SteamOS beta, šta nam donosi novi sistem

SteamOS beta, šta nam donosi novi sistem

900
0
PODELI

Nedavno, Valve je izbacio beta verziju svog prvog operativnog sistema SteamOS.

Uzevši u obzir Valveovu naklonost Linuksu, bilo je malo iznenađenje kada je otkriveno da je Valve umesto Ubunt-a izabrao Debian kao osnovu za razvoj sistema. Objasnili su taj potez razlogom da je Debian daleko praktičniji za prilagođavanje i korišćenje od Ubuntu-a. No, pošto je i Ubuntu zasnovan na Debianu, i nema velike razlike.

Korišćenje SteamOS-a za sada nije za svakoga. Sami su skrenuli pažnju korisnicima da se ne bakću sa instalacijom OS-a ukoliko nisu dobro upoznati sa Linuksom. Koraci tokom instalacije nisu najbolje objašnjeni, tako da bi prosečan korisnik verovatno prazno zurio u ekran pitajući se šta da radi. Ali pretpostavimo da smo stručnjaci, i da je instalacija uspela. Kada jednom uđemo u okruženje novog operativnog sistema, šta nas očekuje?

install

Treba imati na umu da je SteamOS predviđen da bude gejmerski operativni sistem, tako da prva stvar koju korisnik treba da učini je da se uloguje na svoj Steam nalog i preko njega se pristupa SteamOS-ovoj verziji desktopa. Dalje SteamOS omogućava izbor igrica koje su trenutno pristupačne i igranje može da počne. Skidanje igara sa interneta, i igranje je prilično jednostavno. Ukoliko ste ranije koristili Steam, lista igara koju ste imali biće vam dostupna, i nakon što se skidanje završi, moćićete da nastavite igru tamo gde ste stali. Ukoliko niste ranije koristili Steam, ima dosta free to play naslova sa kojim ćete moći da isprobate kako SteamOS funkcioniše. To je pravo pitanje, kako SteamOS funkcioniše?

Urađen je test sa Half-Life 2; Episode 2. Upoređeno je kako radi na SteamOS i Windows 8. I bolje je radio na Windows 8. FPS  je u SteamOS-u kasnio za Windows 8 u svakom trenutku bar za 50-60 poena. Takođe tu je bilo i nekoliko čudnih gličeva i bagova na SteamOS. Ali, igrice rade… Tako da je to ok?

SteamOS

Kao što je ranije naznačeno, SteamOS je sistem predviđen da bude gejmerski operativni sistem, za SteamBox i za gejmerske računare. Iz tog ugla, ako bi se SteamOS uporedio sa Xbox One ili sa PS4, sasvim je druga priča. Za 500€ može da se kupi sjajna gejmerska konfiguracija, čiji resursi neće biti trošeni na održavanje Windows sistema, već će sve ići u igru koju igrate, bila bi moćnija od bilo koje next gen konzole, sa daleko boljim interfejsom i mnogo više igara.

 steamboxTrenutno SteamOS možda nije velika stvar, ali ima ogroman potencijal, koji će Valve sigurno iskoristiti. Uz to, još je u pitanju beta verzija, tako da mnogo toga još treba da se doradi.

Kada izađe puna verzija, hoćete li vi izabrati SteamOS, da li bi kupili SteamBox, ili ćete ostati pri nekom od aktuelnih operativnih sistema?

 

Izvor: Machinima

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR