pusti muziku, ili nešto treće.

Asus N56DY

Tastatura je pune veličine i sadrži i odvojenu numeričku tastaturu, što je odličan potez Asus-a. Ima odličnu završnu obradu i na dodir deluje kao da je blago gumirana. Ono što je velika prednost N56DY je i to što tastatura poseduje pozadinsko osvetljenje. A sam intenzitet osvetljenja, kao i njegov rad (moguće ga je ugasiti), kontroliše sam korisnik preko prečica na tastaturi. Na dnu je jako veliki touchpad, vrlo zgodan za korišćenje. Asus je dodao neke funkcije sa touchpadom, kao što su gesture za rotaciju slika, listanje sadržaja i po horizontali, gesture pomoću kojih se prikazuje kompletan sadržaj na svim ekranima u Windows 8 OS-u i još puno toga.

Asus N56DY

Asus N56DY u sebi sadrži sve AMD inovacije koje je pripremio za ovu godinu. APU poslednje generacije pod kodnim imenom Richland, još moćnija kombinacija grafičkih čipova (jedan u APU, drugi je diskretan) i odlična energetska efikasnost koja omogućava dug rad na bateriji uz visoke performanse. Specifikacije N56DY koji se nalazi na testu su vrlo impresivne. AMD-ov četvorojezgarni APU A8-5550M koji, po potrebi, sam podiže takt od 2.1GHz do 3.1GHz. APU u sebi sadrži i štedljivi grafički čip HD8550, dok je prisutna i moćna diskretna grafika AMD HD8750M sa 2GB DDR3 memorije! Uz sam N56DY isporučuje se 8GB RAM-a i to u jednom komadu, pa je moguće dodati još 8GB, do ukupno 16GB. Za skladištenje podataka je zadužen HDD od 1TB, što je, verujemo dovoljno čak i za one koji vole da skladište HD sadržaj.

Asus ovaj model svrstava u laptopove za pregled multimedijalnog sadržaja i slušanje muzike. A šta je važno za kvalitetno iskustvo sa multimedijom? Tako je, ekran i audio sistem. I baš nam je drago da je Asus sa ovim modelom prosto briljirao na oba polja!

Displej ovog laptopa je dijagonale 15.6“ i impresivne rezolucije – čak 1920×1080! Matiran je i ne refleksivan, pa se može koristiti čak i u jako osvetljenim prostorijama. Pri prikazu se primećuje da je u pitanju IPS panel sa odličnim uglovima vidljivosti. Proizvođač navodi ugao vidljivosti od čak 150 stepeni u svim pravcima, međutim mi ni preko toga nismo primetili da je prikaz drastično lošiji. Sve navedene karakteristike displeja čine ga odličnim za ljubitelje videa visoke definicije (HD), gejmera, ali i poslovnih korisnika koji vole savršen ekran.

Zvučni sistem, kao što smo već spomenuli, je potpisan od strane kompanije Bang & Olufsen. Asus SonicMaster Premium tehnologija u kombinaciji sa Bang & Olufsen ICEPower zvuči, možemo reći, izuzetno! Kada se priključi dodatni Asus Subwoofer, zvuk je takav da će i audiofili uživati. Čist, jasan i glasan. Prisutni su i visoki, i srednji, kao i niski tonovi. Uhvatio nas je nespremnim i zaista oduševio pri preslušavanju muzičkih numera. Audio sistem kod N56DY pruža pravi užitak za ljubitelje muzike, ali i ljubitelje filmova.

Asus N56DY

Iako proizvođač navodi da je ovo laptop za multimediju, surf internetom i posao, mi nismo mogli odoleti a da ne uradimo par benchmark testova. Iskoristili smo mogućnost merenja performansi u par igara, u nekima smo merili broj frejmova u sekundi, ali smo koristili i specijalizovan softver za benchmarking performansi.

3DMark 11 benchmark

 

3DMark Vantage benchmark

 

Tomb Raider 2013 benchmark

 

Mafia II benchmark

 

Crysis 3 benchmark

 

DOTA 2 benchmark

 

Far Cry 3 benchmark 

Dok su neke igre radile na visokim detaljima i/ili visokoj rezoluciji (poput DOTA 2, Mafia II i Tomb Raider 2013), neke su zahtevale da se detalji i rezolucija spusti (Crysis 3, Far Cry 3). Ovo nije čistokrvni gejmerski laptop, ali se pokazao vrlo dobro kada su aktivne obe grafičke karte.

Možemo reći da nas je Asus i ovoga puta iznenadio odličnim laptopom iz N-serije. Zbog svega navedenog u tekstu, ne možemo ništa zameriti ovom izuzetnom laptopu. Kao manu bi mogli navesti relativno visoku cenu, ali ona i nije tako visoka u odnosu na ono što laptop nudi i pruža. Tako da, ukoliko volite da pretražujete internet u punom sjaju, gledate multimedijalni sadržaj u visokoj definiciji, slušate muziku na kvalitetnom sistemu, želite odličan laptop za poslovnu primenu koji vas nikada neće izdati, ili volite povremeno igranje igara, Asus N56DY je odličan izbor i prosto ga morate uzeti u obzir!

 

Stevan Stevanović

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR