Šta sve donosi novi Android N?

Šta sve donosi novi Android N?

1181
0
PODELI

Google je potpuno iznenada objavio novo izdanje svog operativnog sistema – Android N! Zanimljivo je da Android 7.0, kodnog naziva “N”, već stiže na Nexus telefone koji koriste Android 6.0 (Marshmallow), iako je zastupljenost tog operativnog sistema i dalje vrlo mala. Ukoliko je Google-u cilj da pokaže vrednost Nexus telefona, u tome je svakako uspeo, jer oni koriste poslednje dve verzije dok ostali proizvođači telefona skoro da i ne učestvuju u tome.

Breaker

U čemu je stvar što je Android N developer preview već dostupan? Pretpostavljamo da Google želi da se Android N temeljno testira i da čuje utiske javnosti, kao i da ostavi mogućnost da doda još neke mogućnosti, po potrebi.

Ovo su nove opcije koje donosi Android N!

 

Pravi više-prozorni multitasking

Android N pravi multiwindow multitasking

Ukoliko otvorite prikaz svih nedavno korišćenih aplikacija i zadržite prst na naziv aplikacije, imaćete mogućnost da vučete njen prozor i stavite ga u predefinisanu poziciju za više-prozorni (multi-window) mod. Dugo držanje tastera za multitasking automatski stavlja aplikaciju više-prozorni mod. Na taj način moguće je istovremeno prikazati i koristiti dve aplikacije. Kod većih uređaja, poput tableta, proizvođač može da omogući i “slobodni” mod koji omogućava da korisnik menja veličinu prozora aplikacija.

 

Skupljena obaveštenja

Android N sjedinjena obavestenja

Umesto da prikazuje obaveštenja hronološkim redom, Android N sada skuplja obaveštenja od jedne aplikacije i prikazuje ih zajedno. Ova grupisana obaveštenja se mogu proširiti za pregled prevlačenjem sa dva prsta ili dodirivanjem novog tastera za tu namenu. Na ovaj način možete pročitati kompletnu SMS/MMS/Email poruku iz zavese za obaveštenja.

Odgovaranje na poruke odmah iz obaveštenja

Android N odgovaranje na poruke iz obavestenja

Pored skupljanja obaveštenja, Android N omogućava i da odgovorite na pristigle poruke direktno iz statusne trake, bez ulaska u samu aplikaciju. Samo otvorite obaveštenje prevlačenjem dva prsta na dole i imaćete opciju da otkucate odgovor i pošaljete ga.

 

Brzo prebacivanje između aplikacija

Android N prebacivanje izmedju aplikacija

Sada možete lako da se prebacujete između aktivnih aplikacija bez dodirivanja ekrana, jednostavnim duplim pritiskom na taster za prikaz nedavno korišćenih aplikacija. Na taj način možete da se brzo prebacujete između dve često korišćene aplikacije.

 

Još mogućnosti za izmenu brzih prekidača

Android N izmena brzih podesavanja

Kada spustite traku sa obaveštenjima, sada dobijete jedan red “prekidača” za brzo uključivanje određenih opcija, a možete i da prevučete još jednom prstom na dole i otkrijete sve opcije za brze izmene. Prisutan je i prekidač za promenu mesta prekidačima.

 

Noćni mod (tamna tema)

Android N nocni mod

Iako nije nova mogućnost, pošto je viđena i ranije, ali Noćni mod je sada deo Android N. Uključivanjem ove opcije, tema se menja u zavisnosti od doba dana i sve je tamnije noću kako bi bilo prijatnije za oči korisnika.

 

Poboljšani fajl menadžer

Android N poboljsani fajl menadzer

Iako je ugrađeni fajl menadžer još uvek skriven u Memorija-> Istraži meniju, sada daje više opcija poput kopiranja podataka i ima sporedni meni za bržu navigaciju.

 

Kalibracija ekrana

Android N kalibracija ekrana

Poput određenih proizvođača telefona, Android N sada dozvoljava da sami kalibrišete boje na ekranu preko R, G i B slajdera.

 

Poboljšana energetska efikasnost

Android N poboljsani Doze

U Android N, Doze mod štedi bateriju čim se ekran isključi tako što ugasi suvišne pozadinske procese. Ali ne brinite, bitne aplikacije su optimizovane za Doze, pa nećete propustiti alarm ili ako vam neko pošalje poruku preko WhatsApp ili sličnog servisa.

Google je nastavio da razvija Project Svelte, koji se bavi smanjenjem potrošnje memorije kako bi Android radio na većem broju uređaja.

 

Poboljšana podrška za Java 8

Android N Java 8 podrska

Android N donosi podršku za Java 8 programski jezik. Ovo će ceniti developeri, jer će im olakšati izradu aplikacija. Nažalost, novi Java 8 jezik će moći da se koristi samo od Android N i novijim verzijama.

 

Zumiranje ekrana

Android N promena DPI

Android N omogućava korisniku da podesi veličinu prikaza na ekranu, što omogućava korisnicima sa lošijim vidom da lagodnije koriste uređaj. To se postiže promenom dpi, za šta je do sada bio potreban root.

 

To su sve novine koje Android N preview 1 donosi. Do finalne verzije ovog operativnog sistema ima još barem 6 meseci, pa će se verovatno neke opcije promeniti, a neke nove dodati. Šta vi mislite o Android N operativnom sistemu?

 

 

Izvor: PhoneArena

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR