Šta vam je potrebno od baštenskog alata za jesenje sređivanje dvorišta?

Šta vam je potrebno od baštenskog alata za jesenje sređivanje dvorišta?

1763
1
PODELI
Čovek duvačem za lišće prikuplja opalo jesenje lišće i sređuje dvorište

Da li vam sređivanje dvorišta u jesen predstavlja obavezu ili uživanje?

Verujemo da bez obzira na to koliko volite da provodite vreme u svom dvorištu i sve one momente tokom čitave godine kada se tu opuštate sa porodicom i družite sa prijateljima, generalno sređivanje dvorišta može da bude izuzetno naporan posao.

Tokom jeseni je potrebno uraditi baš jednu takvu „generalku”. Zato smo tu da sve poslove koji vas očekuju u ovom periodu učinimo što je moguće lakšim. Poželimo dobrodošlicu jeseni i krenimo lagano na posao.

4 saveta da lakše sredite svoje dvorište

Da biste zimu sačekali spremno i da bi vaše dvorište u proleće bilo lakše pripremiti i urediti za novu sezonu, pružamo vam nekoliko ideja za organizaciju jesenjeg sređivanja.

  • U zavisnosti od toga koliko vas posla čeka, podelite obaveze oko dvorišta na nekoliko dana, ne morate sve odjednom završiti.
  • Ukoliko je površina koju bi trebalo srediti velika, pozovite u pomoć bliske prijatelje, rođake ili članove porodice koji vam mogu pomoći. U društvu sve ide lakše.Majka i dve ćerke kupe opalo žuto lišće u kolica i sređuju dvorište
  • Pratite vremensku prognozu i ako je moguće isplanirajte neki sunčan dan za uređivanje dvorišta. Ne samo da ćete posao lakše završiti, već ćete i lep jesenji dan provesti napolju, na svežem vazduhu i uživajući u lepom vremenu.
  • Na posao koji treba da obavite u bašti ili dvorištu gledajte kao na korisnu aktivnost za vaše telo. Zamislite samo koje sve vežbe i kakav trening vam menjaju neke od ovih aktivnosti.

Kako biste sve ove poslove obavili efikasno i što je moguće brže, neophodni su vam uređaji koji će vam to i omogućiti. Pogledajte šta vam sve preporučujemo.

Sjajni uređaji za jesenje sređivanje dvorišta

Ako mislite da ćete sada pročitati čarobnu formulu sa kojom će vaše dvorište očas posla zablistati, moraćemo da vas razočaramo. Svaki rad zahteva i trud, ali sigurni smo da oni koji imaju dvorišta, vikendice ili bašte ovo već veoma dobro znaju.

Zato ćemo se potruditi da vam predstavljamo odlične uređaje koji će vam maksimalno olakšati sve jesenje poslove. To su:

  1. Usisivač za lišće
  2. Seckalica za granje
  3. Testera za drva

Spisak baštenskih alata kao i poslova koji vas čekaju u bašti i dvorištu može biti i duži, ali ovoga puta ćemo se fokusirati na ono najvažnije.

U dvorištu na stazi kolica puna opalog žutog lišča

Zaboravite na ručno grabuljanje opalog lišća, sečenje drva sekirom i mukotrpno sakupljanje grančica sa vašeg omiljenog travnjaka.

1. Usisivač za lišće za uredno i lepo dvorište, travnjak i vrt

Kako srediti dvorište bez jednog kvalitetnog usisivača za lišće? Ovi baštenski uređaji su namenjeni čišćenju i održavanju dvorišta od opalog lišća, ali i različitih terena kao što su okućnice, travnjaci, sportski tereni i druge površine.

Iako je njihova primena tokom jeseni posebno izražena, usisivač za lišće se koristi i u drugim periodima godine. Sa opalim lišćem se susrećemo i u kasno leto, jer pojedino drveće već tada počinje da gubi svoje listove. Takođe, tokom prolećnih i letnjih meseci, nakon jačih kiša, oluja i nepogoda kao što je grad, usisivač za lišće može da bude od velike pomoći. Sa njim ćete lakše pokupiti sve one sitne grančice, listove i druge ostatke sa travnjaka i dovesti sve u red nakon nevremena.

Da li postoji razlika između usisivača i duvača lišća?

Istina je da ova dva uređaja imaju veoma sličnu namenu, ali ih ne treba mešati.

Usisivači za lišće su namenjeni sakupljanju lišća i najčešće imaju vreće u koje se usisano lišće skladišti do izbacivanja. Veoma su zgodni jer omogućavaju efikasno i brzo prikupljanje velike količine lišća i njegovo odlaganje, tj. izbacivanje na mesta koja su predviđena za to.

Za razliku od njih, duvači za lišće rade na principu duvanja. Njima se lišće i sličan materijal sa površine zemlje duvanjem prikuplja na gomilu čime se olakšava uređivanje različitih površina koje je potrebno očistiti i srediti.

Muškarac sa duvačem za lišće sređuje dvorište ispred kuće

Višefunkcionalni usisivač za lišće – Usisavanje, duvanje i seckanje

Ukoliko želite da za svoje dvorište imate kompletan uređaj koji će vam biti od pomoći u borbi sa opalim lišćem, onda je za vas definitivno neki od sjajnih modela usisivača/duvača lišća. Oni objedinjuju ove dve izuzetne funkcije i tu je za vas bilo da vam treba usisavanje ili sakupljanje lišća na gomilu.

Pored toga, njihova dodatna funkcionalnost omogućava i seckanje sakupljenog materijala koji se tako usitnjen taloži u usisnu vreću. Na ovaj način se direktno stvara humusni treset koji vam može koristiti za prihranu bilja. Bilo da imate baštu u kojoj gajite voće, povrće, cveće, ukrasno žbunje, ova plodna mešavina će biti idealan dodatak svakoj biljci u saksiji ili bašti.

2. Sa seckalicom za granje očistite dvorište od suvišnih grančica

Ne bismo se iznenadili da vam je prva asocijacija na ovaj uređaj velika industrijska mašina. Ipak, pored spomenute postoje i isti uređaji namenjeni kućnoj upotrebi, koji su manji i zgodniji za korišćenje u dvorištu i bašti.

Seckalica za grane na travnjaku i kolica sa piljevinom pored nje

Seckalice za granje imaju primenu za seckanje i drobljenje svežeg i suvog granja i žbunja. Njihovim usitnjavanjem se dobija specifična biomasa koja može imati različitu namenu u domaćinstvima. Ovi uređaji omogućavaju efikasno i lako uklanjanje nepotrebnih grančica sa travnjaka, iz bašte i dvorišta koji narušavaju estetski izgled terena koji želite da sredite.

Veliki značaj seckalica i drobilica grana se ogleda posebno u situacijama nakon obavljenih poslova kao što su rezidba voćki ili skraćivanje granja. Zahvaljujući njihovoj laganoj konstrukciji i točkićima zgodne su za svakodnevno korišćenje i pomeranje sa mesta na mesto.

Kako se može iskoristiti piljevina dobijena seckalicom za granje?

Ako se pitate šta da radite sa usitnjenim sadržajem, na raspolaganju vam je više mogućnosti. Sitna piljevina se može koristiti kao prirodno đubrivo ili, kada je osušena, za loženje peći i šporeta.

Izbegnite bacanje i spaljivanje granja što je ne ekološki i nebezbedan način da se oslobodite ovog otpada. Odlučite se za seckalicu za granje sa kojom se dobija koristan usitnjeni materijal pogodan za raznoliku upotrebu u domaćinstvima.

3. Testera za drva kao nezamenljivi alat u svakom dvorištu

Teško da se bilo koja jesen može zamisliti bez testere za drva. Iako se mnogi odlučuju da na vreme spreme ogrev pa pripreme za novu grejnu sezonu započinju već u kasno leto, jesen je definitivno vreme kada ćete najčešće čuti zvuk testere iz okolnih dvorišta.

Muške ruke drže uključenu testeru za drva i skraćuju grane na drvetu

Bilo da planirate da je koristite za uređivanje drveća, uklanjanje suvih grana ili za pripremanje ogreva, ovaj uređaj će vam maksimalno olakšati svaki od spomenutih poslova.

Kakvu testeru za drva možete odabrati?

Izbor i vrste testera za drvo je zaista veliki, a koja će biti vaš odabir zavisi od namene koju će imati. Nije isto tražiti uređaj koji će se isključivo koristiti u dvorištu ili bašti, i onaj čija će namena biti seča masivnih stabala.

Tako su u ponudi različiti modeli motornih i električnih testera. Njihova osnovna razlika je što motorne rade na benzin i imaju veću autonomiju pri korišćenju. Električne testere rade na struju pa nisu uvek zgodno rešenje, naročito ukoliko planiramo rad na placu ili voćnjaku gde nema struje.

Bilo da se odlučite za električnu ili motornu testeru, obratite pažnju na njihovu snagu. Ne znači uvek da je veća testera i bolja. Za obavljanje poslova u dvorištu kao što su odstranjivanje suvog granja sa drveća, njihovo orezivanje, skraćivanje, pripremanje drva za ogrev, dovoljno je da motorna testera ima jačinu do 3 KS. Ali kada su u pitanju ozbiljniji poslovi, seča velikih stabala ili rad u šumi, preporučuje se testera sa jačim motorom.

Jedan muškarac drži tanje deblo, a drugi motornom testerom seče deblo na manje komade

Po svemu sudeći nema sumnje da je jedan ovakav uređaj neophodan dodatak vašoj kolekciji alata za lakše i brže sređivanje dvorišta.

Sigurnost kao značajan faktor za izbor testere za drvo

Pre same kupovine dobro je informisati se o sigurnosnim sistemima koje bi trebalo da poseduju ovi uređaji.

Važno je naglasiti da ukoliko prvi put kupujete i koristite testeru, preporučujemo da pročitate i korisničko uputstvo jer ovi uređaji mogu biti opasni.

Sredite dvorište u jesen i spremno dočekajte novo proleće

Rešite se sitnih grančica, suvog opalog lišća i ne dozvolite da tokom kišnih jesenjih dana sve ovo narušava izgled vašeg dvorišta ili bašte. I ne samo to. Dočekajte spremni novo proleće i novu sezonu ozelenjavanja.

Jesen ume da bude tmurna i žuta, ali dozvolite da svi oni sunčani dani obasjaju vaše dvorište. Opremite se sjajnim uređajima koji će vam olakšati sređivanje travnjaka, okućnice i čitavog dvorišta i uživajte u svim jesenjim čarima.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR