Šta sve treba da znate o digitalnim aparatima za merenje pritiska i...

Šta sve treba da znate o digitalnim aparatima za merenje pritiska i kako odabrati najbolji?

1013
0
PODELI

Ukoliko imate povišen ili nizak krvni pritisak, sigurno znate koliko je važno da ga redovno kontrolišete.

Dobar aparat za merenje pritiska pojednostaviće stvari i omogućiće vam da imate uvid u vrednosti ovog parametra pritiskom na par dugmića, kao i da adekvatno reagujete u skladu sa uputstvima svog lekara.

Donosimo vam sjajne karakteristike digitalnih merača pritiska koje će vam pomoći da odaberete odgovarajući model koji će vam značajno olakšati svakodnevnu brigu o zdravlju.

Prednosti digitalnih merača pritiska

Ranije su se mahom upotrebljavali aneroidni aparati za merenje pritiska za čije korišćenje je neophodan stetoskop. Iako su vrlo pouzdani i precizni, za pravilnu upotrebu i tačno beleženje rezultata potrebno je malo više veštine i koncentracije nego što je to slučaj sa digitalnim aparatima. Takođe, osobe koje imaju dobar vid i sluh znatno će ih lakše koristiti.

Digitalni aparati za merenje pritiska koji su se kasnije pojavili jednostavniji su i lakši za upotrebu. Osim toga, donose više mogućnosti kada je u pitanju praćenje određenih parametara pomoću kojih ćete imati bolji uvid u svoje stanje. Sjajno je i što ih možete jednostavno spakovati i poneti svuda sa sobom bez da zauzmu mnogo mesta.

Prikaz vrednosti pritiska i pulsa na monitoru digitalnog aparata za merenje pritiska

Sa digitalnim aparatima verovatnoća da dobijete nerealne rezultate zbog nepravilne upotrebe svedena je na minimum. Uz to imaju i pregršt dodatnih opcija koje će vam olakšati praćenje vrednosti pritiska, beleženje rezultata i pravilno korišćenje.

Osnovna razlika među digitalnim meračima pritiska jeste mesto na koje ih postavljate prilikom merenja – na nadlakticu ili na zglob. Međutim, ovo nije od presudnog značaja kada su njihov kvalitet i funkcionalnost u pitanju. Stoga je poželjno da prilikom odabira najboljeg aparata za sebe, pažnju usmerite na karakteristike koje odgovaraju baš vama. Tako će vam merenje pritiska biti lakše, brže i jednostavnije.

Korisne smernice za odabir najboljeg aparata za merenje pritiska u skladu sa vašim potrebama

Ono što je jedna od važnih i praktičnih strana digitalnih aparata za merenje pritiska jeste da su laki i jednostavni za upotrebu, a ovaj kriterijum ispunjavaju gotovo svi modeli.

Veliki displej koji prikazuje rezultate krupnim i lako čitljivim brojevima, kao i jasno označeni dugmići, znatno će olakšati njihovu upotrebu čak i ukoliko vam vid nije najbolji. Odlični su i za starije osobe koje možda nisu vične savremenim tehnologijama, svakako će korišćenje ovih jednostavnih i praktičnih aparata savladati za tren.

Muškarac sa sedom kosom i bradom udobno smešten u svom domu meri pritisak svojoj supruzi

Pored preglednosti i jednostavnosti, tu su i ostale karakteristike uz koje se možete opustiti jer će zabeležiti ili signalizirati sve što vam je važno:

  • Dodatne opcije koje će vam ukazati na potencijalni rizik

Mnogi modeli ovih aparata, pored svoje osnovne funkcije merenja pritiska, imaju i niz dodatnih opcija koje će vam olakšati praćenje vašeg stanja. Neki registruju i mere puls, a imaju i zvučni ili svetlosni indikator u slučaju da puls ili krvni pritisak nisu u određenim granicama. Takođe, pojedini modeli će klasifikovati vrednosti vašeg pritiska na osnovu kriterijuma postavljenih od strane Svetske zdravstvene organizacije i na taj način vam pomoći da ocenite da li i u kojoj meri one odstupaju od uobičajenih.

  • Kontinuirano praćenje vrednosti krvnog pritiska u određenom vremenskom periodu

Uz digitalne aparate za merenje pritiska sa mogućnošću memorisanja rezultata, pa čak i izvlačenja prosečnih rezultata, možete da se opustite jer u svakom trenutku imate potpuni pregled nad kretanjem vašeg krvnog pritiska. Pojedini modeli mogu zapamtiti i do 60 unosa, a neki imaju i opcije da pamte odvojene vrednosti za više od jednog korisnika, u slučaju da niste jedini u porodici koji koristi aparat. Ovo je posebno korisna opcija ukoliko imate potrebu da često merite pritisak i pratite rezultate zbog određenog zdravstvenog stanja ili trudnoće. Takođe je korisno kod praćenje efekata nekih od lekova, ako ih uzimate.

Ukoliko želite da kontinuirano pratite svoje zdravlje i da sve to uredno beležite, preporučujemo neki od sjajnih modela koji poseduju USB priključak ili su kompatibilni sa iOS i Android sistemima, pa možete povezati više podataka za kompletan pregled važnih parametara.

Prikaz vrednosti parametara sa digitalnog merača pritiska na telefonu putem aplikacije

  • Podsetnik da zamenite ili dopunite bateriju

Zahvaljujući indikatoru ispražnjenosti baterije, zamenite ih ili napunite aparat kako biste izbegli neprijatnost da ne možete da ga upotrebite kada vam zatreba.

  • Signalizacija nepravilne upotrebe

Iako su digitalni merači pritiska jednostavni za upotrebu i lako ih mogu koristiti i starije osobe, za precizne rezultate neophodno je pravilno ih postaviti. Sjajna vest je što možete pronaći i modele koji imaju zvučnu signalizaciju ukoliko ih ne postavite na odgovarajući način, pa možete biti sigurni da sve radite pravilno.

Bilo da vam je neka od ovih funkcija neophodna ili vam je jedino važno da možete redovno da pratite vrednosti svog pritiska, pogledajte sjajan izbor digitalnih aparata za merenje pritiska i odaberite onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

Pravilna upotreba aparata za merenje pritiska za pouzdane rezultate

Prilikom merenja pritiska potrebno je pridržavati se određenih smernica kako biste dobili najtačnije rezultate. Uvek se vodite preporukama proizvođača za konkretan model koji koristite, a neke od generalnih smernica koje će vam olakšati pravilnu upotrebu su:

  • Odaberite položaj koji vam najviše odgovara

Pritisak se može meriti dok stojite, kao i u sedećem ili ležećem položaju. Potrudite se da budete opušteni i ukoliko sedite, oslonite ruku na čvrstu podlogu, savijte je u laktu i uzdignite je do nivoa srca.

  • Uzdržite se od razgovora

Nemojte govoriti niti se naprezati dok merite pritisak.

  • Mirujte bar pet do deset minuta

Pre merenja pritiska, mirujte neko vreme kako biste dobili najrealnije rezultate.

  • Uskladite vreme merenja sa vašim aktivnostima

Ukoliko je moguće, poželjno je bar sat vremena pre merenja izbegavate konzumaciju hrane, cigareta, kafe, kao i veći fizički napor.

Uz ove osnovne smernice, pored stavki koje su navedene u uputstvu svakog aparata, bez problema ćete moći da merite, kontrolišite i vodite evidenciju o svom krvnom pritisku pomoću ovog pouzdanog, lakog za upotrebu i kompaktnog uređaja.

Trudnica sedi u pozadini i meri pritisak digitalnim meračem

Kako će vam merač pritiska u vašem domu olakšati svakodnevnu brigu o zdravlju?

Kupovina aparata za merenje pritiska je svakako investicija koja će vam doneti mogućnost da pratite svoje zdravstveno stanje i na vreme primetite ukoliko nešto nije onako kako bi trebalo da bude. Više nećete morati da idete do obližnje apoteke svaki put kada poželite da izmerite pritisak, već ćete to moći da uradite sami, kad god da je potrebno.

Kontinuiranim merenjem uočićete eventualne pravilnosti i faktore koji utiču na visinu vašeg pritiska. Ovo će vam omogućiti da ih po potrebi izbegavate kako biste pozitivno uticali na svoje zdravstveno stanje. Takođe, moći ćete da ispratite efekat određenih lekova na njegove vrednosti.

Odlična stvar je što je jedan aparat dovoljan za celu porodicu, pa možete u udobnosti svog doma da redovno kontrolišete vrednosti pritiska i lakše i jednostavnije vodite računa o jednom od važnih pokazatelja vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR