Šta sve koristi google za mapiranje sveta

Šta sve koristi google za mapiranje sveta

797
0
PODELI

Tokom I/O konferencije Google je napravio malu izložbu svoje opreme pomoću koje “mapira svet”. Mada ste dobar deo te skalamerije verovatno već videli, možda vam je nešto promaklo pa vredi baciti pogled. 

Napomenućemo da panoramske slike Google-ovog Street Viewa trenutno se mogu naći u 50 zemalja širom sveta, pokrivaju 3.000 gradova, 200 muzeja, a među prirodnim znamenitostima se nalaze Veliki koralni greben, Veliki kanjon, Everest, Kilimandžaro, poznata svetska skijališta, pa čak i podvodni pejzaži.

Za podvodno mapiranje Google koristi kameru pod nazivom SVII a zanimljivost je po tome što sa njom ronilac upravlja pomoću Android tableta. Google u podvodnom mapiranju sarađuje sa organizacijom Caitlin Seaview Survey koja pručava koralne grebene.

Galerija-Sto-sve-koristi-Google-za-mapiranje-svijeta_VIDIClanakNaslovna

Street View snowmobile se koristi za mapiranje skijaških područja. Google se posebno potrudio da osigura da se čvrsti diskovi na koje se pohranjuju slike ne “prehlade”, pa im je osigurao grejanje.

sV-sM_VIDIClanakVelika

Street View trekker je kamera koja se koristi za mapiranje teže dostupnih područja poput planina i kanjona. Teška je 20 kilograma, uključujući baterije težine 2 kg, a za njeno korišćenje je potrebno imati tim “nosača” koji će se izmenjivati. Sa njom se takođe upravlja Android uređajem, a poseduje 15 objektiva.

street-view5_VIDIClanakVelika

 Klasični Google-ov automobil, u ovom slučaju je Subaru Impreza. Pomoću njega su 2007. godine napravljene prve Street View panoramske slike 5 gradova. 

SV-auto_VIDIClanakVelika

Street View trolley se koristi za mapiranje unutrašnjih prostora jer je dovoljno uzan da može prolaziti kroz vrata svih prostorija. Do sada se koristio za mapiranje 200 muzeja, uključujući fotografije 40.000 umetničkih dela.

street-view4_VIDIClanakVelika

Street View tricikl se koristi za mapiranje parkova, puteva i drugih područja koja su nedostupna Google-ovim automobilima. Tricikl je konstruisao Dan Ratner zaposlen u Google-u i ljubitelj brdskog biciklizma  

google-tricikl_VIDIClanakVelika

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR