Test – Asus MemoPad

Test – Asus MemoPad

1200
0
PODELI

Tablet uređaji su se pojavili pre manje od 3 godine i osvojili mnoga srca svojim dizajnom, lakoćom upotrebe i mogućnostima koje se proširuju iz generacije u generaciju. U masi tablet uređaja, samo se neki izdvajaju, ili bolje rečeno, zaslužuju da se izdvoje na neki način. Rešili smo da vam predstavimo Asus MemoPad tablet koji je privlačan iz više razloga – cena, izrada, mogućnosti.

Kutija u kojoj dolazi uređaj je minimalne veličine i lepog dizajna. Velika je tek toliko da stane MemoPad i dodatna oprema.

Breaker

U pakovanju dolazi:

– Tablet Asus MemoPad (sive, bele ili roze boje)

– Punjač

– USB kabl

– Uputstvo za korišćenje (na više jezika)

 Kao što ste primetili, u pakovanju ne dolaze slušalice. Ali pošto tablet poseduje standardni 3.5mm jack za slušalice, možete koristiti bilo koje.

MemoPad

Gledajući detaljnije MemoPad, na prednjoj strani se može videti kamera od 1Mpix, dovoljna za svačije potrebe. Svrha joj je, uglavnom, video-chat (preko Skype-a, na primer). Primetićete da ne postoje nikakvi kapacitivni tasteri na tabletu, već se oni pojavljuju direktno na ekranu, u zavisnosti od funkcija koje su vam dostupne. Na levoj strani tableta se nalazi taster za paljenje i gašenje ekrana, kao i tasteri za pojačavanje i stišavanje zvuka. Ne gornjoj strani je standardni 3.5mm konektor za slušalice, kao i mikrofon (za Skype, snimanje zvuka, itd.). Na desnoj strani je mala, neprimetna rupica koja služi za reset tableta. Dok je na donjoj strani standardni microUSB konektor za punjenje i prebacivanje podataka. Iako tablet dolazi sa čak 16GB memorije (od čega je čak 13GB dostupno korisniku), dostupan je i slot za microSD kartice u koji je moguće dodati karticu do 32GB kapaciteta. Bravo za Asus! Na leđima MemoPad-a se nalazi zvučnik o kome će biti više reči kasnije.

MemoPad 02

Dizajn ovog tableta je veoma moderan. Kvalitetna čvrsta plastika sa teksturom na leđima i gravurom „ASUS“ doprinosi odličnoj stabilnost pri držanju ovog tableta. Nema osećaja da će tablet iskliznuti. Sve je na svom mestu, ne klati se i ne krcka. Asus se baš potrudio. Okvir oko ekrana izrađen je od sjajne plastike, koja, iako izgleda izuzetno lepo i uklapa se u dizajn, može biti pravi magnet za otiske ruke i prstiju. Iako se otisci ne vide puno, preporučujemo da imate neku krpicu pri ruci kako biste je prebrisali sa vremena na vreme.

 

Specifikacije tableta su sledeće:

Dimenzije: 196.2 x 119.2 x 11.2 mm

Displej: LED LCD 7“ dijagonale, rezolucije 1024×768, osetljiv na dodir u 10 tačaka istovremeno

Procesor: ARM Cortex-A9 1GHz (podignut zvaničnim update-om proizvođača sa inicijalnih 800MHz)

Grafički čip: Mali-400

RAM: 1GB

Memorija: 16GB (~13GB dostupno korisniku) sa mogućnošću proširivanja microSD karticom

Kamera: Prednja od 1Mpix, snima u 720p rezoluciji

Baterija: Li-Po 4270mAh

 

Displej na MemoPad-u, kao što je već rečeno, je dijagonale 7 inča, dok je rezolucija 1024×786. Izrađen je u LCD tehnologiji, pa su uglovi vidljivosti nešto slabiji. Ukoliko se gleda direktno u ekran, on je prilično dobar, sa dobrom osvetljenošću i bojama. Međutim, ukoliko se pod nešto ekstremnijim uglom gleda sa donje, leve i desne strane, boje postaju isprane, ali nije toliko loše. Sa gornje strane je ugao vidljivosti prilično ograničen i boje postaju vrlo tamne, ali ga realno verovatno nikada nećete gledati sa gornje strane.

Softver

MemoPad za operativni sistem koristi Android verzije 4.1.1, koji danas predstavlja neki standard. Asus je minimalno izmenio standardni Android, ali u dobrom pravcu. Notifikacioni panel je redizajniran i u njemu je moguće pojačati i smanjiti osvetljenje ekrana, prebacivati tablet u štedljiviji, izbalansiran i mod za najbolje performanse, uključivati i isključivati WiFi, rotaciju ekrana, itd.

