Stiže Bluetooth 4.2 standard

Stiže Bluetooth 4.2 standard

987
0
PODELI

Objavljene su Bluetooth 4.2 specifikacije koje imaju za cilj da malim Bluetooth uređajima omoguće direktan pristup internetu. Ovaj novi standard bi mogao da donese brojne male, povoljne uređaje sa funkcijom pristupa internetu.

Breaker

Trenutni Bluetooth uređaji su uglavnom zavisni od glavnog uređaja (pametnog telefona, računara,…) i moraju njegovim posredstvom slati i primati informacije sa interneta. Ovo nije idealno ukoliko želite da uređaj nezavisno funkcioniše i prima podatke sa interneta. Bluetooth 4.2 omogućava direktnu vezu sa internet ruterima ili hot-spotovima preko štedljivog IPv6/6LoWPAN protokola. Ovo bi moglo biti veoma korisno za male, štedljive uređaje i sisteme za kućnu automatizaciju, kao i sledeću generaciju nosivih uređaja.

Pored toga, Bluetooth 4.2 ima za cilj da bolje zaštiti privatnost i poboljša brzine prenosa podataka. Drugi uređaji će preko bluetootha teško uspevati da pristupe privatnim podacima, ukoliko im se to ne dozvoli. Brzine prenosa podataka će se povećati za 250%, dok je veličina paketa podataka desetostruko uvećana. Smanjenje celokupne potrošnje energije je, takođe, u planu.

 

Standard je već završen i čekaju se proizvođači uređaja i developeri kako bi krenuo u opticaj. Uređaji sa podrškom za Bluetooth 4.2 standard se očekuju već sredinom 2015. godine.

 

 

Izvor: AndroidAuthority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR