Stigao je prvi pametni telefon sa Tizen OS – Samsung Z

Stigao je prvi pametni telefon sa Tizen OS – Samsung Z

739
0
PODELI

Nakon brojnih odlaganja i glasina o gašenju projekta, danas je Samsung najzad predstavio prvi pametni telefon sa Tizen operativnim sistemom. Da li Samsung Z predstavlja pretnju za Android?

Breaker

Samsung Z ima solidne specifikacije i dizajn nalik na Galaxy seriju telefona, ali ono što je zaista važno je operativni sistem telefona. Tizen je dugo razvijani operativni sistem zasnovan na Linux-u, koji su stvorili kompanije Samsung i Intel, u saradnji sa udruženjem mnogih drugih proizvođača, mrežnih operatera i softverskih developera. Tizen je dizajniran da pruži isto iskustvo na svim uređajima, uključujući pametne telefone, tablet računare, televizore, nosive uređaje, pa i vozila. Samsung je do sada predstavio pametnu kameru sa ovim operativnim sistemom, ali najpoznatiji uređaj sa Tizen OS je Samsung Gear 2 pametni sat.

Samsung Z je uređaj koji otvara novi put i demonstrira Samsungovu posvećenost Tizen OS-u. Kao i kod svake nove platforme, važno je da Tizen privuče razvojne timove.

Da se vratimo uređaju, Samsung Z poseduje AMOLED displej od 4.8 inča sa rezolucijom od 1280×720 piksela, što je nalik na displej kod Galaxy S3 modela. Prisutan je četvorojezgarni procesor na 2.3GHz, 2GB RAM memorije, 16GB interne memorije i slot za microSD memorijsku karticu. Kamera na zadnjoj strani ima rezoluciju od 8 megapiksela, dok je baterija kapaciteta 2600mAh.

Samsung Z Tizen 01

Evo kompletnih specifikacija:

Samsung Z Tizen specifikacije

Ono što je pomalo iznenađujuće je prisustvo senzora za čitanje otiska prsta i merenje pulsa, koji su viđeni kod Galaxy S5 modela.

Samsung Z Tizen 02

Samsung Z izgleda kao pristojan uređaj srednje klase za 2014. godinu.

Po pitanju oblika, uređaj je tanak i poseduje prefinjen dizajn sa izgledom koji se razlikuje od ostalih telefona, a opet daje naznake da se radi o Samsungovom telefonu. Raspored tastera je vrlo poznat, kao i tekstura od lažne kože na zadnjoj strani telefona.

Samsung Z Tizen 03

Interfejs Tizen OS je vrlo nalik na Samsung TouchWiz, ali sa okruglim ikonama. Samsung još uvek nije pružio detalje o samom operativnom sistemu, ali je obećao optimizaciju, brzo uključivanje telefona i mogućnost za multitasking. Nije samo izgled pozajmljen iz TouchWiz-a, već su i mnoge mogućnosti tu, koje su viđene samo kod Android-a, poput Download Booster i Ultra Power Saving moda (prisutni kod Galaxy S5), S Health 3.0 i brojne funkcije kamere.

Samsung Z će krenuti sa prodajom u Rusiji u trećem kvartalu 2014. godine i Samsung planira da krene sa prodajom u ostatku sveta. Samsung Z je samo način da Samsung testira tržište i podstakne developere na razvoj aplikacija za Tizen. Odabir početkog tržišta govori puno o uređaju, jer Rusija favorizuje svoje klaud servise mesto Google-ovih, pa Samsung smatra da će tamo lakše plasirati novu platformu kojoj nedostaju Google aplikacije.

 

Izvor: Android Authority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR