Stigla Nokia sa Android OS

Stigla Nokia sa Android OS

1677
7
PODELI

Nakon brojnih glasina i pretpostavki o Nokia telefonu sa Android operativnim sistemom, najzad je to postalo stvarnost. Mada se verovatno niste nadali ovakvoj implementaciji.

Breaker

Nokia tvrdi da uređaj nudi najbolje iz oba sveta time što dobija podršku za Android aplikacije dok pruža “Nokia iskustvo pri korišćenju” preko ugrađenih aplikacija. Ali postavlja se pitanje, da li se treba radovati Nokia X modelu telefona?

Nokia X 02

Nokia X dolazi u više verzija: Nokia X, Nokia X+ i Nokia XL. Sve tri verzije su vrlo slične po pitanju hardvera i svi spadaju u budžetski segment. Uređaji imaju dvojezgarni Qualcomm Snapdragon 8225 S4 procesor od 1GHz i WVGA ekran. Nokia X  i X+ poseduju panel od 4 inča, dok je kod XL od 5 inča. Nokia X ima 512MB RAM, dok X+ i XL imaju nešto više – 768MB. Svi će dolaziti u verzijama sa po 32GB interne memorije i slotom za memorijsku microSD karticu.

Svi navedeni modeli imaju kamere lošijeg kvaliteta, X i X+ nude kameru od 3 megapiksela sa fiksnim fokusom, dok XL nudi od 5 megapiksela sa auto fokusom i blicom. X i X+ su debljine 10.4mm, a XL je 10.8mm.

Ali prava priča ovde nije hardver, već softver. Kao što je očekivano, Android koji se nalazi u Nokia X proizvodima nudi nešto drugačiji korisnički interfejs, nalik na Windows Phone. Prisutni su kvadrati na glavnom ekranu i sve je presvučeno da izgleda kao Windows Phone. Pored standardnog pristupa aplikacijama, Nokia je implementirala Fastlane notifikacioni centar koji služi kao drugi glavni ekran i prikazuje notifikacije i skoro korišćene aplikacije.

Nokia X 03

Podrška za aplikacije je trenutno misterija. Nije poznato koliko Android aplikacija će biti dostupno na Nokia Store, jer klasičan Google Play Store nije prisutan. Po rečima Nokia predstavnika, ovi uređaji će podržavati ručnu instalaciju aplikacija i drugih prodavnica za aplikacije.

Nokia X 01

Od zanimljivijih aplikacija Nokia je stavila HERE Maps navigacioni softver sa pristupom raznim Microsoft servisima.

Nokia X će odmah biti dostupna u raznim regionima, dok će X+ i XL stići u drugom kvartalu 2014. godine.

 

Jeste li uzbuđeni što je Nokia najzad ušla na tržište Android telefona ili razočarani što je ponudila telefon sa specifikacijama iz najnižeg ranga? Da li će vas od kupovine odbiti to što ne poseduje pristup Google servisima, pre svega Google Play prodavnici? 

 

Izvor: XDA

7 KOMENTARA

  1. Velimir Đurđević Danas sam uporedjivao N8 model sa S4 galaxy… i fotografije neuporedivo bolje od nokie… sto se baterije tice isto… zvucnik jaci…s4 ga dobija zato u brzini, i ekran je lepsi i pregledniji…ali nokiju ubi nedostatak aplikacija..al i to se izgleda menja

POSTAVI ODGOVOR