Screenshots_20130528_MemoPad

Prisutne su i Asus-ove mini aplikacije koje je moguće otvoriti u bilo kojoj prilici. Na primer, dok pretražujete internet, iz menija na dnu ekrana odaberete Asus BuddyBuzz i odmah koristite društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a; Ili, u nekoj aplikaciji vam je potrebno da sračunate nešto, otvorite kalkulator bez zatvaranja te aplikacije. Čak je i pregled videa moguć u takvom režimu. Bitno je napomenuti da su oba prozora istovremeno aktivna, pa možete pretraživati internet i ujedno dopisivati se sa prijateljima, što je pravi multitasking!

Screenshots_20130528_MemoPadScreenshots_20130528_MemoPad

Od Asus aplikacija na MemoPad je preinstaliran prilično veliki broj: App Backup, App Locker, Asus Story, Asus Studio, AudioWizard, BuddyBuzz, MyLibrary Lite, MyPainter, WebStorage…

App Backup omogućava da napravite bekap aplikacija koje instalirate na tablet, kao i podataka iz tih aplikacija. To je vrlo korisna opcija, jer ma šta se desilo, možete brzo i jednostavno povratiti omiljene aplikacije i to sa podacima koje ste unosili.

App Locker dozvoljava da zaključate aplikacije pomoću šifre. To može biti korisno ukoliko pišete dnevnik ili prosto ne želite da neko otvara vaše aplikacije ili igre.

Asus Story je prava interaktivna galerija pomoću koje možete praviti albume sa omiljenim fotografijama. Čak je moguće ubacivati komentare, upisivati datum fotografisanja, obeleživanje lokacije gde je fotografija napravljena, itd. Takve albume čak možete deliti sa prijateljima na Facebook-u ili čuvati na vama sigurnom mestu.

Screenshots_20130528_MemoPad

Asus Studio je aplikacija pomoću koje možete sortirati fotografije po folderima, ali i prepravljati ih, ubacivati razne efekte i nalepnice, koristiti foto filtere, praviti GIF animacije, deliti ih sa prijateljima i još puno toga.

AudioWizard je neka vrsta muzičkog ekvilajzera pomoću koga je moguće promeniti tonalitet zvuka u svim aplikacijama. Slušate muziku? Prebacite u Music mod. Gledate film? Tu je Movie mod. Igrate igru? Odaberite Gaming mod. Razlike između ovih modova su primetne, čak i ukoliko koristite ugrađeni zvučnik, a ne slušalice. Zvučnik na poleđini nas je baš impresionirao. Zvuk je jasan, glasan i čist. Dovoljan je slušanje muzike, gledanje filmova i igranje igara.

MyLibrary Lite je odličan za čitanje knjiga u elektronskom obliku. Pregledno nudi izbor knjige, a nakon otvaranja, knjigu možete sa lakoćom čitati, jer slova nisu sitna, a okretanje strane se vrši pokretom prsta.

Igranje igara

Sa Play Store-a instalirali smo par igara kako bi ispitali mogućnosti ovog tableta. Testirali smo ga u igrama poput Subway Surfers, Temple Run – Brave, Where’s My Water, NBA Jam, Minecraft PE i druge. Zbog grafičkog čipa velike snage, Mali-400, većina igara je radila bez ikakvih problema.

Screenshots_20130528_MemoPad

U Subway Surfers su se povremeno događala usporenja, pretpostavljamo, zbog jednojezgarnog procesora koji radi na 1GHz. Voleli bismo da je Asus ugradio barem dvojezgarni procesor, jer bi performanse bile na mnogo višem nivou, ali i ovako tablet može poslužiti za povremeno igranje igara.

Surf internetom

Pretraživanje interneta je relativno prijatno iskustvo, zahvaljujući tome što poseduje 1GB RAM memorije. Ponekad je potrebno malo duže sačekati da bi se zahtevnija strana učitala, ali to nije ništa što bi izazvalo frustracije. Testa radi, otvorili smo glavnu stranu WinWin prodavnice. Trebalo mu je otprilike 10-ak sekundi za kompletno učitavanje strane. Listanje strane je radilo prilično dobro, dok je pri zumiranju bilo potrebno sačekati ~1 sekundu da bi ponovo izoštrio sliku. Po našem mišljenju, dobro se pokazao. Ono što smo, takođe, primetili je odlična jačina WiFi signala. Na mestima gde drugi Android telefoni imaju problema sa hvatanjem signala, MemoPad je imao jednu, pa čak i dve crte, i otvarao je strane bez ikakvog čekanja. Impresivno!

Baterija

Što se tiče trajanja baterije, tablet se solidno pokazao. Ne možemo reći da je bilo odlično, ali nije ni loše. Na srednjem osvetljenju ekrana, baterija izdrži malo preko 4 sata aktivnog korišćenja (uključen ekran), od čega je oko 3 sata bilo aktivno igranje igara. To je prilično dobar rezultat.

Screenshots_20130528_MemoPad

Suma sumarum…

Ukoliko želite tablet odlične izrade, sa velikom količinom memorije koju je moguće proširiti memorijskom karticom, a uz to volite da povremeno pročitate knjigu, četujete preko društvenih mreža ili poigrate po neku nezahtevnu igru, Asus MemoPad je vrlo dobra kupovina.

 

Stevan Stevanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR